Het nieuwe seizoen van Expeditie Robinson is weer losgebarsten! We hebben de deelnemers van Kamp Zuid, de onbekenden, en natuurlijk het Team van Kamp Noord. Als we de geruchten mogen geloven zijn de eerste afvallers al bekend. Als deze kandidaten beter hadden opgelet bij de onderstaande films, dan waren ze vast een stuk verder gekomen!

10 - Kon-tiki

De Noorse avonturier Thor Heyerdal was best wel een eindbaas: in 1947 legde hij op een vlot meer dan vierduizend mijl af over de Stille Oceaan. Respect! Regisseurs Joachim Rønning en Espen Sandberg maakten over deze wonderlijke overlevingstocht in 2014 deze film die een Oscarnominatie kreeg voor Beste Buitenlandse film, waarna ze meteen een Pirates of The Caribbean-film mochten maken. Nadeel van een film over een eindeloze tocht op een vlot is dat er vaak weinig te beleven valt, maar het blijft een indrukwekkende prestatie.

9 - Touching The Void

Documentairemaker Kevin Macdonald vertelt het verhaal van twee bergbeklimmers die in 1985 flink in de problemen komen bij een klimpartij in het Andesgebergte. Als één van de twee een ernstige beenbreuk oploopt, ziet de ander zich genoodzaakt het touw waarmee ze aan elkaar vast zitten door te snijden. Daardoor valt de gewonde tot overmaat van ramp in een diepe gletsjerspleet. Komt 'ie daar nog uit?

8 - Rescue Dawn

In dit waargebeurde verhaal speelt Christian Bale de Duits-Amerikaanse piloot Dieter Deggler die tijdens de Vietnam-oorlog neerstortte boven Laos, en vervolgens gevangen genomen werd. Zes maanden lang werd hij bruut mishandeld en gemarteld, maar uiteindelijk sloeg hij op de vlucht en wist hij het er na een 23 dagen durende helletocht levend vanaf te brengen.

7 - 127 Hours

Vooral bekend als “Die film over die gast die met een bot mes z'n eigen arm afhakt”. ‘Saw meets survival’ in deze film die wereldwijd heel wat ambulances naar bioscopen deed rijden, omdat menig bioscoopbezoeker onwel werd tijdens die beruchte scène waarin James Franco zichzelf bevrijdt.

6 - Everest

Brrr, deze film is nog kouder dan de koudste Jägermeister. Mocht je ooit de ambitie gehad hebben om de Mount Everest te beklimmen, dan zal je dat onzalige plan vast uit je hoofd gezet hebben na het zien van dit waargebeurde verhaal over een ontzettend mislukte expeditie.

5 - Alive

Deze kwam laatst ook al voorbij in ons overzicht met ijskoude films waarmee je de hittegolf wel doorkomt. Een Uruguayaans rugbyteam stort neer in het onherbergzame Andesgebergte. Als de overlevenden maar niet gered worden, houden ze zichzelf uiteindelijk in leven door de lijken op te peuzelen van de passagiers die het niet gered hebben.

4 - The Revenant

Wat Leonardo DiCaprio ook maar probeerde, steeds viste hij weer achter het net bij de Oscars. Maar de manier waarop hij het in The Revenant opnam tegen een levensechte CGI-beer, daar konden ze zelfs bij het Oscarcomité niet onderuit. Eindelijk won Leo zijn beeldje, en eerlijk gezegd ook wel terecht. Want wat was dit een brute scène. En wat heeft hij de hele opnames afgezien in de vrieskou. Overleven doe je zo.

3 - Blue lagoon

Ook al is deze op-een-onbewoond-eilandfilm met Brooke Shields bepaald geen klassieker, verre van zelfs, toch was dit niemendalletje in de jaren tachtig en negentig elk jaar wel weer op tv. Menigeen heeft dit romantisch avonturendrama met een flinterdun verhaaltje dan ook wel eens voorbij zien komen. Overleven op een tropisch eiland zonder voorzieningen wordt hier wel rooskleurig voorgesteld, zelfs kinderen kunnen het immers blijkbaar. Maar toch: met je mede-eilandbewoner een kind verwekken en dit samen ter wereld brengen, dat hebben we ze bij Robinson nog niet zien doen!

2 - Lord of the flies

Deze duistere vertelling over de slechtheid van de mensheid staat nog steeds bij menig middelbare scholier op de boekenlijst. In William Goldings zwartgallige kijk op de mensheid spoelt een schip jongens aan op een onbewoond eiland, waarna zij op een paar intellectuele goedhartige uitzonderingen na al snel vervallen tot een stel bloeddorstige barbaren. Vergeleken bij dit brute kinderspel is Expeditie Robinson gewoon uhm... Kinderspel? Het boek werd voor het eerst verfilmd in 1963. De tweede versie uit 1990 kun je in zijn geheel op Youtube kijken.

1 - Cast Away

De koning van de survivalfilms blijft toch wel deze moderne klassieker. Hij duurt meer dan twee uur, en het overgrote deel van de tijd zit je alleen te kijken naar Tom Hanks die tegen een volleybal loopt te zwammen. En toch boeit het! Kandidaten van Expeditie Robinson die de kijker willen boeien doen er goed aan deze topacteur uitgebreid te bestuderen.

