Vanaf komende donderdag draait Bumblebee in de bioscopen. In aanloop naar deze Transformers spin-off maakten wij een ranglijst van onze favoriete filmrobots!

10. WALL-E

Het eenzame opruimrobotje WALL-E stal onze harten in de gelijknamige Pixar-film uit 2008. En dat met een niet al te uitgebreide woordenschat! Het is dan ook geen wonder dat deze oogstrelende familiefilm aan de haal ging met de Oscar voor beste animatiefilm.  

9. The Iron Giant

Voordat Vin Diesel de wereld veroverde met de Fast and the Furious-reeks, sprak hij de stem in van de titelheld in The Iron Giant. Deze ontroerende animatiefilm van Brad Bird (The Incredibles) was beslist geen hit in de bioscopen, maar groeide in de loop der jaren uit tot een geliefde cultklassieker.

Article continues after the ad

8. Vision

In 2015 maakte deze mysterieuze Marvel-held eindelijk de overstap naar het witte doek in Avengers: Age of Ultron. Dankzij het knappe acteerwerk van Paul Bettany en het stripgetrouwe uiterlijk, is deze androïde in de bios al net zo cool als in de strips!

7. Chappie

Je mag van Chappie vinden wat je wilt (waarschijnlijk zit je er toch naast), maar wij hebben een groot zwak voor deze Zuid-Afrikaanse gangsterrobot. Met zijn gouden kettingen, schattige konijnenoortjes en voorliefde voor schilderen is hij de perfecte combinatie van cute en crimineel!

6. Ava

Ex Machina staat bij ons te boek als een van de beste sciencefictionfilms van de laatste jaren. Niet alleen dankzij het spannende verhaal en de oogstrelende vormgeving, maar vooral dankzij Oscarwinnaar Alicia Vikander (Tomb Raider) als Ava, een zelfbewuste robot die het opneemt tegen haar schepper.

5. Roy Baty

Natuurlijk mag Blade Runner niet onvermeld blijven in deze lijst. In deze sciencefictionklassieker speelde onze eigen Rutger Hauer een ontsnapte androïde die uit handen probeert te blijven van de autoriteiten. En daarbij blijkt de lijn tussen mens en robot soms flinterdun te zijn!

4. T-1000

Over smaak valt te twisten, maar niemand zal aan je mentale gezondheid twijfelen als je beweert dat Terminator 2: Judgment Day de beste robotfilm aller tijden is. Dat is voor een groot deel te danken aan T-1000, een geavanceerd Terminator-model dat met zijn ijskoude blik en vloeibare metaal misschien wel de meest angstaanjagende filmrobot aller tijden is.

3. R2-D2 en C-3PO

Het Star Wars-universum  zit vol met droids in alle soorten en maten, maar geen van hen komt in de buurt van de eeuwig kibbelende R2-D2 en C-3PO. Het is dan ook vast geen toeval dat dit iconische duo terugkwam in iedere trilogie!

2. RoboCop

Paul Verhoeven schreef in 1987 geschiedenis met RoboCop, een unieke mix van gelikte sciencefiction, snoeiharde actie en vlijmscherpe satire. De fraai ontworpen titelheld wordt gespeeld door Peter Weller, die de stoere superagent (‘your move, creep’) ook voorzag van hart en ziel. Een vervolg van regisseur Neill Blomkamp (Chappie) is momenteel in de maak.

1. The Terminator

Schwarzenegger kreeg wel eens het verwijt dat hij te houterig acteerde, maar het is ondenkbaar dat deze rol gespeeld zou worden door iemand anders (hoewel O.J.  Simpson nog akelig dichtbij kwam in de voorproductie). Voeg daarbij het krankzinnige robotontwerp van Stan Winston en twee baanbrekende actiefilms van James Cameron en dan heeft de concurrentie het nakijken. Hasta la vista, baby!