Tim den Besten

Programmamaker Tim den Besten zat gisteren letterlijk te trillen van woede in talkshow Op1 toen hij aanhoorde hoe aspirant CDA-lijsttrekker Mona Keijzer haar Zwarte Pieten-standpunt uitlegde. "Ik zit me gewoon helemaal op te vreten."

Article continues after the ad

Op1 is misschien nog geen talkshow die je direct associeert met zéér pittige interviews, verhitte discussies of ergernissen (op déze uitzondering na), maar gisteren was het wél raak: VPRO-ster Tim den Besten mengde zich vanaf de 'zijkant' in de discussie rondom Zwarte Piet.

Trillen

Op een gegeven moment liet hij zelfs demonstratief zijn handen zien. Die trilden van woede. Het begon toen Mona opperde dat dorpen en steden zélf moeten weten wat ze met Zwarte Piet doen. "In het dorp waar ik vandaan kom (Volendam, red) is dat een Zwarte Piet." Presentator Sander Schimmelpenninck; "Ik zie Tim hier op rechts helemaal wegtrekken, wat is er aan de hand?"

'U zegt niets'

Volgens Tim draait Mona om de hete brij heen. "Ik vind het jammer dat u uiteindelijk niet echt iets zegt", begint hij. "De laatste tijd zijn er zo veel witte mensen die zeggen dat het wel meevalt en ‘daar is dat probleem’. U bent een van de leiders van dit land, het is een heel belangrijke tijd. Doe iets!" Volgens Tim ontwijkt Mona de discussie omdat ze geen kiezers zou willen verliezen. "En doe niet zo… U gaat er een beetje langs, u wil geen kiezers verliezen. Echt jammer. Ik zit me gewoon helemaal op te vreten."

Racismedebat

Wanneer Mona oppert dat ze bijvoorbeeld racisme rondom sollicitaties wil aanpakken, reageert Tim weer met: "er is zo veel meer aan de hand." "Ik zit me nu op te vreten en ik zou het van u willen zien, want u bent een volksvertegenwoordiger en ik zit helemaal te trillen omdat ik u hoor praten." De spanning in de studio loopt aardig op. Mona: "maar wat wil je zien dan van me? Zeg wat je van me wil zien."

Kiezers verliezen

"Ik wil het gevoel krijgen dat u weet wat er speelt zonder dat u bang bent kiezers te verliezen", slaat Tim weer terug. "Dat weet ik toch?", zegt Mona verbaasd. Nou, één ding is duidelijk: deze twee gaan er nooit uitkomen. "Ja, maar Tim, het kan natuurlijk zo zijn dat ze er echt zo over denkt", probeert Sander. Maar daar wil Tim dan weer niets van weten. "Dat kan ik me niet voorstellen."

Een deel van het fragment kun je hieronder zien: