Masterchef Australië belicht het beste wat de mensheid te bieden heeft. In de loop der jaren is het programma dan ook uitgegroeid van de zoveelste kookwedstrijd tot een wereldwijd fenomeen!

Onbekend talent

Masterchef Australië gaat over mensen die niet beroemd zijn, maar wel talent hebben. Eigenlijk precies het tegenovergestelde van Nederlandse tv dus! Waar je hier wordt doodgegooid met BN’ers die verhongeren op een onbewoond eiland, aan partnerruil doen en drones de boomtoppen invliegen, staan hier mensen centraal die je buren hadden kunnen zijn… met dat verschil dat ze in een paar uur tijd een gerecht kunnen reproduceren waar een wereldberoemde sterrenchef jaren over heeft gedaan om te perfectioneren!

Spanning tot een kookpunt

Ondanks dat de deelnemers nog nooit in een professionele keuken hebben gewerkt, komen ze voor uitdagingen te staan waar zelfs een ervaren chefkok nog nachtmerries van zou krijgen. Zo moeten de kandidaten gerechten namaken van wereldberoemde chefs als Jamie Oliver en Nigella Lawson. Om de druk verder op te voeren, zijn deze tv-koks ook nog eens aanwezig om de gerechten van de deelnemers te proeven. En daarbij kan het al dan niet uitlopen van een eierdooier het verschil maken tussen winst of verlies. Alsof dit nog niet spannend genoeg is, wordt dit ondersteund door een soundtrack die niet zou misstaan in de finale van Gladiator!

More content below the advertising

 

Wereldvrede begint hier

Mensen die zeggen dat verschillende culturen niet vreedzaam naast elkaar kunnen leven, hebben overduidelijk Masterchef Australië nog nooit gezien. Amateurkoks uit alle windstreken staan gebroederlijk zij aan zij te koken, ongeacht afkomst, religie of seksuele voorkeur. En wie denkt dat de hoofdprijs van een kwart miljoen Australische dollar voor spanningen zorgt binnen de groep, zit er lelijk naast. De kandidaten zullen elkaar altijd helpen, ook als het betekent dat ze hierdoor zelf in de problemen komen. Zelfs bullebak Gordon Ramsay veranderde in de keuken van Masterchef Australië in een troetelbeertje. Een troetelbeertje dat heel vaak ‘fuck’ zegt, maar toch…

Liefdevolle jury

Een liefdesbrief aan Masterchef Australië zou niet compleet zijn zonder het noemen van koks Gary Mehigan en George Calombaris en de jaloersmakend goed geklede culinair recensent Matt Preston. Zij vormen de liefste jury uit de televisiegeschiedenis. Dit trio zit er niet om de dromen van de kandidaten in de grond te boren, maar om hen advies, moed en zelfvertrouwen te geven. Als een van de deelnemers het veld moet ruimen, zijn het dan ook niet alleen de kandidaten die met de tranen in hun ogen staan.

Volg je dromen

Natuurlijk, er is geen groter cliché dan dat je je dromen moet volgen. Maar zelden werd dit uitgekauwde uitgangspunt zo inleefbaar verbeeld als in deze kookwedstrijd. De kandidaten variëren van huisvrouwen en boekhouders tot studenten en advocaten. En allemaal hebben ze op een dag besloten om het roer om te gooien en hun culinaire droom na te jagen. Zoals Elena, een voormalig lerares die in 2016 met de hoofdprijs aan de haal ging, het verwoordde: “Het is eng om je passie te volgen, omdat je denkt dat je er niet van kunt leven. Nu weet ik dat dit niet waar is.” Probeer het dan maar eens droog te houden…

Masterchef Australië is van maandag tot en met donderdag om 19.35 uur te zien op Net5.

More content below the advertising

We genieten al jaren van fantastische optredens uit The Voice of Holland en natuurlijk ook van de ‘momentjes’ (zoals deze onvergetelijke nippleslip) en Anouks snoeiharde opmerkingen. We zitten momenteel middenin de liveshows, maar: wat zijn nu de beste liveoptredens van de afgelopen jaren?

10. Jennie Lena – I’ll Be There

Haar auditie – waarin ze Who’s Loving You zong – ging kneiterviral en Jennie Lena stelde ook in The Liveshows niet teleur. Absoluut niet zelfs! Ze knalde er in de eerste liveshow keihard in met haar intens vrolijke versie van Mariah Careys I’ll Be There.
 

 

More content below the advertising

9. Ben Saunders – If You Don’t Know Me By Now

Natúúrlijk mag Ben Saunders niet ontbreken in een Voice-lijstje en daarom pakken we zijn live-vertolking van If You Don’t Know Me By Now er graag bij. We zijn zijn superauditie in het eerste Voice-seizoen nog lang niet vergeten. Ben ging viral in een tijd dat het woord nog niet eens bestond!
 

