Het is erg moeilijk om te zeggen wat nou eigenlijk de slechtste film óóit is. The Room, van de eigenaardige Tommy Wiseau, is wel een serieuze kanshebber. Hoe deze cultfilm ontstond zie je in The Disaster Artist, met James Franco.

Article continues after the ad

James Franco speelt de vreemde Tommy Wiseau, die met The Room de meest emotionele film aller tijden denkt te maken. Dave Franco, James’ broer, speelt Greg Sestero, Tommy’s maatje die weinig vertrouwen heeft in het project. Alison Brie neemt de rol op zich van Gregs vriendin Amber.

Opvallend aan The Disaster Artist is dat veel bekende namen meedoen, met betrekkelijk kleine rollen en cameo’s. Seth Rogen en Zac Efron spelen mee in de filmcrew, terwijl ook Melanie Griffith, Sharon Stone, Bryan Cranston, Kristen Bell en J.J. Abrams langskomen. Als je een film maakt over Hollywood, staat iedereen blijkbaar in de rij!

The Room

De film is gebaseerd op het boek The Disaster Artist: My Life Inside The Room, The Greatest Bad Movie Ever Made. In het boek beschrijft Greg Sestero hoe hij Tommy Wiseau leerde kennen, en in eerste instantie een grappige vent vond. Hoe beter hij deze zonderling leerde kennen, des te ongezonder werd de verstandhouding, met het filmen van The Room als diepte/hoogtepunt.

Wiseau heeft The Disaster Artist zelf trouwens al gezien. Hier vertelt James Franco over de reactie van de gemankeerde regisseur!

De film doet een beetje denken aan Ed Wood, waarin Johnny Depp de gelijknamige regisseur van belabberde sciencefiction/horrorfilms speelt. Martin Landau, die een oude grofgebekte Bela Lugosi (Dracula) speelde, won met deze film o.a. een Oscar en een Bafta Award.

The Disaster Artist draait vanaf 21 december in de bioscoop.