Voordat onze redactie bestookt wordt met reacties van “Ja maar waarom staat die er niet in”, hierbij ook nog wat titels die de lijst niet haalden en de SPOILER-rijke redenen waarom niet:

Deliverance

Schoolvoorbeeld van hoe survivallen juist niet moet.

All is lost

Hij verzuipt uiteindelijk toch.

The Grey

Als je verscheurd wordt door wolven ben je af.

Into the wild

Deze gast wil gewoon niet eens overleven.

Wild

Light-uitvoering van ‘Into The Wild’ is meer een backpack-film dan een survivalfilm.

Life of Pi

Het is allemaal niet echt wat je ziet!

Stan Lee R.I.P.
Stan Lee R.I.P.

Stan Lee is overleden. De bedenker van de Avengers, de X-Men, Spider-Man, de Hulk, de Fantastic Four en nog een heleboel andere wereldberoemde Marvel-personages is op 95-jarige leeftijd heengegaan. Ook al was Lee nog zo stokoud, toch komt zijn dood als een verrassing. De immer goedgeluimde geestelijk vader van zowat alle grote Marvel-helden dook immers nog steeds in cameo-rolletjes in vrijwel alle Marvel-films op.

 

 

Lee overleed maandag 12 november in het Mount Sinai ziekenhuis in Los Angeles, zo berichtte The Hollywood Reporter vroeg op de maandagavond. Niet veel later bevestigde zijn dochter het treurige nieuws tegenover persbureau Reuters.  

 

 

In samenwerking met tekenaar Jack Kirby bedacht Lee tal van iconische comic-helden. Vooral in het begin jaren zestig kende het duo een ongeëvenaarde creatieve periode toen ze in relatief korte tijd achter elkaar The Fantastic Four, Hulk, Iron Man, Thor, Silver Surfer en de X-Men lanceerden. Ook was hij jarenlang hoofdredacteur van Marvel Comics, waarbij hij al zijn teksten en columns aan de lezers steevast afsloot met zijn lijfkreet “Excelsior”.

 

 

Zijn laatste jaren kenmerkten zich helaas door een hoop gedoe in de privé-sfeer; na de dood van zijn vrouw Joan in juli 2017 begon hij ineens een rechtszaak tegen mede-directieleden van POW! Entertainment, een bedrijf dat hij in 2001 mede had opgericht. Hij klaagde zijn collega's aan voor een miljard dollar, en liet de zaak een paar weken later vallen. Ook was hij verwikkeld in een rechtszaak tegen zijn oud-zaakwaarnemer en had hij zelfs een straatverbod laten uitvaardigen tegen een assistent die hem belazerd had.

 

 

Stan Lee had nog geen cameo's opgenomen voor de drie volgend jaar te verschijnen Marvel-films Captain Marvel, Avengers 4 en Spider-Man: Far From Home. Het is niet bekend of hij al wel cameo's had opgenomen voor de bij Fox ondergebrachte Marvel-films X-Men: Dark Phoenix en The New Mutants. Zoniet, dan was zijn optreden in het onlangs verschenen Venom zijn laatste.

 

 

Detective Pikachu Pokemon Ryan Reynolds
Detective Pikachu Pokemon Ryan Reynolds

Toen bekend werd dat Ryan Reynolds de stem zou verzorgen van het gele Pokémon-beestje Pikachu in een live action Pokémon-film waren we vast niet de enigen die zich afvroegen of dat wat zou kunnen worden. Maar nu is hier de eerste trailer en het ziet er best wel te gek uit. Dit zagen we niet aankomen!?

 

 

Het wachten waard

Toen vorig jaar december bekend werd dat de vlotgebekte komiek de stem van Pikachu voor zijn rekening zou nemen schreven we nog “Wij kijken alvast uit naar het moment waarop de elektromuis z’n bakkes opentrekt en Deadpools sarcastische stem naar buiten komt”. Welnu, dat moment is hier en het was het wachten waard. Sinds Kevin Hart de stem verzorgde van het konijntje Snowball in The Secret Life of Pets hebben we niet meer zo'n uit duizenden herkenbare stem in combinatie met zo'n ogenschijnlijk onschuldig knuffelbeest meegemaakt. En afgaande op de reacties op Twitter zijn we zeker niet de enigen die enthousiast zijn.

 

 

Ryan Reynolds zelf stuurde de trailer met een hilarische tweet de wereld in, precies zoals we dat van hem gewend zijn:

 

Waar is Ash?

Pikachu's trouwe trainer Ash Ketchum duikt in deze film trouwens niet op, tot onze grote verontwaardiging. In plaats daarvan wordt de gele mini-detective aan een onervaren nieuwe trainer genaamd Tim Goodman gekoppeld. Die wordt gespeeld door Justice Smith, die we kennen als de getalenteerde rapper Ezekiel “Books” Figuereo uit de serie The Get Down en als de hysterische angsthaas uit Jurassic World: Fallen Kingdom.
 

 

Of een Pokemon met de stem van Deadpool ook een hele film lang leuk blijft weten we vanaf 8 mei, want dan vliegt Detective Pikachu de bioscopen in.