Kiezen tussen Toy Story, Wall-E, Cars... Het is bijna niet te doen... maar we deden het natuurlijk tóch! De ultieme ranking van Pixar-films vind je hier!

Deze week verschijnt het langverwachte vierde deel in de Toy Story-reeks! Woody, Buzz en hun bonte stoet speelgoedvrienden hebben het te stellen met een neurotische spork: Forky! Om de première te vieren begonnen we aan de onmenselijke taak om de Pixar-films te ranken, van de minste naar de beste!

Article continues after the ad

Cars 2

De eerste Cars was een erg leuke film, en in het vervolg besloot Pixar dat de auto’s op een soort internationaal spionage-avontuur moesten. De hoofdrol was eigenlijk voor Takel (Larry The Cable Guy), maar in Cars 3 kwam hij bijna niet meer voor. Als straf? Een zeldzame misstap van Pixar, maar ook weer geen verschrikking om te kijken.

 

The Good Dinosaur

Het verhaal van Arlo, de lieve dinosaurus die zich ontfermt over de holenmens is alleszins kijkbaar, maar vooral bedoeld voor kleinere kids. De Pixar-magie zit ‘m juist in het raken van ouders én kinderen. Absoluut geen slechte film, maar minder dan veel anderen. Geen schande als je ziet wat er verder nog in de lijst staat. The Good Dinosaur was wel de eerste Pixar-film die min of meer flopte!

 

A Bug’s Life

Visueel is A Bug’s Life spectaculair, maar het verhaal van de onhandige mier Flik, die zijn mierennest redt van vraatzuchtige sprinkhanen is een beetje afgezaagd. De film verscheen in hetzelfde jaar als Antz, van DreamWorks. Volgens vuige geruchten liftte oud-Disney-topman Jeffrey Katzenberg, die DreamWorks oprichtte, mee op een idee dat hij vóór zijn vertrek hoorde… Intrige!

 

Monsters University

Hoe werden Mike en Sully uit Monsters Inc. eigenlijk vrienden? Monsters University laat het zien, en richt zich op de monsters in hun studententijd. De film is enorm grappig, maar het uitgangspunt is iets minder dan in de briljante voorganger.

 

Brave

Merida is één van de dapperste Disney-prinsessen, ook al kunnen we de schotse schone niet altijd even goed verstaan. De film is erg leuk, en biedt verschillende twists ten opzichte van standaardsprookjes. Je moet echter wel van standaardsprookjes houden om ze het best te waarderen.

 

Cars 3

Bliksem McQueen is ingehaald door de moderne techniek en kan de Piston Cup voortaan op z’n buik schrijven. Hij zet zijn ervaring in om de jonge racer Cruz Ramirez te helpen, net als Hudson Hornet hem hielp. Het duurt wel even voor hij dit accepteert; anders zou het een kort filmpje zijn. Prima film!

 

Cars

Hier begint het verhaal van Bliksem McQueen: de talentvolle jonge racewagen die denkt dat hij het allemaal alleen kan. Gestrand in Radiator Springs maakt hij eindelijk vrienden en stelt hij een vreemd, maar effectief raceteam samen. Het verhaal stelt op zich weinig voor, maar de film is vaak enorm grappig en de races zien er geweldig uit. Voor Pixar óók erg belangrijk door alle speelgoedauto’s die ze kunnen verkopen.

 

Up

De beste herinneringen aan Up zitten in het eerste kwartier van de film, waarin we het levensverhaal van de oude Carl voorbij zien komen. De rest van de film is natuurlijk ook leuk, maar behaalt het niveau van de intro niet meer.

 

The Incredibles 2

De grootste strijd vindt meestal binnen het gezin plaats, ook al bestaat het uit superhelden. The Incredibles 2 verbindt het banale met het bevechten van bizarre superschurken, en doet dat met verve.

 

Monsters Inc.

In de wereld van Monsters Inc. zijn kleine kinderen de pisang en levert hun gekrijs energie op voor de monsterwereld. Als een kind per ongeluk met een monster meereist staat de monstersamenleving helemaal op zijn kop! De beste kinderverschrikkers, Mike en Sully moeten het probleem oplossen. Deze knotsgekke film krijgt binnenkort een nieuw leven als serie op streamingplatform Disney+.

 

Coco

Liefhebbers van Mexico en muziek kunnen hun hart ophalen aan Coco, waarin een klein jongetje afreist naar het Land Van De Doden. Liefhebbers van steengoede films trouwens ook! Coco werd de succesvolste film in Mexico ooit.

