Duizenden schepen maakten in de Tweede Wereldoorlog de barre, levensgevaarlijke tocht over de Atlantische Oceaan. In Greyhound probeert Tom Hanks zijn konvooi te beschermen tegen meedogenloze Duitse U-boten.

De film is gebaseerd op het boek The Good Shepherd van schrijver C.S. Forester (ook bekend van Hornblower). Hanks speelt commandant Ernest Krause, die de leiding krijgt over een konvooi dat voorraden van de Verenigde Staten naar Groot-Brittannië moet vervoeren. De U-boten van de Duitse Kriegsmarine liggen echter op de loer… Krause vraagt zich af of hij hiervoor wel de juiste man is: communicatie met de marine is bijna onmogelijk. Daarnaast is het op de uitgestrekte Atlantische Oceaan onmogelijk om steun van de luchtmacht te krijgen.

Greyhound belicht een facet van de Tweede Wereldoorlog dat in niet zo veel films te zien is: De Slag Om de Atlantische Oceaan. Om te voorkomen dat Groot-Brittannië zou bezwijken voor de aanvallen van nazi-Duitsland, was enorm veel materiaal nodig. Koopvaardijschepen staken de oceaan over om voedsel, wapens en materieel naar Europa te vervoeren.

Article continues after the ad

Voor de Duitse onderzeëers was het een tijd lang prijsschieten, en tienduizenden zeemannen kwamen om het leven. Deze kille oorlog op de oceaan zie je in Das Boot vanuit het perspectief van een Duitse U-bootbemanning. Voor Hanks combineert Greyhound twéé van zijn beste rollen: die van militair én kapitein!

Greyhound

Greyhound had eigenlijk al lang breed in de bioscoop moeten draaien, maar de coronacrisis verhinderde de première van het oorlogsdrama. Onlangs werd bekend dat de film de bioscoop helemaal overslaat en direct naar Apple TV+ gaat. Greyhound is vanaf 10 juli op het streamingplatform te zien.