Ook al werd Solo: A Star Wars Story bepaald niet het Success Story waar fans en Disney op hoopten, toch bood de film genoeg leuke ‘easter eggs’ voor fans van de saga. Sterker nog; de film leek eigenlijk samengesteld aan de hand van allerlei feitjes die we in de oorspronkelijke trilogie over Han Solo’s verleden te weten kwamen. Deze werden daarna door de scenaristen als een stippenpuzzel met elkaar verbonden. Toch had de film aan het eind een enorm “What The F*ck”-moment toen een ander Star Wars-personage opdook dat tot dan toe helemaal niks met Solo te maken had.

Article continues after the ad

“Hè? Die was toch in stukjes gehakt?”

We hebben het nu natuurlijk over de cameo van Darth Maul, de schurk uit The Phantom Menace. Aan het eind van de film bleek dat Han’s voormalige liefje Qi'Ra (Emilia Clarke) eigenlijk voor het misdaadsyndicaat Crimson Dawn werkte. Nu leek Dryden Vos (Paul Bettany) de leider van deze schurkenbende, maar na zijn dood bleek dat niemand minder dan de voormalige Sith Lord met de rooie horentjes aan het roer stond van deze organisatie. Dat was nogal een verrassing! Want de laatste keer dat we de roodzwarte schurk met de dubbele lichtsabel in een Star Wars-film zagen, was toen hij in een schier bodemloze put viel nadat hij door Obi Wan Kenobi (Ewan McGregor) in twee stukken gehakt werd in The Phantom Menace. Zoiets overleef je toch meestal niet. Of wel?

Overleven zonder onderlijf

In de TV-serie Star Wars: The Clone Wars werd Mauls dood “geretconned”. Ook al was hij zijn onderlijf kwijt, toch wist de duivelse Darth de val van honderden meters te overleven. Zijn cameo aan het eind van Solo: A Star Wars Story leek duidelijk bedoeld om een vervolg in te luiden, alleen door de bedroevende box office-resultaten van de film kunnen fans een sequel wel op hun buik schrijven. We kunnen dus alleen maar raden wat de schrijvers met Darth Maul van plan waren in een eventuele tweede Star Wars-story.

Stijf van de zenuwen

Darth Maul-acteur Ray Park vertelde in een interview met website Slashfilm dat hij lange tijd niet wist of zijn terugkeer wel of niet door zou gaan, en dat hij zo stijf stond van de zenuwen dat hij zelfs zijn eigen vrouw lange tijd niet over zijn cameo durfde te vertellen. Ook liet hij nog wat vette light saber-moves zien. Verdere details over Darth Maul's toekomst na Solo: A Star Wars Story konden ze hem echter niet ontfutselen.