Superguide presenteert: de beste series van 2018!

2018 is praktisch voorbij, dus de tijd voor lijstjes is aangebroken. Veronica Superguide vroeg alle redacteuren naar de beste series van dit jaar en liet er de gepatenteerde Superguide-formule op los.

Dames en heren: wij presenteren de beste series van 2018!

#10 - Succession

In deze HBO-serie volgen we de steenrijke, invloedrijke familie Roy. Mediamagnaat Logan Roy (Brian Cox) moet afstand nemen van zijn imperium, maar het valt hem bijzonder zwaar… Zijn familie én werknemers maken zich zorgen over hun toekomst, terwijl de oude man wikt en weegt. Ondertussen krijg je een verontrustend inzicht in het leven van de ‘rich and famous’. Hoewel het eerste seizoen niet bijzonder goed bekeken werd, werd het wel enorm hoog gewaardeerd. HBO heeft al een tweede seizoen aangekondigd.
 

 

#9 - You

Joe Goldberg (Daniel Cosgrove) is een briljante boekverkoper in New York, die zijn oog laat vallen op Guinevere (Elizabeth Lail). Door haar social media-accounts uit te pluizen, weet hij precies waar Guinevere van houdt, en hij zet deze kennis om haar hartje te veroveren. Zijn obsessie krijgt al snel een paar zéér sinistere trekjes. Verontrustende serie over wat we zonder na te denken online gooien!
 

 

#8 - Glow S2

Ondanks alle tegenslagen gingen de Gorgeous Ladies Of Wrestling er in het tweede seizoen weer flink tegenaan. Glow is (nog steeds) ontzettend grappig en goed gemaakt, maar heeft tussen de ‘flying elbow drops’ door óók nog wat te vertellen, en drama! Oh, het drama!

 

#7 - The Haunting Of Hill House

Deze serie neemt ruimschoots de tijd om je de stuipen op het lijf te jagen. Haunting drijft niet op goedkope schrikmomenten (hoewel er wel een paar langskomen), maar is een smeulend vuurtje dat langzaam maar zeker aanwakkert, en steeds beklemmender wordt. Naast een bovennatuurlijke thriller is The Haunting Of Hill House óók een menselijk drama: hoe vernachelen bovennatuurlijke fenomenen een familie? En… hoe vernachelen familieleden elkáár?
 

 

#6 - Killing Eve

De briljante bureaumedewerkster van MI5 Eve Polastri (Sandra Oh) vermoedt dat een gevaarlijke huurmoordenaar achter een paar verdachte sterfgevallen zit. Ze heeft gelijk: een vrouw genaamd Villanelle (Jodie Comer) helpt op geraffineerde wijze mensen om zeep. Eve raakt geobsedeerd door haar theorie, en begint een gevaarlijk kat- en muisspel met haar doelwit. Killing Eve is een briljante mix van spanning en gitzwarte humor.
 

 

#5 - The Handmaid’s Tale S2

Het eerste seizoen van het dystopische The Handmaid’s Tale was vorig jaar al één van onze favoriete (doch deprimerende) series. Het tweede seizoen duwde zuster Offred (Elisabeth Moss) nóg dieper de ellende in, juist toen er een sprankje hoop leek te zijn. Harteloos, maar zéér indrukwekkend.
 

 

#4 - Daredevil S3

Waar Luke Cage en Iron Fist dit jaar sneuvelden, hield Daredevil de toorts van de Netflix-Marvel-series hoog. Het derde seizoen van Daredevil begint wat traag, maar al snel is het weer genieten geblazen van Matt Murdock (Charlie Cox) én zijn aartsvijand Kingpin (Vincent d’Onofrio). Helaas blijft het bij drie seizoenen; vanwege politiek gedoe, niet vanwege de populariteit!

 

#3 - Barry

HBO blijft schitterende series maken, zoals het sublieme Barry. Een huurmoordenaar (Bill Hader) besluit genoeg te hebben van zijn gewelddadige leven, en verhuist naar Los Angeles om zijn ware passie te volgen: amateurtoneel. Zijn oude opdrachtgevers zijn echter nog niet klaar met hem, en Barry moet noodgedwongen nog wat losse eindjes vastknopen.
 

 

#2 - Bodyguard

Bodyguard was dé verrassingshit van de BBC, en hield alle Britse eilanden in zijn greep. In Nederland volgde de spannende politieke thriller al snel op Netflix. Veteraan David Budd (Richard Madden) keert geestelijk gehavend terug uit Afghanistan, en wordt ingeschakeld om de Minister van Veiligheid (Keeley Hawes) te beschermen. Hoewel hij een gruwelijke hekel aan deze oorlogszuchtige tante heeft, besluit hij de positie te accepteren. Maar dan blijkt Budd zelf óók doelwit van een terreurgroep.
 

