Wilco Viets en Herman du Bois

Peter R. de Vries overleed vandaag, nadat hij vorige week werd neergeschoten in Amsterdam. Humberto had twee bijzondere gasten: Wilco Viets en Herman du Bois, die mede door De Vries werden vrijgesproken van de Puttense Moordzaak.

Eén van de bekendste zaken waar De Vries aan werkte was de Puttense moordzaak. Wilco Viets en Herman du Bois zaten jarenlang onterecht vast voor de moord op Christel Ambrosius. Peter R. De Vries bemoeide zich met de zaak waardoor het duo werd vrijgesproken, en hun leven aanzienlijk verbeterde. Du Bois: “Ik hoopte dat hij het verschil kon maken, maar ik was al blij dat iemand me geloofde. Omdat hij niet tegen onrecht kon.”

Volgens Viets en Du Bois was De Vries eerlijk maar bikkelhard: “Ik ga me ermee bezighouden, maar als ik denk dat jullie het gedaan hebben zal ik dat melden.” Du Bois: “Moordenaars en verkrachters hadden het in de gevangenis niet best, dus ik heb best wel moeten vechten voor mijn bestaan daar. Toen Peter ermee op televisie kwam kreeg ik het beter, omdat iedereen zoveel respect voor die man had.”

Article continues after the ad

Viets: “De hele bajes keek dat programma. Vanaf dat moment kreeg ik een veel rustiger leven.” Du Bois: “En hij gaf hoop, daarvoor leefde ik van rechtszaak naar rechtszaak. Ik was zó blij dat hij daarmee doorging, daardoor kon ik doorgaan. Ik ben zo blij met die man.”

Eerbetoon aan Peter R. de Vries

De afgelopen dagen hoorden we vaak dat De Vries de uitstraling had van een koude kikker, maar iedereen die hij geholpen heeft beweert het tegendeel. Du Bois werd zelfs een goede vriend van de misdaadverslaggever. “Ik zag hem bijna wekelijks, of we belden; we gingen elke twee weken naar Ajax, hij kocht de kaartjes… Ik zou volgende week gaan barbecueën bij hem thuis. Er is gewoon een stukje hart bij me weggeslagen.” Viets: “Met hem is iets weggegaan… Ik weet niet wie die schoenen moet vullen. Zeg het maar.”

Douwe Bob bracht nog een eerbetoon aan Peter R. De Vries, met het nummer Guaranteed van Eddie Vedder. Uit dit nummer komt het levensmotto van De Vries: “On bended knee is no way to be free.”

Peter R. de Vries overleden

Eerder op de avond gaven Peters collega’s van RTL Boulevard een emotioneel eerbetoon aan de misdaadverslaggever. In Op1 werd vooral ook gekeken naar hoe de aanslag op De Vries kon gebeuren, onder leiding van Jeroen Pauw. Aan tafel bij De Oranjezomer waren Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen ook onder de indruk: “Peter was uniek in zijn soort.”