Met Incredibles 2 leverde Pixar deze zomer alweer zijn twintigste bioscoopfilm af. Hoog tijd om eens te kijken naar de hoogte- en dieptepunten van deze briljante animatiestudio!

De vijf beste Pixar-films aller tijden

1. Finding Nemo

In 2003 had Pixar al meerdere films afgeleverd die even grappig als ontroerend waren. Maar met Finding Nemo werd de Pixar-formule geperfectioneerd. De film heeft nog geen vijf minuten om je tot tranen te roeren. Daarnaast leent de onderwaterwereld van Finding Nemo zich uitstekend voor adembenemende animaties. Twee jaar geleden verscheen een iets minder ontroerend, maar nog steeds erg grappig vervolg!

 

2. Toy Story 1, 2 en 3

Laten we eerlijk zijn, als we de Toy Story-films hadden opgesplitst, had de serie drie van de vijf topposities in deze lijst bezet. De reeks bewees als eerste dat Pixar de toekomst was van animatiefilms. En na de avonturen van Buzz en Woody keken we nooit meer helemaal hetzelfde naar ons oude speelgoed!

Article continues after the ad

 

3. WALL-E

Tegen de tijd dat WALL-E uitkwam, had Pixar al drie Oscars in de wacht gesleept voor beste animatiefilm. Met deze sciencefictionfilm over een schoonmaakrobot, pakte de studio het iets experimenteler aan. Zo zijn er de eerste 22 minuten geen dialoog te horen in de film. Surprise: het leverde Pixar opnieuw een Oscar op!

 

4. The Incredibles

Move over, Marvel! The Incredibles is een van de beste superheldenfilms ooit gemaakt, niet in de laatste plaats door de even baanbrekende als oogstrelende actiescènes. Het vervolg dat dit jaar uitkwam zag er nog iets gelikter dan zijn voorganger, maar voelde teveel als een herhalingsoefening om echt indruk te maken.

 

5. Inside Out

De laatste jaren lijkt Pixar wat meer geïnteresseerd in vervolgen (met wisselend resultaat), maar met Inside Out creëerde de studio gelukkig weer een hele nieuwe wereld vol magie en verbeeldingskracht. Met deze film over het onderbewustzijn van een eenzaam jong meisje leverde Pixar dan ook een van zijn origineelste en creatiefste titels in jaren af!

 

De vijf dufste Pixar-films aller tijden

1. Cars 2

Na de overname van Disney leek het even de verkeerde kant op te gaan met Pixar. Cars 2 is weinig meer dan een ordinaire speelgoedreclame, bedoeld om geld te kloppen uit de zakken van de jongste fans van de animatiestudio. Gelukkig revancheerde de reeks zich met het verrassende sterke Cars 3!

 

2. A Bug’s Life

Misschien dat de vroege animatietechnieken zich beter leenden voor speelgoed dan voor insecten, want de dieren in A Bug’s Life zien er akelig houterig uit. Maar misschien kon deze animatiefilm na het droomdebuut van Toy Story ook alleen maar tegenvallen.

 

3. The Good Dinosaur

Dat The Good Dinosaur zo laag staat, zegt eigenlijk meer over de rest van de Pixar-hits dan over deze film. Deze familiefilm over een vriendschap tussen een verlegen jochie en een dinosaurus ziet er geweldig uit, maar kan niet tippen aan zijn ijzersterke voorgangers.