 

#1 - Better Call Saul S4

We waren - zoals zovelen - helemaal weg van Breaking Bad, maar we moeten concluderen dat Better Call Saul inmiddels de betere serie is geworden. De louche advocaat Saul Goodman (Bob Odenkirk) was eigenlijk bedoeld als een gastrol in Breaking Bad, maar bleek méér dan genoeg inhoud te hebben voor zijn eigen serie. De - in eerste instantie - goedaardige lummel verkoopt zijn ziel in piepkleine stukjes aan de duivel, totdat er geen weg meer terug is.
 

 

Best Of…

Is het een lijst waar je jezelf in kunt vinden? Op de redactie is er ook veel gedebatteerd (lees: geschreeuwd en dreigend met ledematen gezwaaid), maar de wiskundige formule was onverbiddelijk!

Hier lees je trouwens wat de redactie de beste films van 2018 vond!

Elke week worden er nieuwe titels toegevoegd aan het aanbod van Netflix. Deze titels verschenen afgelopen week op de streamingdienst.

Check eerst of je al helemaal bij bent met de releases van afgelopen week en bekijk ook wat er allemaal nog meer naar Netflix komt in januari.


Films
 

Baazaar

Een intense thriller uit India met Bollywood-allure. Wanneer aandelenhandelaar Rizwan in Mumbai arriveert om met zijn idool Shakun te werken, belandt hij in een schimmige financiële onderwereld. Hij en vriendinnetje Priya zijn opeens niet meer veilig. Geld is vies!
 

Norman

Richard Gere speelt in – houd je vast – Norman: The Moderate Rise and Tragic Fall of a New York Fixer een hosselaar die het werk doet dat andere mensen liever laten liggen. Hij praat met iedereen, maakt afspraken en regelt gesprekken met onbereikbare mensen; totdat zijn leven op zijn kop staat. Een politicus met wie hij ooit bevriend was, wordt de premier van Israël.
 

Revenger

Een keiharde actiefilm uit Azië met gruwelijk vette gevechten. Revenger draait om een ex-politieagent die naar een gevangeniseiland gaat om wraak te nemen op de mensen die zijn ouders op brute wijze om het leven brachten.
 


Sebastian Maniscalco: Stay Hungry

Oké, misschien geen speelfilm, maar toch. Ga er maar eens goed voor zitten, dit is misschien wel de meest ontevreden comedian die je ooit gaat zien. Sebastian Maniscalco gaat in zijn stand-upshow Stay Hungry los op alles dat ‘ie maar kan bedenken. Netflix gaat de laatste tijd erg lekker op stand-upcomedians: dit zijn de 8 beste stand-up comedyspecials van 2018.
 

Life

Deze snoeiharde sciencefictionthriller met horrorinvloeden doet niets nieuws, maar tof is ‘ie zeker. Life, over een groep ruimtevaarders die een gevaarlijke nieuwe levensvorm vindt, heeft ook een cast waar je u tegen zegt: Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds én Jake Gyllenhaal, die we recent nog zagen als superschurk Mysterio in de eerste trailer voor Spider-Man: Far From Home.
 

IO

Over de ruimte gesproken: Netflix Original IO, met Anthony Mackie en Margaret Qualley in de hoofdrollen, speelt zich af op een stervende aarde. Sam (Qualley) is één van de laatste overlevenden en probeert om een manier te vinden om de aarde leefbaar te maken. Overlever Micah (Mackie) is op weg naar de allerlaatste shuttle die de aarde verlaat, maar stuit op Sam. Wat gaan de twee doen? Vechten voor de aarde of vluchten?
 


Close

Noomi Rapace speelt de hoofdrol in terrorismethriller Close, óók een Netflix-Original. De ervaren bodyuard Sam (Rapace) moet een jonge erfgename van ‘n steenrijke familie beschermen op reis in het Midden-Oosten. En dat gaat natúúrlijk mis. De twee vrouwen worden gekidnapt en zitten noodgedwongen met elkaar opgescheept. Tijd om keihard terug te slaan!
 

Ray

Een muzikale biopic over het leven van de legendarische rhythm and blues-artiest Ray Charles, die in 2004 overleed, hetzelfde jaar dat deze film uitkwam. Jamie Foxx speelde de hoofdrol en won hiermee de Oscar voor beste acteur.
 

Johnny English

Droogkloot en superspion Johnny English (Rowan Atkinson) rolde in 2018 nog de bios in met Johnny English Strikes Again. Nu kun je ‘m nogmaals zien klungelen want Netfix heeft de voorgaande twee delen online gegooid. Slapstick van het hoogste niveau!
 

Pitch Perfect

Bekijk nóg een keer hoe het allemaal begon voor Beca en haar a capellagroep The Bellas in het eerste deel uit de Pitch Perfect-franchise. Deeltje drie uit 2017 zou eigenlijk het laatste deel zijn, maar Rebel Wilson (Fat Amy) hintte eerder heel subtiel op een vierde deel.
 


