Nederland heeft het al maanden over het nieuwe BNNVARA-programma van Geraldine Kemper: Verkracht of Niet. Maar wat begon als een programma waar iedereen over viel, had gezien de recente onthullingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, nu niet beter geprogrammeerd kunnen zijn.

Article continues after the ad

Het Programma

In Verkracht of Niet, waarvan vooralsnog drie afleveringen op de rol staan, worden verschillende cases over seksueel overschrijdend gedrag behandeld. De rode draad is een waargebeurde rechtszaak die wordt nagespeeld door acteurs, waarna jongeren in een villa in discussie gaan over de uitspraak van de rechter. “Het gaat hierbij natuurlijk niet om gevallen waarbij iemand de bosjes in wordt gesleurd. Daar bestaat geen discussie over. Maar bij veel situaties is het veel onduidelijker”, aldus presentatrice Geraldine Kemper in het AD. Ook zelf merkte ze toen ze de eerste beelden van de cases zag dat ze niet goed wist wat ze zelf nou een verkrachting zou noemen. “Maar door samen de discussie aan te gaan, kunnen je ideeën hierover veranderen. Dat willen we met dit programma graag bereiken."

Voorafgaand aan de eerste uitzending was er veel kritiek over de aard van het programma, zelfs de internationale pers bemoeide zich ermee. Presentatrice Geraldine Kemper verdedigde zich vorige week in De Wereld Draait Door en nam een aantal cases uit het programma mee.

Vanavond mag je zelf beslissen wat je ervan denkt, de eerste aflevering is om 20:25 uur te zien op NPO 3.