Harry Potter and the Deathly Hallows

Wij hebben Harry Potter al 100 keer gezien, maar het blijft een groot mysterie wat er in The Deathly Hallows Part 2 gebeurt op het einde. Hoe kan het dat Harry Potter terugkeert uit de dood nadat Voldemort in het bos de killing curse op hem gebruikt? We zochten het uit!

De profetie: Harry tegen Voldemort

Laten we eerst kijken naar wat er nou precies gebeurt in Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2. Voldemort en zijn Death Eaters vallen Hogwarts aan omdat ze Harry Potter willen hebben. Volgens de profetie moeten Harry en Voldemort elkaar namelijk vermoorden:

“And either must die at the hand of the other for neither can live while the other survives.”

Article continues after the ad

 

De Elder Wand

Harry besluit niet langer zijn vrienden op het spel te zetten en het bos in te gaan waar Voldemort op hem wacht. Met de Elder Wand, de allersterkste toverstaf ter wereld, schiet de schurk Avada Kedavra op hem af.

Dan belandt Harry in een soort hemelversie van King’s Cross Station, waar hij altijd op de trein gaat naar Hogwarts. Hij ontmoet de geest van Albus Dumbledore en keert daarna weer terug in zijn lichaam alsof er niets gebeurd is. Huh?!

 

Waarom Harry Potter niet echt doodging

Er is een hoop uit te leggen, maar je moet begrijpen dat J.K. Rowling het hier en daar ook expres een beetje vaag houdt. Wat wel zeker is, is dat Harry een aardig goed idee had dat dit zou kunnen gebeuren.

Harry is namelijk een horcrux en dus leeft een deel van Voldemort in hem! Daarom moet hij wel sterven, anders blijft de duistere magiër altijd verbonden met de levende wereld via andere objecten en wezens. Daarom zie je ook een monsterlijke babyvorm van Voldemort in King’s Cross Station. Dat symboliseert de gebroken ziel van Voldemort die aan Harry kleefde.

 

Waarom King’s Cross Station?

King’s Cross Station functioneert daarbij als Harry’s interpretatie van een soort portaal naar het hiernamaals. Een treinstation kun je tenslotte omschrijven als een portaal naar een andere locatie. Dumbledore vertelt tijdens hun gesprek dat Harry ook de keuze heeft of hij wil terugkeren. Hij mag ook naar het hiernamaals gaan en zijn dood accepteren. Toch kiest hij ervoor om zijn missie af te maken en Voldemort te verslaan. Maar hoezo heeft hij die keuze? Dat komt door de Elder Wand, die zijn meester nooit kwaad zal doen!

 

Harry is de meester van de Elder Wand

Harry heeft op dat punt gerealiseerd dat Voldemort nooit de volledige kracht van de Elder Wand kan ontketenen. Hij is namelijk niet de eigenaar, ook al denkt hij van wel en heeft hij daarom Snape vermoord. Harry werd de eigenaar toen hij Draco Malfoy ontwapende eerder in The Deathly Hallows Part 1. Op zijn beurt had Draco Dumbledore ontwapend en was hij de erkende eigenaar van de Elder Wand geworden.

Harry Potter houdt die informatie geheim tot het allerlaatste moment, wanneer Voldemort zijn laatste horcrux verliest, Nagini de slang. Op dat moment is Voldemort weer een gewone sterveling en verslaat Harry hem in een laatste duel.

Harry Potter, still

Is Harry Potter de Master of Death?

Er is een andere theorie waarom Harry Potter terug kan keren uit de dood: hij is de Master of Death geworden! Volgens Xeno Lovegood in de boeken, is hij die de drie Deathly Hallows bezit de Master of Death. Hij heeft dan als het ware de dood overwonnen.

Je kunt beargumenteren dat Harry alle drie de Deathly Hallows bezit op het moment dat hij het bos ingaat naar Voldemort. Hij heeft de onzichtbaarheidsmantel bij zich en gebruikt de Resurrection Stone om zijn ouders en vrienden nog één keer te zien. Tot slot is hij meester hij meester van de Elder Wand, ook al gebruikt Voldemort hem.

Is dit de echte reden dat Harry Potter terug kan keren uit de dood? Is hij de Master of Death geworden en kan hij voor de rest van zijn leven zelf bepalen wanneer ie de pijp uitgaat? J.K. Rowling heeft de theorie nooit bevestigd, maar het is zeker interessant om te bespreken met je mede-Potterfans!

 

Meer Harry Potter

The Deathly Hallows Part 2 is trouwens niet onze favoriete Potter-film, bekijk hier onze ranking van alle Harry Potter-films inclusief Fantastic Beasts! jouw favoriete Potter-film? De Harry Potter-acteurs zijn trouwens allemaal volwassen inmiddels en de meeste ook gelukkig in de liefde. Bekijk hier de 18 liefjes van de Harry Potter-cast.