Tjitske Reidinga, Jinek

Vanavond begint de nieuwe serie De K van Karlijn, over een vrouw die borstkanker heeft. Het verhaal staat dicht bij Tjitske Reidinga: aan tafel bij Jinek vertelt de actrice, die Karlijn speelt, dat ze zelf kanker heeft gehad.

Het is inmiddels zes jaar geleden dat de Gooische Vrouwen-actrice leed aan blaaskanker. In een interview met VARAgids vertelt ze voor het eerst over die tijd, bij Jinek legt ze uit waarom ze nu pas over haar strijd tegen kanker praat. “Dat doe ik omdat ernaar gevraagd werd. Rondom de serie vroegen mensen of ik er zelf ervaring mee had.”

‘Ontzettend verwarrend’

Alleen familie en collega’s wisten ervan af. “Ik heb nooit de behoefte gehad om erover te praten. Ik wou gewoon dat mijn leven doorging, was hard aan het werk en voelde mij niet ziek. Terwijl ik dat dus wel was. Het is ontzettend verwarrend.”

Article continues after the ad

Toen ze de serie ging draaien, werd ze vaak geconfronteerd met haarzelf. “Het is heel heftig, en soms besef je je dat pas later.”

Geen glamour

Ze zei eerder al dat dit de rol is waar ze het meeste voor heeft gegeven. Zo vond Tjistke, inmiddels 48 jaar, het belangrijk dat ze op beeld eruitzag zoals ze is. “Het moet niet opgeglamoured worden. Ik vind het belangrijk om een vrouw van mijn leeftijd te laten zien zoals ze is. Vooral als het gaat over een onderwerp zoals kanker.”

Het spelen van Karlijn

“Wanneer je een rol gaat spelen die zo dicht bij je eigen ervaring ligt, maakt dat het dan makkelijker of juist moeilijker?”, vraagt Eva zich af. “Alle twee eigenlijk. Ik durfde nu [in de serie] soms wat luchtiger of grappig te zijn, omdat je ook naar luchtigheid zoekt in die tijd.”

Het kan zomaar eens zijn dat dit Tjitske’s laatste rol is: de actrice is erachter gekomen dat acteren haar niet langer gelukkig maakt.

Gelukkig is ze vanavond te zien in De K van Karlijn, om 20:30 uur op Net 5. Jinek is elke doordeweekse avond om 22:00 uur te zien op RTL4.