Viola Davis

Door de Black Lives Matter-beweging stond drama-film The Help, over zwarte huishoudsters die werken bij witte gezinnen, onlangs op één bij meest bekeken Netflix-films. Hoofdrolspeelster Viola Davis is achteraf gezien niet zo blij met haar rol in de film.

Article continues after the ad

Niet veel verhaallijnen laten onze menselijkheid zien”, geeft Viola aan in een interview met Vanity Fair. En dat gold volgens haar ook voor The Help, waarin ze huishoudster Aibileen speelde. “Die verhaallijnen draaien vooral om aan een wit publiek te laten zien wat het betekent om zwart te zijn.

 

‘Wie we zijn’

Volgens de topactrice – ook bekend van How To Get Away With Murder - is The Help een voorbeeld van een film waarbij het witte publiek “een academische les krijgt in wie we zijn”. Het zet kijkers aan het denken, “maar ze zijn niet geraakt door wie we zijn”.

Verraden

Viola benadrukt dat ze nog steeds veel respect heeft voor regisseur Tate Taylor en haar tegenspeelsters, onder wie Emma Stone. Ze nam de rol echter aan omdat ze op zoek was naar een Hollywood-doorbraak. Nu voelt ze echter vooral ongemak en spijt. “Een deel van mij voelt alsof ik mezelf en mijn gemeenschap heb verraden door in een film te spelen die niet klaar was om de waarheid te vertellen. The Help is net als vele andere films gemaakt met een filter van de beerput van systemisch racisme.