The Crown, prinses Diana vs Emma Corrin

The Crown is niet voor niets het kroonjuweel van Netflix. De prachtige kostuums, de turbulente geschiedenis van de familie en geweldige acteurs zorgen er weer voor dat ook jij het vierde seizoen gaat bingen. Maar hoe spot-on is de cast als we ze vergelijken met hun real life royalty personage? 

Ben je nog niet bij seizoen vier? Dan zijn dit de zeven dingen die je moet weten voordat je aan de afleveringen begint.

Claire Foy - Queen Elizabeth II

Seizoen 1 & 2

Claire had de eer om Elizabeth II te spelen in haar begindagen als koningin van Engeland. De actrice speelde de rol tussen de trouwerij van Elizabeth en Philip in 1947 en de geboorte van prins Edward in 1964.

Article continues after the ad

De actrice leek niet alleen op de koningin, ze had ook het accent perfect onder de knie. Niet voor niets dat Claire voor haar uitvoering van de royal meerdere awards won. De twee stemmen zijn hieronder te vergelijken, in koningin Elizabeth’s Christmas Broadcast uit 1957.

 

Olivia Colman - Queen Elizabeth II

Seizoen 3 & 4

Olivia Colman nam in het derde seizoen het stokje over van Claire Foy. De actrice, die een Oscar won voor The Favourite, speelde een oudere versie van de koningin. Aan het start van seizoen was Elizabeth rond de veertig jaar

Olivia leek net wat minder op de koningin dan Claire deed in de eerste twee seizoenen. Gelukkig werd dat goedgemaakt met haar uitvoering van de worstelende en soms ijskoude Elizabeth die probeerde om haar land zo goed mogelijk te runnen. Het personage was met Oliva af van het ‘meisjesachtige’. Met haar in de rol van de koningin zagen we ook een volwassen versie van Elizabeth, die door iedereen werd gerespecteerd.

 

Imelda Staunton - Queen Elizabeth II

Seizoen 5 & 6

Harry Potter-actrice Imelda Staunton gaat in de laatste seizoenen de koningin spelen. De opnames moeten nog beginnen. Voor nu maken we een vergelijking zonder de magie van make-up, talentvolle kostuumontwerpers en een stemcoach. Nou, wij zien zeker wel wat overeenkomsten in het uiterlijk van Imelda en de koningin tijdens de 2000’s.

 

Vanessa Kirby - Princess Margaret

Seizoen 1 & 2

Princess Margaret stond bekend als het rebelse feestende zusje van de koningin. Vanessa Kirby zette de rol van het tweede kind perfect neer. Wij hopen stiekem dat Margaret precies de humorvolle party girl was zoals Vanessa haar speelde.

Wat ons betreft was Vanessa een van de beste casting-keuzes geweest uit de gehele The Crown-cast, want wat lijken de twee ontzettend veel op elkaar! Zie hier hoe de prinses eruitzag in 1955.

 

Helena Bonham Carter - Princess Margaret

Seizoen 3 & 4

In seizoen drie en vier was het aan Helena Bonham Carter om de prinses te spelen. In een interview zei Helena “it is our job to play them older, which I think we can do.” Eh dat is zeker gelukt!

Als we kijken naar het uiterlijk lijken ze misschien minder op elkaar dan Vanessa en Margaret, maar wij hadden niemand anders dan de Harry Potter-actrice gekozen voor deze rol. Want Helena deed een schepje bovenop het imago van Margaret: Zij zette de volwassen Margaret neer als een vrijere prinses met meer humor en zelfvertrouwen.

 

Lesley Manville - Princess Margaret

Seizoen 5 & 6

Het is aan Lesley Manville de pittige taak om prinses Margaret net zo perfect te spelen als Vanessa en Helena deden. De actrice zei over de rol: “The baton is being passed on from two formidable actresses, and I really don’t want to let the side down. Furthermore to play siblings with my dear friend Imelda Staunton will be nothing short of a complete joy.”

Gelukkig gaat het goed komen met de chemie tussen Lesley en haar nu on-screen zus Imelda: de twee kenden elkaar al van de Malificent: Mistress of Evil-set.

 

Matt Smith - Prince Philip

Seizoen 1 & 2

Dan is het tijd voor prins Philip, die vooral bekend stond als ‘de man van’. Matt gaf ons een kijkje in het leven van de prins die moest dealen met een erg drukke partner. We weten natuurlijk niet hoe de royal het echt vond om prins te zijn, maar dat hij er soms klaar mee was is te begrijpen.

De foto hierboven liegt niet: de twee leken ontzettend op elkaar. Is het niet zijn naar achteren gekamde haar, dan wel de vorm van zijn gezicht. Ook zijn humoristische kant kwam dankzij Matt’s uitvoering goed naar boven. 

 

Tobias Menzies - Prince Philip

Seizoen 3 & 4

Matt Smith was een briljantje prins Philip, maar Tobias Menzies was de perfecte dubbelganger van de royal. De twee zijn bijna identiek! Helaas verdween de rol van prins Philip in het derde seizoen naar de achtergrond.

 

Jonathan Pryce - Prince Philip

Seizoen 5 & 6

Jonathan speelde vorig jaar nog een paus in Netflix’ The Two Popes, dit jaar is hij gevraagd om de rol van prins Philip over te nemen. Net als bij Imelda Staunton kunnen we alleen maar zijn uiterlijk vergelijken met die van Philip. Als we deze twee foto’s naast elkaar zetten zien we de overeenkomsten niet echt. Maar we hebben het volste vertrouwen in het make-up team van de serie. En anders maakt zijn acteertalent van ook een hoop goed.

 

Princess Diana - Emma Corrin

Seizoen 4

The Crown, prinses Diana vs Emma Corrin

Het personage waar iedereen op wachtte: prinses Diana. De echtgenote van kroonprins Charles en moeder van prinsen Harry & William kende we natuurlijk allemaal. Dat maakte het extra lastig voor Emma om de prinses te spelen. Eén ding heeft ze gelukkig mee: haar looks. Ze lijkt sprekend op Diana!

Emma keek voor research Diana: In Her Own Words. Dankzij die documentaire vond ze het juiste accent voor haar personage.  Wil je de docu ook zien? Hij staat op Netflix!

 

Princess Diana - Elizabeth Debicki

Seizoen 5 & 6

Na één seizoen zat het er helaas op voor Emma. Het is nu aan Elizabeth Debicki om een versie van prinses Diana neer te zetten. De actrice heeft al een flinke CV met filmrollen in Tenet, The Great Gatsby, Widows en The Man from U.N.C.L.E., dus wij hebben er het volste vertrouwen in dat het personage in goede handen is bij Elizabeth. De Australische beauty lijkt in ieder geval al erg veel op de iconische royal

Nu wij alle afleveringen van het vierde seizoen in één dag hebben uitgekeken is het tijd voor een nieuwe Netflix verslaving. Dit zijn de zeven series die je moet zien na het kijken van The Crown. Onze favoriete series op de streamingdienst hebben we ook samengesteld in een lijstje. Die vind je hier!

The Crown seizoen vier zie je nu op Netflix.