Series
 

The Punisher seizoen 2

Bam! Frank Castle knalt je scherm weer overhoop voor het tweede seizoen van The Punisher. Acteur Jon Bernthal ziet er weer lekker grauw uit, Frank krijgt weer gezelschap van ex-bestie Billy Russo (AKA Jigsaw) én moet Amy helpen, een mysterieuze jonge vrouw die bad guys achter zich aan heeft. Waarschijnlijk is dit het laatste dat we van The Punisher zien op Netflix; alle andere Marvel-shows, met uitzondering van Jessica Jones, werden keihard gecanceld.
 


Carmen Sandiego

Netflix giet de populaire educatieve videogamereeks Where in the world is Carmen Sandiego? In een animatie-jasje. Met niemand minder dan Jane the Virgin-superster Gina Rodriguez als dief Carmen. Ook Stranger Things-acteur Finn Wolfhard spreekt ’n stem in. Tof!
 

Grace and Frankie seizoen 5

Jane Fonda en Lily Tomlin maken Netflix weer onveilig in het geniale Grace and Frankie. De twee bazinnen op leeftijd kruipen weer in de ietwat verrimpelde huid van de titelpersonages en voelen in het vijfde seizoen steeds meer ouderdomskwaaltjes- en pijntjes. Toch houdt dat ze niet tegen: Netflix bestelt namelijk gewoon een zesde seizoen!
 

Documentaires
 

Fyre

De grootste anticlimax slash natte scheet ooit, aka het luxueuze muziekfestival Fyre op de Bahama’s in 2017. Deze door rapper Ja Rule mede georganiseerde puinhoop moest op het laatste moment stoppen. Bezoekers betaalden dik voor een kaartje, maar kregen stank voor dank. Duffe tenten, luxe eten dat niet meer bleek dan een fucking boterham met kaas, een tekort aan water en gebrekkige medische zorg. Docu Fyre: The Greatest Party That Never Happened laat zien hoe deze shitshow volledig mislukte.
 


Abducted in Plain Sight

Die true crime-verslaving waar je vanaf wilde komen? Nou, laat die maar even liggen, Netflix dropt gewoon weer een nieuwe! Abducted in Plain Sight volgt een gezin dat ten prooi viel aan de manipulatieve charmes van hun buurman, die de tienerdochter van het gezin ontvoerde. Twee keer! Geen hele serie net als Making A Murderer, maar een puntje van je stoel-docu van ander halfuur.
 

Wekelijks
 

Star Trek: Discovery seizoen 2

Eergisteren konden Amerikanen op CBS al de allereerste aflevering van seizoen 2 zien, maar nu kunnen wij óók weer elke vrijdag een nieuwe Star Trek: Discovery-aflevering zien. Ook de vier korte specials staan op Netflix (kijk bij ‘Trailers en meer’). Benieuwd naar alle Star Trek-vervolgen en spin-offs die nog op de planning staan? Superguide zette de toekomst van Star Trek voor je op een rij.
 


Riverdale kwam deze week terug van een winterbreak. Fans kregen meteen een schokkende gebeurtenis voorgeschoteld: de dood van één van de bekendste personages. Ook een andere show van de Amerikaanse zender The CW keerde terug: Crazy Ex-Girlfriend pakte de draad weer op en gaat nu verder met het vierde seizoen. Een nieuwe aflevering verscheen deze op Netflix. Daarnaast kwamen ook The Good Place, The Flash én Memories of Alhambra met nieuwe episodes.
 

Netflix stoft een oude klassieker af: de creepy cultserie Unsolved Mysteries. En wie kan deze klus dan beter klaren dan de makers van Stranger Things?

Regenjas

De mensen die zijn opgegroeid met Beverly Hills 90210, Rescue 911 en Saved by the Bell, kunnen zich vast ook wel Unsolved Mysteries herinneren. In deze griezelige reportageserie werd iedere week een mysterieuze zaak belicht, die meer vragen opriep dan antwoorden. Dat kon variëren van een schimmige cold case-zaak tot paranormale verschijnselen die maar moeilijk te verklaren waren. De verhalen werden sfeervol in beeld gebracht en prettig aan elkaar gepraat door Robert Stack, een wat griezelige presentator in een net iets te lange regenjas.

 

Succes

De originele reeks liep van 1987 tot 1997 bij de Amerikaanse zender NBC. Sindsdien verschenen er nog enkele nieuwe seizoen en reboots bij andere zenders, maar die wisten het succes van het origineel te evenaren. Maar volgens The Hollywood Reporter gaat Netflix nu twaalf gloednieuwe afleveringen maken. Aan het hoofd van het nieuwe seizoen staan niet alleen de makers van de originele serie, maar ook Stranger Things-producent Shawn Levy. Het is helaas nog een mysterie wanneer de nieuwe afleveringen zullen verschijnen, maar de 90’s kids onder ons hebben weer iets om naar uit te kijken!