Voor beroemde muzikanten is het net iets makkelijker om aan een filmrolletje te komen dan gewone stervelingen. In sommige gevallen pakt dat prima uit, maar niet altijd!

Article continues after the ad

Zij konden het wel!

Justin Timberlake

Sommige mensen kunnen alles: zingen, dansen en… acteren! Justin Timberlake is zo’n jaloersmakend talent. Hij begon natuurlijk in de boyband NSYNC, maar met wereldhits als ‘SexyBack’ en ‘My Love’ bewees Justin dat hij helemaal niemand nodig had om de hitlijsten te veroveren (hooguit producer Timbaland). Ook in Hollywood bleek Justin een hitmachine, die net zo makkelijk schakelt tussen luchtige familiefilms als Trolls en het betere Oscar-werk als The Social Network en Inside Llewyn Davis.

Cher

Cher scoorde in de jaren 60 hits met nummers als ‘I Got You Babe’ en maakte eind vorige eeuw de autotune populair met ‘Believe’. Dat laatste kunnen we haar vergeven, omdat ze ook nog eens een verdomd goede actrice is. Zo schitterde ze in prachtige speelfilms als Silkwood, Mask en Moonstruck. Voor die laatste won ze zelfs een Oscar! Deze diva veroverde onlangs nog de bioscopen met de onweerstaanbare filmmusical Mamma Mia! Here We Go Again.

Eminem

De rappers die de overstap hebben gemaakt naar het witte doek zijn niet meer op drie handen te tellen. Vaak pakt dat rampzalig uit (waarover later meer), maar in het geval van Eminem werkte het verrassend goed. De omstreden artiest speelde dan ook min of meer zichzelf in 8 Mile, een muzikaal drama over een rapper die het probeert te maken in de hiphopwereld. Het nummer ‘Lose Yourself’ was een instant-klassieker en werd bekroond met een Oscar!

Björk

Wat je ook van haar mag denken, Björk is met haar combinatie van trippy popmuziek en baanbrekende muziekvideo’s uitgegroeid tot een icoon. Daarnaast was ze onvergetelijk in de filmmusical Dancer in the Dark. In de finale waarin ze als Selma haar (spoiler!) dood tegemoet loopt, speelt ze zo overtuigend dat je je afvraagt of iemand haar wel heeft verteld dat het allemaal maar een film is. Niet verwonderlijk won Björk voor haar eerste (en laatste) hoofdrol meteen een Gouden Palm in Cannes.

Will Smith

Eind vorige eeuw scoorde Will Smith wereldhits met lekkere rapnummers als ‘Parents Just Don’t Understand’ en natuurlijk ‘Summertime’. Maar zijn echte passie bleek acteren! Hij schitterde in blockbusters als Bad Boys, Indepence Day en Men in Black, maar draaide zijn hand ook niet om voor taaiere rollen als bokslegende Muhammad Ali. En dan hebben we de sitcomklassieker The Fresh Prince of Bel-Air nog niet eens genoemd! Volgend jaar is Smith te zien in de live-action remake van de Disney-klassieker Aladdin.

Zij konden het niet!

Madonna

Toegegeven, ook wij blèren nog regelmatig de klassiekers mee. Madonna werd niet voor niets de Queen of Pop genoemd. Maar als het op films aankomt, zou de Queen of Flops een betere benaming zijn. Zo won Madonna Razzie Awards voor onder andere Swept Away, Shanghai Surprise en The Next Best Thing.  In 2000 werd ze door de Razzies dan ook uitgeroepen tot slechtste actrice van de eeuw! Eén troost: iedereen is deze films gelukkig allang weer vergeten...

Vanilla Ice

Iedereen die Cool as Ice heeft gezien, weet dat Vanilla Ice zijn plek in dit rijtje dubbel en dwars heeft verdiend. Hierin speelt Ice een coole rapper (pure miscasting natuurlijk), die het aanlegt met een simpel plattelandsmeisje. De rapper werd voor dit sterke staaltje zelfoverschatting bestraft met een Razzie voor ‘Slechtste nieuwe ster’. In de categorie ‘so bad it’s good’ is Cool As Ice dan wel weer een meesterwerk, dat nog op Netflix staat ook!

Spice Girls

Eind jaren 90 was de wereld in de ban van de Spice Girls. Maar na het zien van hun komedie Spice World haakte de halve wereld al snel af. De meidengroep bleek de komische timing te hebben van een ovenkroket en Spice World belandde op IMDb in de Top 50 van slechtste films aller tijden. Je raadt het al: de Spice Girls gingen allemaal naar met een Razzie Award naar huis. Maakt niet uit: we still love you, Ginger!