Denk je dat Star Wars spin-offs iets van de laatste tijd zijn? Think again! Ook in de 80s liet Star Wars ons alle hoeken van a galaxy far, far away zien!

Article continues after the ad

Uitstapje

De Star Wars spin-offs volgen elkaar in razend tempo op. In de jaren dat er geen nieuw deel verschijnt in de Star Wars-trilogie, maakt Disney een spin-off om de bioscoopkassa’s te laten rinkelen. Momenteel draait Solo: A Star Wars Story in de bios en ook Boba Fett en Obi-Wan Kenobi krijgen hun eigen film. We voorspellen dat solofilms rondom prinses Leia en Darth Maul ook worden overwogen as we speak. De spin-offs mogen dan een nieuw verschijnsel lijken, ook in de 80’s maakte Star Wars wel eens uitstapje naar andere werelden en personages!

Geheim

De eerste was Caravan of Courage: An Ewok Adventure uit 1984. George Lucas kwam op het idee voor de spin-off omdat zijn jonge dochtertje Amanda helemaal wild was van de Ewoks. Zij was niet de enige: jonge Star Wars-fans waren gek op de heldhaftige knuffelberen uit Return of the Jedi. Om de jonge kijkers tegemoet te komen, maakte George Lucas in het diepste geheim een spin-off rondom de Ewoks. Hierin strandt een familie op de maan van Endor. Als de ouders worden ontvoerd door een gigantische trol, bundelen Mace en Cindel de krachten met de Ewoks om hun vader en moeder te redden.

Behang

Hoewel Caravan of Courage bedoeld was als televisiefilm, kreeg de film onder meer in Nederland een bioscooprelease. De film won een Emmy voor speciale effecten, hoewel het naar de maatstaven van toen al niet heel bijzonder was. Ook de kindacteurs waren om achter het behang te plakken. Maar de jongste Star Wars-fans kon het allemaal niet veel schelen. Die hadden dankzij de Ewoks de tijd van hun leven!

Heks

Al een jaar later verscheen een vervolg, getiteld Ewoks: The Battle for Endor. Hierin richt de boosaardige koning Terak een slachting aan waaraan alleen Cindel en de Ewok Wicket aan weten te ontsnappen. Maar daarmee is het gevaar nog niet geweken: zo wordt het duo achtervolgd door een sadistische heks en zombieachtige soldaten.

Klungelig

Zoals de titel al weggeeft, is deze spin-off een stuk grimmiger dan zijn voorganger. Het is nog steeds overduidelijk een kinderfilm, maar de toon is deze keer behoorlijk duister. Van de twee Ewoks-films heeft The Battle for Endor de tand des tijds dan ook het beste doorstaan. Voor de fans die er geen genoeg van krijgen verscheen in 1985 ook nog een tekenfilmserie rondom de Ewoks, simpelweg getiteld Star Wars: Ewoks. Deze reeks speelde zich af voor de gebeurtenissen in Return of the Jedi en toonde hoe Wicket W. Warrick opgroeide van een klungelige Ewok tot een dappere soldaat.

Aangepakt

De spin-offs rondom de Ewoks zijn een beetje vergeten en dat is niet helemaal onbegrijpelijk. De Star Wars-beertjes zijn in de loop der jaren het symbool geworden van de Muppet-gekkigheid die de overhand kreeg in de roemruchte prequels. Daarnaast zijn de spin-offs zelfs gezien in het licht van de vroege jaren 80 niet heel goed gemaakt. Toch worden de films vaak harder aangepakt dan nodig is. De spin-offs zijn overduidelijk bedoeld voor kinderen en de doelgroep heeft zich destijds prima vermaakt in de bios. En na het rollen van de aftiteling kon je nog lang nagenieten met je Ewoks-speelgoed!