Amerikaans-Chinese spektakelfilm draait gigantisch verlies

Het was de grootste co-productie tussen de Verenigde Staten en China ooit: de spektakelfilm The Great Wall met topacteur Matt Damon in de hoofdrol. Ondanks de hoge verwachtingen, draait de film een gigantisch verlies en voegt-ie zich daarmee bij de flops van 2017.

Zhang maakt het niet waar

Met een productiebudget van $135 miljoen leverde de Chinese regisseur Yimou Zhang, (Hero, House of Flying Daggers, die wordt gezien als één van de meest adembenemende visuele stylisten van onze tijd, begin dit jaar de Chinees-Amerikaanse spektakelfilm The Great Wall af. De film scoorde in China financieel netjes ($170,9 miljoen) en wereldwijd al boven de $300 miljoen, toch wordt er een flink verlies verwacht.

Verlies

Volgens The Hollywood Reporter komt het verlies uiteindelijk neer op maar liefst $75 miljoen. Dit verlies wordt gedeeld door de financierders Universal Pictures, Legendary Entertainment, China Film Group en Le Vision Pictures. In Nederland leverde de film maar een kleine $2 miljoen op.

Flops 2017

Volgens FilmTotaal voegt The Great Wall zich met dit forse verlies bij de flops van dit jaar, als A Cure for Wellness, Collide, Sleepless, Rock Dog en mogelijk de grootste flop: Monster Trucks. De laatste zou zelfs zo'n $120 miljoen hebben verloren.

The Great Wall

In de film raken twee Europese huurlingen in China betrokken bij het beschermen van de Grote Muur tegen talloze monsterlijke wezens. Ze krijgen daarbij hulp van een dappere elite-eenheid die bovenop het iconische bouwwerk opkomt voor de mensheid.

Deze eerste Engelstalige film van Yimou was ook de grootste productie die ooit in zijn geheel in China opgenomen is. Naast Matt Damon zijn ook Jing Tian (Kong: Skull Island), Pedro Pascal (Game of Thrones), Willem Dafoe (Spider-Man) en Andy Lau (House of Flying Daggers) te zien in The Great Wall.

Coldplay heeft de trailer vrijgegeven voor de documentaire A Head Full Of Dreams, die op woensdag 14 november eenmalig in de bioscopen te zien is. Op zich is het niet zo boeiend als een band weer eens een docu uitbrengt, maar het bijzondere aan deze film is dat de regisseur de jongens ook echt vanaf het prille begin heeft gevolgd. En dat levert best wel hilarische oude beelden op!
 

 

Bleke slungel

Zo zien we beelden van eind jaren negentig met Chris Martin als een puisterig beugelbekkie dat bij wijze van grap roept dat Coldplay een ongelofelijk grote band gaat worden. Niet alleen zou deze slungelige aspirant-muzikant later ontzettend gelijk krijgen, ook is de Britse band groter geworden dan Chris in zijn wildste dromen gedacht had. En deze bleke grapjas kon toen ook nog niet vermoeden dat hij ooit nog eens een paar jaar getrouwd zou zijn met Gwyneth Paltrow. 

Toevallig begin

A Head Full Of Dreams is geregisseerd door Mat Whitecross, die eerder ook onder de goed ontvangen muziekdocu Oasis: Supersonic maakte, over dat bandje van de immer bekvechtende broertjes Liam en en Noel Gallagher. Toevallig zat Mat met de jongens van Coldplay op school, en begon hij ze toen al te volgen met een camera. Daar is hij de afgelopen twintig jaar steeds mee verder gegaan, zodat de film nu een mooi totaalplaatje geeft van de carrière van de band.

Het Hollywood-debuut van Penoza-regisseur Diederik van Rooijen

Vanuit het niets is hier ineens de trailer voor The Possession of Hannah Grace die je de stuipen op het lijf komt jagen. Vorige week riepen we nog dat horrorfilms echt moeten kappen met jump scares, maar na het zien van deze trailer die er stampvol mee zit moeten we daar misschien toch op terugkomen. Of misschien zeggen we dat wel omdat we gewoon trots zijn dat deze Hollywood-horror geregisseerd is door Penoza-regisseur Diederik van Rooijen.

Wie zegt dan ook ja tegen zo’n eng baantje?

De hoofdrol in The Possession of Hannah Grace is voor Shay Mitchell, die we kennen als Emily uit Pretty Little Liars. Haar personage Megan neemt het ongelukkige besluit om ja te zeggen tegen een baantje als nachtwaker in een mortuarium. Dat is vragen om problemen, zoals we weten uit onder meer de horrorfilm Nattevagten en de remake Nightwatch.

Herkansing na mislukt exorcisme

Als het lijk van ene Hannah Grace in het mortuarium wordt binnengebracht, wordt erbij verteld dat dit meisje overleed toen haar familie probeerde een geest uit te drijven die bezit van haar had genomen. De trailer legt vervolgens uit dat als zo'n ritueel niet wordt afgemaakt, een geest dan gewoon een nieuw lichaam zoekt. En aangezien Megan nou net de enige levende in het depot is, heeft de geest het op haar gemunt.

Benieuwd om te zien of Diederik van Rooijen inderdaad Nederlands Hollywood-hoop in bange dagen wordt? Dan kun je The Possession of Hannah Grace vanaf 29 november in de bioscopen zien. Als je durft.