Consumentenkampioen Frits Bom is na een kort ziekbed overleden. De presentator nam het bijna drie decennia lang op voor Nederlanders die door bedrijven gedupeerd waren.

Article continues after the ad

Frits Bom maakte zich vanaf eind jaren 70 hard voor de Nederlandse consument, in verschillende televisieprogramma’s. Bom droeg tijdens zijn carrière de mantel van Ombudsman en Konsumentenman bij de VARA.

Na een conflict bij de VARA, vertrok Frits Bom begin jaren 90 naar RTL4. Daar trad hij op als De Vakantieman, misschien wel zijn bekendste programma. Tijdens de nineties werd de kreet ‘Gezellig, hè, Vakantieman?’ veelvuldig gebruikt, meestal als iets heftig tegenviel. Berucht waren ook de video’s waarin vakantiegangers op een landkaart aanwezen waar ze zich op dat moment bevonden. Toeristen dachten regelmatig dat Parijs pakweg in Turkije lag!

Eind jaren 90 werd De Vakantieman stopgezet, omdat RTL4 zich op een jongere doelgroep wilde richten. Bom maakte voor TV Gelderland nog het programma De Televisieman, en recenseerde op zijn site tot 2013 tv-programma’s.

Frits Bom overleed vandaag na een kort ziekbed, in Spanje. De voorvechter van de consumentenrechten werd 73 jaar oud.