Zin in een nostalgisch potje meezingen (of meehuilen) met je favoriete Disney-krakers? We’ve got you covered! Van Circle of Life tot A Whole New World en van Pixar tot de oude animatiefilms: bereid je voor op een epische trip door je jeugd met de allerbeste liedjes uit Disney-films!

13. Be Our Guest 

Beauty And The Beast

More content below the advertising

Die onemanshow van Ewan McGregor in de live-action-versie van Beauty and The Beast uit 2017 was tof. Zeker. Hij kon echter nét niet tippen aan de klassieke animatieversie. Lumière’s welkomstlied tegen Belle in het origineel is net wat swingender en extravaganter. “Pleaseeeee beeeee oooour Gueeeeeest!”
 


12. You’ll Be In My Heart

Tarzan

Phil Collins is een baas. Zijn Tarzan-soundtrack zit vol met een aantal knallers, waaronder Two Worlds, Strangers like Me en Son of Man. Als we er dan tóch eentje uit zouden moeten kiezen – met pijn in ons Disney-hart- is het de emotionele ballade You’ll Be In My Heart. Hé, die won natuurlijk niet voor niets de Oscar voor Beste Song.
 


11. Part Of Your World

 The Little Mermaid

Natuurlijk, het funky Under The Sea door Sebastian of het venijnige Poor Unfortunate Souls met diva-heks Ursula zijn iconisch. Toch zorgt Ariel’s emotionele hartenkreet in The Little Mermaid nog altijd voor genoeg ‘awww’-momentjes. Part Of Your World is een liedje over verlangen en gaat nog altijd door merg en been.
 


10. I’ll Make A Man Out Of You

Mulan

Wanneer Mulan de top van de paal bereikt en een pijl afvuurt, krijgen we nog steeds kippenvel. De clip van I’ll Make A Man Out Of You zit vol met nog meer hoogtepunten en is ook geschikt als de ultieme motivatiesong voor je workouts. Laat die live-action-versie maar komen!
 


9. How Far I’ll Go

Moana

Moana gaf de wereld niet alleen een zingende Dwayne Johnson, maar ook een prachtig coming-of-age-nummer over een jong meisje dat uitvindt wie ze nu eigenlijk is. Tiener-struggles zijn de meest herkenbare struggles die er zijn en Disney maakt er gewoon een powerhit van!
 


8. Let it Go

Frozen

Kids die nu aan Disney-songs denken, zullen zich meteen Let It Go herinneren. Wat nou, Lion King? Hoe wrang het ook klinkt: Let It Go is een moderne monsterhit van jewelste en groeide in korte tijd uit tot hét Disney-anthem van deze generatie. Hoe gaat Frozen 2 dit ooit evenaren? (met Elsa die een vrouwelijke lover krijgt, misschien?)
 


7. You’ve got a friend in me

Toy Story

Toy Story uit 1995 geldt nog steeds als Pixars bekendste paradepaardje, groeide uit tot een epische franchise (deel 4 komt eraan!) en… betekende ook onze allereerste kennismaking met Andy en zijn verzameling levend speelgoed. De opening van deel één brengt je direct terug naar je eigen tijd als zorgeloos, lang-leve-de-lol-kind en dat kom natuurlijk door Tom Hanks Woody. Maar eigenlijk vooral door Randy Newmans You’ve got a friend in me.
 


6. Remember Me

Coco

*Snik*. Geef maar toe dat je ook een stevig potje moest janken toen Miguel deze lullaby zong voor mama Coco, die zich opeens weer álles herinnerde, waaronder haar singer-songwriter-vader die het speciaal voor haar schreef. Toen ze ook nog begon mee te murmelen, kon je ons opvegen. 
 


5. Bare Necessities

The Jungle Book

Misschien wel het meest catchy Disney-nummer ooit en daar kunnen we zelfs twee keer van genieten! Het lijflied van Baloo zat natuurlijk in de originele Jungle Book-animatiefilm uit 1967, gezongen door Phil Harris:
 


De live-action-versie van Jon Favreau deed het nog eens dunnetjes over met Bill Murray als Baloo. Ook lekker!
 


