Netflix’ Making a Murderer bewees dat misdaaddocumentaires erg succesvol kunnen zijn. In december krijgt het ‘true crime’-genre een nieuwe twist, met Wormwood, van documentairemaker Errol Morris.

Article continues after the ad

Tijdens de Koude Oorlog haalde de CIA bijzonder rare fratsen uit. Één van de beruchtste projecten was ‘MKultra’. De veiligheidsdienst diende nietsvermoedende mensen stiekem drugs toe, om ondervragingstechnieken en hersenspoelmethodes te ontwikkelen. Veel films verwijzen naar de bizarre experimenten zoals The Manchurian Candidate, de Jason Bourne-serie en The Men Who Stare at Goats, de laatste zelfs op een grappige manier.

Wormwood richt zich op het verhaal van één van de slachtoffers van het MKultra-project; Frank Olson. Een week nadat de CIA hem LSD toediende, kwam hij om het leven nadat hij uit een raam sprong. Of werd Olson, die onderzoek deed naar biologische wapens en daardoor in gewetensnood kwam, door iemand geduwd?

Morris interviewt verschillende mensen over de zaak, en wisselt de gesprekken af met gedramatiseerde scènes. De nagespeelde scènes zijn niet per se waargebeurd, maar geven een artistieke kijk op het leven van Frank Olson. Wormwood bestaat uit zes afleveringen, en gaat op 15 december in première op Netflix.