Fan van spy-movies? Tuurlijk. Je kunt je James Bond-skills nu testen met de jaarlijkse brainer van onze eigen secret service, de AIVD. En als je denkt dat het een simpel kruiswoordraadsel is van een lollig type op de communicatie–afdeling…. Oh no Mr. Bond!

Article continues after the ad

Traditie van geheime diensten 

Op de website van de AIVD vind je de kerstpuzzel, gemaakt door de slimste koppen van de dienst. Het is een serieus lastige puzzel en er zijn zelfs teams die gezamenlijk de opgaven te lijf gaan. De AIVD is trouwens niet de enige dienst in de wereld die zo’n puzzel maakt. FBI, NSA… Ze adviseren mensen die het lukt ze te kraken contact op te nemen, want het is onderdeel van de sollicitatieprocedure als je decoder wilt worden!

The Enigma-code

Ook de Britse geheime dienst, MI5, heeft bij het zoeken naar personeel gebruik gemaakt van lastige puzzels. Je weet wel, de werkplek van Mr Bond (die overigens een serieus alcoholprobleem heeft, wist je dat?) Maar de beroemdste is het puzzelboek van GCHQ. GCHQ? Ja, dat zijn de paar duizend mensen die in de UK de hele dag codes zitten te breken. De man die de Enigma-code brak werkte voor deze dienst. En het personeel van de GCHQ-dienst, die maakt de puzzels. Is dat cool? Ja nogal!

Kijk hier de trailer van de wat oudere film The Imitation Game, over het breken van de Enigme-code. Mocht je in de vakantie tijd hebben voor een goude oude, dan is dit helemaal geen slechte keuze.