Zijn films Night of the Living Dead en Dawn of the Dead waren grote inspiratiebronnen voor een epidemie van zombiefilms: van World War Z tot 28 Days Later.

Article continues after the ad

Rest in peace

Regisseur George A. Romero is zondag overleden aan de gevolgen van longkanker. Dat bevestigde de manager van de filmmaker aan Deadline. De maker van verschillende klassieke zombiefilms werd 77 jaar oud.

Volgens de verklaring die door zijn familie werd uitgegeven is Romero thuis vredig gestorven in het bijzijn van zijn vrouw Suzanne en zijn dochter Tina. "Hij luisterde samen met zijn vrouw en dochter naar de soundtrack van The Quiet Man, een van zijn favoriete films", valt te lezen in de korte verklaring.

The Night of the Living Dead

Romero werd in 1968 bekend met de horrorfilm The Night of the Living Dead, waarin een groep mensen gevangen zit in een huis dat wordt omringd met een groeiende groep zombies. De film, met een budget van slechts 114.000 dollar was een dermate groot succes dat Romero een hele reeks zombiefilms besloot te maken. In 1978 volgde onder andere de zombiefilm Dawn of the Dead waar in 2004 een remake van werd gemaakt aan de hand van een script van Romero.

Reacties

In Hollywood werd verdrietig gereageerd op het overlijden van Romero. Zo twitterde horrorschrijver Stephen King: "Verdrietig te horen dat mijn favoriete collega en goede vriend George Romeo is overleden. George, er zal nooit iemand zijn zoals jij". En de Amerikaanse scenarioschrijver en regisseur Max Landis schreef op Twitter dat Romero een icoon was van de Amerikaanse film. "Hij creëerde een reeks films en sequels veertig jaar voor dat een ding was". Greg Nicotero van The Walking Dead noemde Romero zijn vriend, mentor en inspiratie.