Bob Saget als Danny Tanner in Full House

Het zal je niet ontgaan zijn: vandaag is het Vaderdag. Om dat te vieren, zetten we onze favoriete televisievaders voor je op een rijtje. Dat de kijkers soms meer plezier beleven aan deze pappa’s dan hun bloedeigen kinderen, mag de pret natuurlijk niet drukken!

De 5 beste televisievaders aller tijden

5. Fred Andrews (Riverdale)

In de jaren 90 raakten talloze tienermeiden verliefd op Luke Perry, die de stoere Dylan speelde in Beverly Hills, 90210. Toen zijn fans oud genoeg waren om kinderen te hebben, speelde de charismatische acteur zelf ook een vader. In het duistere High School-drama Riverdale is hij te zien als Fred Andrews, een alleenstaande vader die zijn zoon Archie (K.J. Apa) liefdevol opvoedt. Helaas kwam Perry vorig jaar te overlijden, wat resulteerde in de meest aangrijpende Riverdale-aflevering ooit.


4. Danny Tanner (Full House, Fuller House)

Eind vorige eeuw verschenen er talloze gladde sitcoms die een ideaalbeeld schetsten van het Amerikaanse gezinsleven, waaronder Growing Pains, The Cosby Show, Family Ties en natuurlijk Full House! In deze mierzoete comedyserie probeert weduwnaar Danny Tanner (opvallend genoeg gespeeld door de waanzinnig grofgebekte comedian Bob Saget) zijn drie dochtertjes op te voeden. Gelukkig krijgt hij hulp van hun stoere oom en zijn beste vriend. Het afscheid van de familie Tanner staat sinds deze maand op Netflix!

Article continues after the ad


3. Piet Bovenkerk (Het Zonnetje in Huis)

Ook in Nederlandse comedyseries hebben we al de nodige vrolijke vaders voorbij zien komen. Denk bijvoorbeeld maar aan Meneer Veenstra (Vrienden voor het Leven) en Norbert (Ha, Die Pa!). Maar Piet Bovenkerk (gespeeld door de onvergetelijke Johnny Kraaijkamp senior) is onze grote favoriet. Deze krasse knar dreef zijn zoon en schoondochter tot wanhoop in de comedykraker Het Zonnetje in Huis. En het feit dat de hoofdrollen werden gespeeld door een echte vader en zoon, droeg natuurlijk alleen maar bij aan het kijkplezier!


2. Philip Banks (The Fresh Prince of Bel Air)

Goed voor je kinderen zorgen is wel het minste dat je mag verwachten van een fatsoenlijke vader. Maar Philip Banks, Uncle Phil voor intimi, voedde ook zijn neefje Will op alsof het zijn eigen zoon was. Met zijn indrukwekkende postuur en diepe basstem kon Uncle Phil best intimiderend zijn, maar diep van binnen was hij een enorme knuffelbeer met een hart van goud. Raar, maar waar: James Avery, de in 2013 overleden acteur die Uncle Phil speelde, sprak ook de stem in van Shredder uit de tekenfilmserie Teenage Mutant Ninja Turtles.


1. Hal Wilkerson (Malcolm in the Middle)

Bryan Cranston is de enige acteur die zowel in dit rijtje als het onderste rijtje had kunnen staan. In Breaking Bad bracht hij namelijk meer tijd door in een ondergronds methlab dan met zijn pasgeboren dochtertje. Gelukkig had hij toen al genoeg krediet opgebouwd als vader Hal in Malcolm in the Middle. Dit gezinshoofd is al net zo’n losgeslagen projectiel als zijn prettig gestoorde familie. Pedagogisch hoogtepunt: zijn kinderen helpen met het bouwen van een robot die zwermen bijen afvuurt. Zeg nou eerlijk, zo’n vader als Hal wilden we vroeger allemaal wel!


De 3 slechtste televisievaders aller tijden

3. Tony Soprano (The Sopranos)

Vorig jaar riepen we Tony Soprano nog uit tot de beste bad guy van de eeuw. En die titel verdiende hij niet omdat hij nu zo’n voorbeeldige vader was! Eerlijk is eerlijk, Tony heeft het beste voor met zijn kinderen. Maar de lijn tussen liefhebbende vader en meedogenloze maffiabaas blijkt vaak flinterdun. Het zal ons dan ook niet verbazen als Meadow en A.J. nog jaren in therapie moeten na een huishouden te hebben gedeeld met deze neurotische beroepscrimineel.


2. Homer Simpson (The Simpsons)

Niet in alle gevallen haalt het vaderschap het beste in de mens naar boven. Denk bijvoorbeeld maar aan Peter Griffin uit Family Guy of Al Bundy uit Married with Children. Maar dat zijn engeltjes vergeleken bij Homer Simpson. “Trying is just the first step toward failure”, is slechts een van de twijfelachtige levenslessen die hij zijn kinderen probeert mee te geven. Voeg daarbij het feit dat Homer zijn zoon Bart regelmatig letterlijk naar de keel vliegt, en het is een wonder dat zijn kinderen nog niet uit huis zijn geplaatst…


1. Tywin Lannister (Game of Thrones)

Stannis Baratheon hoeft vandaag ook niet te rekenen op een zelfgekleide asbak, maar in het Game of Thrones-universum kan het altijd erger. Dat bewijst Tywin Lannister wel! Deze tiran maakte het leven van zijn kinderen een levende hel. En daarbij moest vooral de gevoelige Tyrion het ontgelden. De laatste woorden van deze waardeloze vader: “You are no son of mine”. Als je zelfs je laatste adem gebruikt om je kinderen te kleineren, heb je deze plek in de ranglijst dubbel en dwars en verdiend!


Meer ‘bad dads’ vind je onze Top 10 van de verschrikkelijkste vaders uit de filmgeschiedenis!