Deze maand viert de gangsterklassieker Scarface zijn 35e verjaardag. Een uitstekend moment om terug te blikken op de hoogte- en dieptepunten van deze legendarische acteur!

De beste rollen van Al Pacino

The Godfather-trilogie

De carriere van Pacino kwam vliegend uit de startblokken met zijn rol van Michael Corleone in The Godfather. De nieuwkomer werd zelfs direct genomineerd voor een Oscar in de categorie beste mannelijke bijrol! Pacino weigerde de uitreiking echter bij te wonen, omdat hij vond dat hij genomineerd had moeten worden voor beste mannelijke hoofdrol. Now that's gangsta!

Scarface

De misdaadklassieker Scarface is ondenkbaar zonder Al Pacino in de titelrol van de meedogenloze drugsbaron. Mede dankzij de opkomst van de rapmuziek groeide de film uit tot een waar popcultuurfenomeen. Niet verrassend ging Scarface dan ook de geschiedenis in als de meest gesamplede film aller tijden. Momenteel is er ook een remake in de maak onder leiding van Antoine Fuqua (The Equalizer).

Article continues after the ad

 

Donnie Brasco

Dat Pacino van alle (zwarte) markten thuis is, bewees hij wel met Donnie Brasco. Hier speelt hij voor de verandering een maffialid dat onderaan de criminele ladder staat. Dit maakt hem een makkelijke prooi voor undercoveragent Joe Pistone, alias Donnie Brasco (Johnny Depp). Maar er ontstaat al snel een bijzondere vriendschap tussen de agent en crimineel.

Heat

Al Pacino en Robert De Niro speelden al eerder samen in The Godfather: Part II, maar de twee acteerkanonnen hadden nog nooit een scène gedeeld. Daar kwam gelukkig verandering in met Heat. Hierin speelt Pacino een rechercheur die het moet opnemen tegen een gewelddadige roversbende. De shoot-out halverwege de film in het centrum van Los Angeles is legendarisch, maar ook tussen Pacino en De Niro vliegen de vonken er vanaf!

 

Carlito’s Way

Tien jaar na Scarface bundelde Pacino opnieuw de krachten met regisseur Brian De Palma. In deze 'spirituele opvolger' van de gangsterklassieker uit 1983 speelt Pacino een drugsdealer die na een jarenlange celstraf zijn leven wil beteren. Maar zijn criminele partners hebben daar zo hun eigen ideeën over. Al met al een geweldige misdaadfilm, die wat ons betreft nooit helemaal de liefde heeft gekregen die hij verdient.

 

De slechtste rollen van Al Pacino

Jack and Jill

Blijkbaar had Pacino zijn pensioenplan niet helemaal op orde, want hoe verklaar je anders zijn optreden in Jack and Jill? In deze zeldzaam melige komedie speelt Pacino zichzelf, met dat verschil dat hij verliefd wordt op Adam Sandler in vrouwenkleren. Het leverde de Oscarwinnaar zijn eerste (en laatste) Razzie-award op voor slechtste acteur.

Stand Up Guys

Iedere acteur die te lang doorgaat moet er vroeg of laat aan geloven: de duffe komedie waarin bejaarde mannen nog eenmaal een feestje bouwen voordat ze op het kerkhof belanden. In Stand Up Guys speelt Pacino met zichtbare tegenzin een crimineel op leeftijd die de bloemetjes wil buitenzetten na zijn vrijlating uit de gevangenis.

Hangman

We drukken ons voorzichtig uit als we zeggen dat de latere rollen van Al Pacino niet helemaal kunnen tippen aan zijn films uit de vorige eeuw. Ook Hangman maakt pijnlijk duidelijk dat de carrière van de iconische acteur zijn beste tijd heeft gehad. De film werd uitgebracht in de bioscoop, maar deze duffe rip-off van Se7en lijkt in alle opzichten op een goedkope straight-to-dvd-film.