 

Finding Dory

Dory was de verstrooide, bijna gehandicapte vriendin van Nemo's pa in Finding Nemo. In het vervolg op deze film zoekt ze haar ouders die ze op jonge leeftijd kwijtraakte… Het probleem is dat ze bijna niets meer van ze weet!

 

Ratatouille

De rat Remy wordt platgeslagen als hij zijn neus laat zien in een keuken, maar wat houdt hij er van om lekker te koken! Met zijn enorm ontwikkelde smaak helpt hij de klungel Alfredo om een topchef te worden. Misschien weten ze zelfs de genadeloze criticus Anton Ego te verpletteren! Enorm leuke, positieve film.

 

Toy Story 2

Elk speelgoed gaat net zo lang mee als dat kinderen het leuk vinden. Als Andy ouder wordt neemt zijn interesse in Woody af, en vraagt hij zich af wat het doel in zijn leven is. Het is bizar filosofisch voor een kinderfilm, en juist dan is Pixar meestal op z’n best!

 

Finding Nemo

Hetzelfde geldt voor Finding Nemo, waarin de kleine clownsvis Nemo verdwijnt, en zijn vader hem moet zoeken. Zijn oude heer maakt zich alleen maar zorgen over zijn zoontje met de misvormde vin, maar het blijkt dat Nemo best zijn mannetje staat! Dory, de vergeetachtige vis speelt een geweldige bijrol!

 

Toy Story 3

De speelgoedjes van Andy denken bij het grof vuil gezet te worden… Een misverstand, gelukkig, maar Woody en Buzz zitten ineens op een kinderdagverblijf waar er enorm ruw met ze wordt omgegaan! De leider van de speelgoedjes is al lang blij dat de kinderen hém niet molesteren! Met name het einde is geweldig, als de toys een nieuw levensdoel krijgen na het afscheid van hun oude eigenaar.

 

Toy Story 4

Toy Story 4 is vers in de bioscoop, en lijkt qua opzet een beetje op Toy Story 3, waarvan iedereen eigenlijk dacht dat het het laatste deel was. De film voelt eigenlijk aan als een epiloog, die draait om Woody en zijn enorme verantwoordelijkheidsgevoel. De kleine cowboy ontdekt dat er meer in het leven is als hij zijn oude vriendin Bo Peep onverwacht treft. Een zelfgemaakt speelgoedje van Bonnie bezorgt hem de nodige problemen!

 

The Incredibles

Superhelden zijn verboden, nadat ze te veel schade hebben veroorzaakt. Mr. Incredible heeft het er maar moeilijk mee, terwijl hij een kantoorbaantje vervult. Achter de rug van zijn (ook super)gezin begint hij stiekem weer heldendaden te verrichten. Tegen het einde komt de schurk op gruwelijke wijze aan zijn einde; zien we ook niet vaak in Pixar-animatiefilms!

 

Wall-E

De kleine robot Wall-E ruimt in z’n eentje de troep op die de mensheid op aarde heeft achtergelaten. Zonder één woord vertelt de film het verhaal van de hebberige mens die zijn eigen planeet vergalt. Hij belandt in de ruimte nadat hij kennis heeft gemaakt met Eve, en ontdekt dat de mens een luizenleventje leidt aan boord van ruimteschepen. Hier wordt de film iets minder, maar Wall-E bevat menig wijze les!

 

Inside Out

Hoe verzinnen ze het? In het hoofd van de kleine Riley werken de verschillende emoties samen om het meisje op te laten groeien tot een stabiele persoon. De verdrietige emotie wordt overal buitengehouden, omdat de anderen vinden dat Riley alleen maar gelukkig moet zijn. Tijdens een verhuizing wordt de hele boel in de war geschopt, waardoor het een traumatische ervaring dreigt worden. Schitterende film over het (soms) moeten accepteren van negatieve emoties.

 

Toy Story

De allereerste Pixar-speelfilm, die voor een groot deel de toekomst van de animatie inluidde. De jongen Andy ontvangt een blitse Buzz Lightyear-pop, die meteen zijn favo speelgoed wordt. Dat is tegen het verkeerde been van de oude favoriet Woody. Hij probeert Buzz een lesje te leren, maar vermoordt hem bijna!

 

Pixar-magie

Het is een flinke lijst, en zelfs de minste Pixar-films zijn niet verschrikkelijk om te zien! We zijn benieuwd waar het zojuist aangekondigde Soul over gaat.

 

Als Pixar iets aankondigt, dan loont het bijna altijd om er als de kippen bij te zijn!