Grace Marks werd in 1843 veroordeeld voor de moord op haar baas, maar er worden nog altijd grote vraagtekens geplaatst bij haar schuld.

Article continues after the ad

Margaret Atwood

Na het succes van The Handmaid’s Tale is opnieuw een boek van Margaret Atwood verfilmd. Alias Grace wordt als miniserie naar Netflix gebracht en is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een jonge Ierse immigrant in Canada die in 1843 werd veroordeeld voor de moord op haar baas en zijn huishoudster. Het hoofdpersonage Grace Marks wordt gespeeld door Sarah Gadon, die eerder in Dracula Untold en The Amazing Spider-Man 2 speelde.

Op 3 november komen de zes afleveringen van Alias Grace tegelijk op Netflix te staan. Regisseur Mary Harron heeft op haar cv ook American Psycho staan en is dus wel bekend met het vastleggen van een brute moord of twee, waargebeurd of niet.

Lizzie Borden

Wat een historisch (enigszins) accuraat verhaal altijd nóg interessanter maakt, is wanneer er nog een dikke laag controverse overheen wordt gegoten. De zaak van Grace Marks is nogal een bekende in Canada, en men is het nog altijd niet eens over de vraag of de veroordeelde nou een duivel was, of een onschuldige zondebok die de moorden in de schoenen kreeg geschoven.

Deze eerste trailer en het bijbehorende verhaal doen dan ook meteen denken aan mensen als Lizzie Borden en Karla Homolka, die op hun beurt ook de inspiratie voor films en series hebben gevormd. Op documentairegebied springen de gedachten natuurlijk al snel naar Steven Avery, de al dan niet terecht veroordeelde moordenaar die de hoofdrol vervult in Making a Murderer. In de veel oudere zaak van Grace Marks zal zo'n ophef niet veroorzaakt worden met deze nieuwe miniserie, maar Alias Grace lijkt zeker de moeite van het kijken waard!