4. Hakuna Matata

The Lion King

Het catchy Simba-anthem I Just Can’t Wait To Be King uit The Lion King is een topper en de perfecte liefdesverklaring Can You Feel The Love Tonight is ook al zo iconisch. Maar… het hart van elke Disney-fan maak nog altijd honderdduizend sprongetjes wanneer ‘ie de eerste tunes van Hakuna Matata hoort. En, zoals Pumba al zei: “These two words will solve all your problems!” Amen.
 


3. When You Wish Upon A Star

Pinocchio

De moeder aller klassiekers! When You Wish Upon A Star uit Pinocchio is vintage Disney in zijn meest pure vorm: hartverwarmend, een vleugje magie, dromen én: tijdloos. Luisteren we over – pak ‘m beet – 10 jaar naar deze parel, roept het nog steeds dezelfde magische gevoelens van nostalgie op.
 


2. A Whole New World

Aladdin

Jasmine valt eindelijk – héél begrijpelijk – voor de zwoele charmes van Aladdin onder de magische, perfecte pop-klanken van A Whole New World. Een zinderende meezinger die nog altijd tijdloos is. Verdomme Jasmine, “Don’t you dare close your eyes!”
 


1. Circle of Life

The Lion King

“NAAAAAAAAAANTS INGONYAMA” is nog altijd de meest bombastische en fantastische opening van een animatiefilm EVER. Wie schreeuwden deze kreten niet (heel fout) mee? Circle of Life van Carmen Twillie en Lebo M zet de Lion King-setting zó goed neer. En dan, richting het einde van de clip, waneer Rafiki de jonge Simba optilt en de muziek weer aanzwelt… kippenvel! Beter dan dit wordt het niet.
 

 

More content below the advertising

Sterren die andere sterren nadoen: het blijft tof om te zien. Maar wie doet het best zijn collega’s na en is de absolute koning van de celebrity impressions? Deze bekendheden komen aardig in de buurt!

Tom Hiddleston

als IEDEREEN

Graham Nortons sofa is de perfecte plek om je vakgenoten na te doen. Tom Hiddleston doet er gewoon vier in één ruk: Owen Wilson, Christopher Walken, Al Pacino én Robert de Niro, die op dezelfde bank zit. Dan heb je ballen!
 

 

More content below the advertising

Benedict Cumberbatch

transformeert in Chewbacca

Alle Cumberbitches gleden bijna van de bank af toen ze dit zagen: hún Benedict transformeerde voor even in Chewie, met uiteraard een geniale Wookie-roar! Dit houdt ons nog wel even zoet totdat Chewbacca terugkeert in Star Wars: Episode IX (de opnames zitten er in ieder geval al op).
 

 

Leonardo DiCaprio

geeft ons Jack Nicholson

Er zijn al genoeg acteurs die Jack Nicholsons intonatie en manier van spreken geniaal na kunnen doen. Hét gezicht, met die karakteristieke wenkbrauwen, is een stukje moeilijker. Maar Leo flikt het gewoon! Kijk maar, vanaf 2:20.
 

 

Tom Cruise

doet Jack Nicholson

Weer een Nicholson-impression, zelfs twee! Tom Cruise werkte natuurlijk als eens samen met de acteerlegende in A Few Good Men. In die film doet Cruises personage die van Nicholson zelfs na. Kijk maar:
 

 

Jim Carrey

als Elvis Presley

Jim Carreys indrukwekkende acteercarrière is al fantastisch genoeg. Toch vond hij ergens nog tijd en transformeerde Jim al in elke denkbare acteur ooit (Clint Eastwood, Jack Nicholson, James Dean). Deze act, waarin ‘ie in Elvis verandert, blijft echter een topper.
 

