Gisteren hadden we al een uitgebreid overzicht van de meest opmerkelijke momenten van de Oscaruitreiking van afgelopen zondag, nu blijkt dat we toch nog één hoogtepunt waren vergeten. Komiek Trevor Noah kwam Black Panther aankondigen als nominatie in de Categorie Beste Film, en natuurlijk deed de presentator van The Daily Show daar een geinige presentatie bij. Maar de beste grap hadden we bijna gemist.

Article continues after the ad

 

Wakanda Forever!

Noah deed zijn beklag over hoe sinds Black Panther mensen overal ter wereld hem met “Wakanda Forever!” begroeten. In plaats van er tegenin te gaan en uit te leggen dat hij eigenlijk uit Zuid-Afrika komt, geeft hij zich gewonnen en vertelt hij dan maar hoe hij in Wakanda opgroeide, samen met T'Challa zelf nog wel.

“Abelungu abazi uba ndiyaxoka”

“Toen ik als jongetje opgroeide in Wakanda, zag ik vaak T'Challa over ons dorp heen vliegen, en dat deed me dan denken aan een beroemd gezegde in het Xhosa (Noah’s oorspronkelijke Afrikaanse moederstaal)”, aldus de Zuid-Afrikaanse komiek. “Hij zei tegen ons: ‘Abelungu abazi uba ndiyaxoka’, wat betekent ‘In tijden als deze staan we sterker als we samen strijden dan als we afzonderlijk proberen te vechten’”. Maar wat hij eigenlijk daar voor een publiek van miljoenen kijkers zei was: “Blanke mensen weten toch niet dat ik hier nu sta te liegen”. Dankzij Zuid-Afrikaanse Twitteraars die ook Xhosa spreken werd langzaam duidelijk wat voor grap Noah hier uitgehaald had.

 

 

Ook al won Black Panther niet de Oscar voor Beste Film, toch ging de veelgeprezen Marvel-film er met drie beeldjes vandoor.