Fast and Furious films

Vanaf 1 juli staat Fast & Furious 9 dubbel geparkeerd in elke bioscoop van het land: daar kun je echt niet omheen. De hoogste tijd dus om weer een beetje up to speed te komen met de vorige films uit deze knallende reeks. Waar kun je ze kijken en hoe gingen ze ook alweer?

1. The Fast and the Furious

Los Angeles wordt geteisterd door een criminele bende die electronica steelt terwijl de kostbaarheden nog op transport zijn. Dat moeten wel snelle types zijn, dus gaat agent Brian O’Conner (Paul Walker) undercover bij een groep straatracers, aangevoerd door de charismatische Dominic Toretto (Vin Diesel).

The Fast and the Furious is te zien via Amazon Prime Video, Pathé Thuis, Google Play en iTunes

 

Article continues after the ad

2. 2 Fast 2 Furious

Brian is weg bij de politie en heeft zich nog dieper in het straatracen gestort. Dan klopt de FBI bij hem aan met het dringende verzoek om weer undercover te gaan, deze keer om een drugsbaas te grijpen. Hij krijgt hulp van zijn oude kameraad Roman Pearce (Tyrese Gibson) en straatrace-regelneef Tej Parker (Ludacris).

2 Fast 2 Furious is te zien via Amazon Prime Video, Pathé Thuis, Google Play en iTunes

 

3. The Fast and the Furious: Tokyo Drift

Dit snelheidsduivel-avontuur staat grotendeels los van de rest en speelt zich af in Tokyo, waar een Amerikaan (Lucas Black) terecht komt in de wereld van drift racing. Hier zien we ook Han (Sung Kang) voor het eerst: hij dient als mentor voor de vreemde eend in de bijt. Pas aan het slot duikt Dom Toretto weer op, om voor het bruggetje te zorgen met de rest van de films.

The Fast and the Furious: Tokyo Drift is te zien via Amazon Prime Video, Pathé Thuis, Google Play en iTunes

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

 

4. Fast & Furious

Voor het eerst sinds de eerste film zijn Brian, Dom, zijn zus Mia (Jordana Brewster) en Letty (Michelle Rodriguez) weer bij elkaar en ook hun vijand is van het vertrouwde soort: opnieuw een drugsbaas. Deze heeft het echt verbruid bij de scheurende kameraden, want hij jaagt Letty de dood in.

Fast & Furious is te zien via Amazon Prime Video, Pathé Thuis, Google Play en iTunes

 

5. Fast & Furious 5

Weer een reünie, want in deze film haken ook Roman en Tej aan. Deel vijf is een onvervalste heist movie, waarbij Dom en zijn ‘family’, zoals hij zijn crew begint te noemen, een spectaculaire kraak organiseren in Rio de Janeiro. Maar supercop Luke Hobbs (Dwayne Johnson) vormt een formidabele snelheidsheuvel. Benieuwd hoe hij gaat klinken in de onvermijdelijke musical.

Fast & Furious 5 is te zien via Amazon Prime Video, Pathé Thuis, Google Play en iTunes

 

6. Fast & Furious 6

In het zesde deel begon de transformatie van de serie naar een working class James Bond-reeks. Het alsmaar uitdijende team moet een voormalige Britse commando stoppen die onderdelen voor een superwapen bij elkaar aan het stelen is. Letty blijkt niet dood (niemand sterft voorgoed in deze films) en Hobbs ziet in dat deze lui zo slecht nog niet zijn. Achter de schermen ging het er minder harmonieus aan toe.

Fast & Furious 6 is te zien via Amazon Prime Video, Pathé Thuis, Google Play en iTunes

 

7. Fast & Furious 7

Ten tijde van de opnames van deze film verongelukte Paul Walker, maar daar is handig omheen gewerkt met effecten en hulp van zijn twee broers, zodat zijn laatste optreden als Brian toch afgemaakt kon worden. De raceclub wordt ingehuurd door de mysterieuze overheidsfiguur Mr. Nobody (Kurt Russell) om een gevaarlijk computerprogramma onschadelijk te maken. Intussen wil schurk Deckard Shaw (Jason Statham) Dom uitgummen omdat hij zijn broertje in de vorige film in een coma beukte.

Fast & Furious 7 is te zien via Amazon Prime Video, Pathé Thuis, Google Play en iTunes

 

8. Fast & Furious 8

In dit overvolle deel keert Dom zich tegen de rest, maar niet zomaar natuurlijk, zoals snel blijkt. Het kwade genie dat aan de touwtjes trekt, is Cipher (Charlize Theron), die weer een absurd en boosaardig plan probeert uit te broeden. Deckard Shaw sluit zich aan bij de good guys en dat is alles behalve logisch, maar zo wordt wel de volgende film uit de Fast & Furious-machine mogelijk gemaakt.

Fast & Furious 8 is te zien via Amazon Prime Video, Pathé Thuis, Google Play en iTunes

 

9. Fast & Furious: Hobbs and Shaw

In deze spin-off geen Dom Toretto, maar – de titel verraadt het al – wel superagent Hobbs en de gerehabiliteerde ijzervreter Shaw. De twee moeten noodgedwongen samenwerken om de zus van Shaw te redden, die een tech-virus in zich draagt waarop een bijna onverwoestbare booswicht (Idris Elba) het voorzien heeft. 

Fast & Furious: Hobbs and Shaw is te zien via Amazon Prime Video en Pathé Thuis

 

Lekker opgewarmd met al deze actie? In ons overzicht van de beste actiefilms op Netflix kun je nog meer vinden.