Masterchef Australië belicht het beste wat de mensheid te bieden heeft. In de loop der jaren is het programma dan ook uitgegroeid van de zoveelste kookwedstrijd tot een wereldwijd fenomeen!

Onbekend talent

Masterchef Australië gaat over mensen die niet beroemd zijn, maar wel talent hebben. Eigenlijk precies het tegenovergestelde van Nederlandse tv dus! Waar je hier wordt doodgegooid met BN’ers die verhongeren op een onbewoond eiland, aan partnerruil doen en drones de boomtoppen invliegen, staan hier mensen centraal die je buren hadden kunnen zijn… met dat verschil dat ze in een paar uur tijd een gerecht kunnen reproduceren waar een wereldberoemde sterrenchef jaren over heeft gedaan om te perfectioneren!

Spanning tot een kookpunt

Ondanks dat de deelnemers nog nooit in een professionele keuken hebben gewerkt, komen ze voor uitdagingen te staan waar zelfs een ervaren chefkok nog nachtmerries van zou krijgen. Zo moeten de kandidaten gerechten namaken van wereldberoemde chefs als Jamie Oliver en Nigella Lawson. Om de druk verder op te voeren, zijn deze tv-koks ook nog eens aanwezig om de gerechten van de deelnemers te proeven. En daarbij kan het al dan niet uitlopen van een eierdooier het verschil maken tussen winst of verlies. Alsof dit nog niet spannend genoeg is, wordt dit ondersteund door een soundtrack die niet zou misstaan in de finale van Gladiator!

Article continues after the ad

 

Wereldvrede begint hier

Mensen die zeggen dat verschillende culturen niet vreedzaam naast elkaar kunnen leven, hebben overduidelijk Masterchef Australië nog nooit gezien. Amateurkoks uit alle windstreken staan gebroederlijk zij aan zij te koken, ongeacht afkomst, religie of seksuele voorkeur. En wie denkt dat de hoofdprijs van een kwart miljoen Australische dollar voor spanningen zorgt binnen de groep, zit er lelijk naast. De kandidaten zullen elkaar altijd helpen, ook als het betekent dat ze hierdoor zelf in de problemen komen. Zelfs bullebak Gordon Ramsay veranderde in de keuken van Masterchef Australië in een troetelbeertje. Een troetelbeertje dat heel vaak ‘fuck’ zegt, maar toch…

Liefdevolle jury

Een liefdesbrief aan Masterchef Australië zou niet compleet zijn zonder het noemen van koks Gary Mehigan en George Calombaris en de jaloersmakend goed geklede culinair recensent Matt Preston. Zij vormen de liefste jury uit de televisiegeschiedenis. Dit trio zit er niet om de dromen van de kandidaten in de grond te boren, maar om hen advies, moed en zelfvertrouwen te geven. Als een van de deelnemers het veld moet ruimen, zijn het dan ook niet alleen de kandidaten die met de tranen in hun ogen staan.

Volg je dromen

Natuurlijk, er is geen groter cliché dan dat je je dromen moet volgen. Maar zelden werd dit uitgekauwde uitgangspunt zo inleefbaar verbeeld als in deze kookwedstrijd. De kandidaten variëren van huisvrouwen en boekhouders tot studenten en advocaten. En allemaal hebben ze op een dag besloten om het roer om te gooien en hun culinaire droom na te jagen. Zoals Elena, een voormalig lerares die in 2016 met de hoofdprijs aan de haal ging, het verwoordde: “Het is eng om je passie te volgen, omdat je denkt dat je er niet van kunt leven. Nu weet ik dat dit niet waar is.” Probeer het dan maar eens droog te houden…

Masterchef Australië is van maandag tot en met donderdag om 19.35 uur te zien op Net5.