Eva Jinek

Eva Jinek en politici; een combinatie die vaak vuurwerk oplevert, zo bewees ze aan het begin van haar seizoen nog. Gisterenavond was het weer raak tijdens haar interview met Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet.

Article continues after the ad

Die zat samen met twee kandidaat-Kamerleden voor Forum aan tafel om te praten over de nieuwe kandidatenlijst van de partij. Toch ging een groot deel van het gesprek - tot ergernis van Thierry - over iets heel anders, namelijk: aantijgingen aan het adres van de nummer zeven op zijn lijst, Freek Jansen.

Fittie

De beschuldigingen aan het adres van deze Freek (lees er hier alles over) waren niet mals. "Freek had een enorme belangstelling voor het Derde Rijk, de rol van Adolf Hitler, de Holocaust (die hij relativeert), de positie van Palestina en Israël", zo verklaarde een oud-werkgever. Kwam de verklaring van Freek - "niets hiervan is waar, ik wil me verre houden van dit soort gedachtegoed" - niet veel te laat, vroeg Eva zich af. En waarom heeft Thierry zelf nooit persoonlijk van zich laten horen rondom deze kwestie? Het leverde een schurend, tikkie ongemakkelijk gesprek en ook voor- en tegenstanders van Thierry en Eva gingen online helemaal los.

 

Eva vs. Thierry

Het verbale vuurwerk ging over en weer nog een beetje door, maar op een gegeven moment zag Thierry het niet meer zo zitten. "Ik begrijp werkelijk niet waarom het in dit leuke item, waarin we twee fantastische kandidaten en onze ideeën presenteren, het tien minuten moeten hebben over deze totale sideshow", zei hij geïrriteerd. "Sorry hoor!" Eva vond haar vragenvuur over deze kwestie weldegelijk relevant. "Je hebt gezegd dat jullie willen meeregeren. Het is dan van wezenlijk belang wie er op jouw lijst staan", zo sloeg ze terug. Maar ook: "Ik heb het ook uitgebreid over andere dingen gehad, maar de mensen die op de lijst staan, zijn bij elke partij van wezenlijk belang. Dat zou ik bij iedere andere partij ook doen."

De verhitte discussie kun je hieronder terugkijken!

 

Verkiezingen in de Verenigde Staten

Vanavond duikt Eva uiteraard ook weer vol de politiek in met, hoe kan het ook anders, de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Hoewel er tijdens de Jinek-uitzending van vanavond nog niet veel te zeggen valt over de stemmen en de uitslag, gaat ze uiteraard wel vooruitblikken - wordt het Joe Biden of opnieuw Donald Trump - en schakelt ze live met RTL-correspondent Erik Mouthaan. Die praat kijkers dan bij over de verkiezingsdag en de stemming in het land. Dat doet hij overigens ook voor Videoland, waar vandaag de laatste aflevering van zijn docu-reeks Erik in de Verdeelde Staten op verscheen. Hieronder een voorproefje. 


Erik in de Verdeelde Staten is nu te zien op Videoland.