Vanavond is het zover! De finale van het Eurovisiesongfestival 2019. De bookmakers (en Google!) weten het zeker: 'onze' Duncan Laurence gaat winnen. Neem alvast een glaasje champagne en een handje popcorn en kijk mee naar 10 van de beste Songfestival acts ooit!

1.  Lordi – Hard Rock Hallelujah (2006)

Ook dit jaar staat er weer een opvallende act in de finale van het Eurovisiesongfestival. *kuch* IJsland *kuch* Inmiddels kijkt bijna niemand daar meer van op. Dat was in 2006 echter nog wel anders toen Lordi het podium betrad met hun Hard Rock Hallelujah. De act maakte zoveel indruk dat ze er met een record aantal points vandoor gingen!

Article continues after the ad

2. Sertab Erener – Everyway that I can (2003)

Nee, het is niet Tarkans Kiss Kiss, maar Sertab Erener haar Everyway That I Can is eigenlijk nog veel beter! We weten vrijwel zeker dat zelfs de grootste Songfestival-hater toch helemaal los ging op de remix van dit nummer die de clubs compleet domineerde. Voor ons gaat er echter niets boven het origineel.

3. Abba – Waterloo (1974)

Denk je aan het Songfestival, dan denk je natuurlijk ook aan Abba. Met het enorm catchy Waterloo wisten de Zweden in 1974 de meeste punten te verzamelen en meteen hun carrière een kickstart te geven. Het is zelfs een van de best verkochte singles ooit! Ook wij houden forever more van deze tijdloze klassieker.

4. Johhny Logan – What’s Another Year (1980)

Ah, die goede oude tijd toen Ierland ook nog wel eens een Songfestival wist te winnen. We weten niet wat er mis is gegaan… Misschien is tweevoudig winnaar Johnny Logan gewoon niet te overtreffen. Wij konden in ieder geval bijna niet kiezen tussen What’s Another Year en het eveneens supermooie Hold Me Now uit 1987.

5. Dana International – Diva (1998)

Viva Maria, Viva Victoria, Aphroditaaaaaaaaa! Gastland Israël wist het Eurovisiesongfestival in 1998 ook al eens te winnen, namelijk met Dana International die de wereld veroverde met het nummer Diva. De zangeres was dat jaar sowieso het middelpunt van de belangstelling, niet in de laatste plaats vanwege de jurk die Jean-Paul Gaultier voor haar ontwierp.

6. Céline Dion - Ne Partez Pas Sans Moi (1988)

Het was enorm spannend in 1988… Uiteindelijk wist Céline Dion met slechts één puntje voorsprong te winnen! Net als Abba legde de deelname de zangeres geen windeieren. Anders dan de draak van het nummer dat Dion zong voor de film Titanic, vinden we Ne Partez Pas Sans Moi echter ook nog oprecht een mooi liedje.

7. Dschinghis Khan – Genghis Khan (1979)

Weet je wat het Eurovisiesongfestival dit jaar mist? Een paar echt onvergetelijke acts! Dat deden ze in 1979 toch een stuk beter. Een nummer over een van de meest moordlustige leiders ooit? Sure! Maar dan wel met disco en glitter. PS Dit was de inzending van West-Duitsland… Nee, wij weten ook niet precies hoe dat zit.

8. Brotherhood of Man – Save Your Kisses For Me (1976)

En dan is het nu tijd voor een absolute klassieker. Save Your Kisses For Me is echt zo’n liedje dat de komende dagen in je hoofd blijft zitten. En dat komt goed uit… Over de meeste acts in de finale van het Eurovisiesongfestival 2019 is namelijk niet bepaald naar huis te schrijven. Behalve dan over onze favoriet uit San Marino natuurlijk!

9. Teach-In – Ding-a-dong (1975)

Een Nederlandse act mag natuurlijk niet ontbreken in dit toplijstje. Helaas eindigen Nederlandse inzendingen vaker dan ons lief is in de middenmoot… Maar vergeet ook niet dat we de liedjeswedstrijd al vier keer wisten te winnen! Zodoende moesten we dus kiezen… Uiteindelijk viel onze keuze op Teach-In met Ding-a-dong. Wat een heerlijk vrolijk singalong nummertje!

10. De doventolken van 2019

Dit jaar zendt de NPO het Eurovisie Songfestival voor het eerst uit met een gebarentolk en signdancers. Wij vonden dit zo mooi om te zien dat we er ons laatste plekje in deze toplijst met de beste acts ooit voor reserveerden!

Gisteren lieten we jullie al zien wat volgens ons de vreemdste acts ooit op het Songfestival waren. De beste, de vreemdste… De lijn is soms dun bij de jaarlijkse liedjeswedstrijd! En dat is natuurlijk juist waarom we er zo van houden. Veel plezier vanavond!