 

8. Pleun Bierbooms en Waylon – From This Moment

Net als bij Ben Saunders hoor je ook van deze winnaar niets meer… Pleun won het 2017-seizoen en zette in de finale een paar puike performances neer. Samen met coach Waylon deed ze ook nog even een prachtige ballade. From This Moment van Shania Twain. Aww…
 

 

7. Dwight Dissels – I Won’t Give Up

De man met de hemelse stem en de loepzuiver uithalen. Hij waagde zich in de tweede liveshow van zijn seizoen aan de hitballade van Jason Mraz. Vooral ook zo goed door de discussie die hierna losbarstte. Waylon vond het maar niets en coach Ali gaf een 10!
 

 

6. O’G3NE – Change Will Come

Lisa, Amy en Shelley kennen we nu vooral van het Eurovisiesongfestival 2017, waarin de meidengroep het… ja, redelijk deed met een elfde plek. Hiervoor braken ze snel door na hun deelname aan The Voice. Deze versie van Change Will Come kwam nog vóórdat ze uiteindelijk wonnen in de finale.
 

 

5. Marco Borsato met Maan – Voorbij

Maan bewijst (net als O’G3NE overigens) dat je na The Voice niet per se in een zwart gat van vergetelheid hoeft te vallen. Kiezen uit één van haar liveperformances is best moeilijk, maar dan gaan we toch voor haar duet met coach Marco uit de finale. Lekker janken!
 

 

4. Romy Monteiro – I Will Always Love You

Op 1:16 bewijst de toen nog niet zo bekende Romy Monteiro met een power-uithaal van jewelste waarom ze nu zo’n grote musicalster is. Fan-tas-tisch!
 


 

3. Shirma Rouse – End Of The Road

Bewees vóór haar deelname aan The Voice in 2013 natuurlijk al dat ze de pannen van het dak kon zingen. Zo was ze jarenlang achtergrondzangers voor Anouk. Met dit spetterende optreden in de liveshow bewees ze voor eens en voor altijd dat ze prima op eigen benen kan staan. Genieten!
 

 

2. Jim van der Zee – Vincent

Al vanaf de eerste liveshow wist alles en iedereen het eigenlijk al zeker: die Jim, die gaat gewoon winnen. Zijn sublieme vertolking van Don McLeans Vincent katapulteerde hem meteen tot topfavoriet van het seizoen. Vier tienen!
 

 

1. Kimberly – Earth Song

Om één of andere onbegrijpelijke reden belandde Kimberly niet in de finale vorig seizoen. Hoe het ook komt (volgens Anouk omdat Nederlanders een idioot volk zijn), haar versie van Earth Song blies iedereen omver. Om bij Anouk te blijven: “Het is bizar goed!”
 

 

Showbizzkoning Albert Verlinde gaat stug door met roddelprogramma 6 Inside, ondanks intens slechte kijkcijfers. “We zijn ontzettend fijn bezig!”

More content below the advertising

Zo vertelde Verlinde gisteren bij de perspresentatie van zijn nieuwe musical Anastasia. Uiteraard weet hij ook dat het écht beter moet: “Kijk, natuurlijk wil ik dat er meer mensen kijken dan nu doen.” Het kijkersaantal zit in een vrije val: het begon met ruim 300.000 kijkers, maar zakte al snel naar iets meer dan 217.000 kijkers.
 

 

Nieuw laagterecord

En die 217.000 was nog érg veel vergeleken met de cijfers van vorige maand. Toch kan het nóg erger want ook gisteren keek er weer bijna niemand naar de SBS6-show. Er zaten slechts 108.000 mensen voor de buis, zo bewijzen cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Een nieuw dieptepunt.

Eerder gingen de heren van VI al helemaal los op de eigen collega's van 6 Inside.
 

 

Komt goed!

Verlinde is er tóch van overtuigd dat het nog wel goedkomt met 6 Inside. Hij en zijn crew gaan hoe dan ook door. “Wat ik belangrijk vind, is dat iedereen ervoor gaat en er ook in gelooft.” Ook geeft hij toe dat het tijdstip (18:00) gewoon moeilijk is en dat mensen gewend zijn dan eerder naar RTL of NPO 1 te kijken.

De Mol houdt vol

6 Inside komt uit de doorgaans geniale koker van John de Mol. Verlinde benadrukt dat ook de grote baas nog altijd in het programma gelooft. “Dus wij bouwen vrolijk door. Wij geven absoluut de moed niet op.”