Van 28 april tot en met 6 mei is het Nationale Romeinenweek. Deze week staat volledig in het teken van de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland. Wij doen vrolijk mee en gooien er vijf Romeinse Kijktips in die allemaal op Netflix staan. Meest opvallende afwezige in dit lijstje is natuurlijk de serie Rome, maar die is niet bij Netflix te zien, wel bij HBO/Ziggo.

Article continues after the ad

5 - Roman Empire: Reign of Blood

Deze luidruchtige documentaireserie is typisch iets wat je schoonvader of je opa met het geluid te hard gaat zitten kijken als er even niks te zien is op Discovery Channel of the History Channel. Veel heldhaftig aanzwengelende muziek, maar wel mooi aangeklede reconstructies. Sean Bean vertelt het geheel aan elkaar waarmee dit één van zijn weinige projecten is waarin hij niet de pijp uitgaat.

4 - Spartacus

Ook al is deze serie door critici niet al te enthousiast ontvangen, toch kunnen liefhebbers van schaamteloos veel bloed en bloot toch vast plezier beleven aan de 33 afleveringen van Spartacus. Helaas is de serie vooral bekend door het tragische lot van hoofdrolspeler Andy Whitfield. Na het eerste seizoen werd er in 2010 bij deze Welshman non-hodgkinlymfoom vastgesteld. Whitfield stierf begin 2011 en werd voor de overige twee seizoenen vervangen door Australiër Liam McIntyre.

3 - Pompeii

Het eerste bioscoopuitstapje van Kit “Jon Snow uit Game of Thrones” Harington bleek een onnozele maar stiekem best vermakelijke popcornfilm. Een film over de vulkaanuitbarsting die Pompeï vernietigde had een stuk spectaculairder mogen zijn, maar toch is het een aanrader voor wie een guilty pleasure op zijn tijd weet te waarderen.

2 - Life of Brian

Natuurlijk zijn er tal van bitter serieuze films over het leven en vooral ook over de dood van Jezus, maar wij houden het luchtig en geven de voorkeur aan de tijdloze komedie Life of Brian. In deze alternatieve geschiedenisles van het Monty Python-team volgen we Brian, die toevallig steeds in de buurt van Jezus opduikt en een soortgelijke levensloop heeft - maar toch heel anders. Romani ite domum!

1 - Gladiator

Er kan er maar één de grootste zijn en in dit lijstje is dat natuurlijk Maximus. Deze Oscarkraker uit 2000 heeft in 18 jaar niets aan kracht ingeboet en staat nog steeds als een huis, wat zeggen we, als een onverwoestbare Romeinse Arena! Als Russell Crowe “What we do in life echoes in eternity” brult voegt hij de daad bij het woord, want wat maakt hij zichzelf onsterfelijk met deze toprol. Eigenlijk zou je deze gewoon elk jaar opnieuw moeten kijken tijdens Romeinenweek.