 

Meerdere acteurs

doen Nicolas Cage

In deze compilatie wagen verschillende acteurs zich aan cultacteur Nic Cage. Simon Helberg uit The Big Bang Theory doet het verrassend goed. Helaas doet niemand de onnavolgbare NOT THE BEES!-scène…
 

 

Jay Pharoah

kan alles

Ex-SNL-ster Jay Pharoah kan half Hollywood nadoen. Hij gooit er de ene na de andere superster uit. Vooral zijn impressions van Denzel Washington, Jason Statham, Kevin Hart én Jay-Z zijn niet van deze aarde. Geweldig!
 

 

Jordan Peele

waarschuwt ons als Obama

Comedian, acteur én horrorregisseur Jordan Peele, bekend van Get Out en Us, ook wel bekend als nu al de engste film van 2019, doet een fantastische Obama. Toch kleeft er nog een eng randje aan deze impression: het is namelijk een waarschuwing voor de deepfake-techniek. Een manier om geloofwaardig nepnieuws de wereld in te slingeren.
 

 

Bill Hader

als Star Wars-personages!

Bill Hader kan werkelijk alles met zijn stem. In de late night-show van Conan O’Brien transformeert hij in een creperende Jabba the Hutt én een tauntaun die zijn laatste adem uitblaast. Beetje obscuur, maar wel fantastisch.
 

 

Kristen Wiig

impression-queen

Ho, wacht even: het is momenteel één groot sausage fest met al die gasten. Waar zijn de vrouwelijke impressions? Je hebt gelijk. En wie kunnen we beter laten zien dan Kristen Wiig? Deze geniale comédienne en SNL-legende haalt werkelijk alles uit de kast bij haar transformaties. Vooral Björk weet ze perfect neer te zetten. Maar er is nog véél meer:
 

 

Ross Marquand

is een impression-god

Wow! We hebben ‘m hoor, de koning van de impressions! The Walking Dead-acteur Ross Marquand (zijn personage Aaron belandde op onze TWD-lijst met beste personages) kan letterlijk elke acteur nadoen, zo lijkt het. Bekijk deze compilatie en je bent helemaal overtuigd:
 

 

Praten vrouwen net zoveel in films als mannen? Dit is niet een vraag waar we altijd stil bij staan wanneer we een film kijken. Onderzoek van The Geena Davis Institute on Gender in Media drukt ons met de neus op de feiten: mannen praten alleen maar meer in films ten opzichte van vrouwen! Hoewel we leven in een periode van vooruitgang en emancipatie is het met de filmindustrie belachelijk slecht gesteld op dit gebied. De nieuwe resultaten liegen er niet om bij de Oscar-winnaars voor Best Picture: meer dan de helft scoort bedroevend. 

More content below the advertising

Het Geena Davis instituut heeft onderzoek gedaan naar de representatie van vrouwenstemmen in films die een Oscar hebben gewonnen voor Best Picture. 122 films met de Best Picture award zijn geanalyseerd met vrij teleurstellend resultaat. Van de 5554 pratende personages was slechts 29.2% vrouwelijk. De verhouding van 3 mannen op 1 vrouw in films is hetzelfde als in 1946. Het concept emancipatie staat kennelijk niet in het woordenboek bij de makers van deze films. 

Bechdel Test

De test die uitgevoerd wordt om te kijken of een film aan de eisen van vrouwelijke representatie voldoet is een zogenaamde Bechdel Test die als volgt werkt: Een film moet minimaal 2 benoemde vrouwelijke personages hebben die een gesprek voeren over iets anders dan een man. Dit gesprek hoeft slechts één keer voor te komen in een film om te slagen.

Teleurstellend

Klinkt als een vereiste dat makkelijk haalbaar is, toch? Think again: blijkbaar niet. In de jaren ’30 hebben meer films deze test doorstaan dan in het huidige decennium! Films als Moonlight, Slumdog Millionaire en Gladiator falen deze test allemaal. Van alle films met een Oscar voor Best Picture sinds 1929 heeft slechts 49% de test gehaald: erg teleurstellend dus.