Vanavond start een nieuw seizoen van het misdaadprogramma Vermoord in het Buitenland, waarin John van den Heuvel samen met nabestaanden op zoek gaat naar antwoorden rondom de gewelddadige dood van hun geliefden. Zij wachten soms maanden of zelfs al jaren op informatie, maar door bureaucratische rompslomp, onwil of onbegrip komt er slechts mondjesmaat of helemaal geen informatie bij hen terecht.

Article continues after the ad

Een heftig programma om te maken, maar volgens John van den Heuvel is het ‘niet alleen ellende’. “Het is ook mooi om dit te maken”, zegt de misdaadjournalist in een interview vandaag.

“We kunnen geen garanties geven. Maar dat wij er alles aan doen om de waarheid boven tafel te krijgen, geeft veel voldoening”, vertelt John. “Ook al lukt het ons soms niet helemaal, het helpt mensen in hun rouwverwerking, om weer verder te gaan met het leven. Daarom is het ook mooi om dit te maken, het is niet alleen ellende.”

John en zijn team lachen soms zelfs samen met de nabestaanden die op zoek zijn naar antwoorden. “Maar je ziet ook de stress die zij hebben en de angst voor wat hen in het buitenland te wachten staat. Ik denk dat die menselijke kant in combinatie met de spanning die zo’n zoektocht met zich meebrengt intrigerend is.

Vermoord in het Buitenland is vanavond om 20:30 uur te zien bij RTL 4. Vanavond staat de zaak van Robin Mons centraal. Hij is neergestoken in de Filipijnse stad Bacolod. Een aantal dagen later overlijdt hij aan zijn verwondingen. Drie jaar later loopt de dader nog steeds vrij rond. Robins nabestaanden in Nederland, Carla en Eric, kunnen dit maar moeilijk verkroppen. Ook weten zij het motief van de dader niet. John van den Heuvel en zijn team reizen samen met hen af naar de Filipijnen. John hoopt ter plekke antwoorden te krijgen en de dader te kunnen vinden.