Generaties kinderen keken schaterend naar de grappige, spannende avonturen van Bassie en Adriaan. Het duo stopte al eerder, maar clown Bassie ging onvermoeibaar door met het entertainen van zijn fans. Tot nu, want Bas van Toor stopt definitief met optreden.

Article continues after the ad

Dit vertelt Bas van Toor (82) in een interview met Weekend. De kindervriend kampt al maanden met ernstige gezondheidsproblemen. Van Toor was zelfs eventjes klinisch dood, nadat er complicaties optraden tijdens een operatie aan zijn halsslagader.

Hij was maar een clown...

Zijn broer Aad van Toor, bekend als acrobaat Adriaan, zei in maart dat hij zijn broer ‘er nog nooit zo beroerd bij heeft zien liggen’.

Adriaan van Toor ging in 2003 al met officieus pensioen als Adriaan, na ernstige gezondheidsklachten. Sindsdien verscheen hij nog heel af en toe in deze rol, samen metzijn broer Bas. Clown Bassie gaf in 2013 zijn laatste theatervoorstelling, maar was daarna nog geregeld te zien in het schnabbelcircuit en als gast in televisieprogramma’s. Daar komt nu een tragisch einde aan. 

Bas van Toor keerde na een lang verblijf in een revalidatiecentrum vorige week terug naar huis. De artiest zal naar eigen zeggen nooit meer de oude worden, en hangt zijn rode neus voorgoed aan de wilgen. Van Toor meldt dat hij zijn laatste jaren wil doorbrengen met zijn vrouw Coby, hun kinderen en goede vrienden. ‘Bassie is niet meer, het is nu alleen nog maar Bas.’