Oranje moet vanmiddag winnen van Bulgarije om nog een kleine kans te maken op het wereldkampioenschap voetbal in Rusland.

Article continues after the ad

Het Nederlands Elftal werd afgelopen donderdag vermorzeld door Frankrijk. Oranje verloor met 4-0 (de grootste nederlaag sinds 1961), maar mocht eigenlijk niet eens klagen over de uitslag. Door de blamage léék kwalificatie voor het wereldkampioenschap in Rusland onmogelijk. Omdat Bulgarije verrassend met 3-2 van Zweden won, bestaat er nog een kansje dat Oranje zich voor het WK kwalificeert.

De route van Oranje

Als Nederland de drie resterende wedstrijden wint (van Bulgarije, Wit-Rusland en Zweden), kan Zweden nog ingehaald worden, als de Scandinaviërs punten morsen. Als dat niet gebeurt, kan het Nederlands Elftal maximaal gelijk komen met de Zweden. Dan wordt het een lastig verhaal omdat de concurrent een beter doelsaldo heeft en nog tegen Luxemburg (de kop-van-jut in groep A) moet spelen.

De poulewinnaars plaatsen zich meteen voor het WK, terwijl de nummers twee nog een play-off-wedstrijd tegen elkaar moeten spelen. Bovendien valt de nummer twee met het minst aantal punten sowieso af. 

Áls Nederland tweede wordt in poule A, en niet de slechtste is, wordt de ploeg gekoppeld aan de nummer twee van een andere poule. Met een beetje geluk treft Oranje dan Noord-Ierland of Montenegro. Omdat er ook poules bestaan met twee grote landen er in, kan Nederland ook zomaar Italië, Spanje of Portugal loten.

Buigen of barsten

Het hele verhaal is overbodig als Oranje vanmiddag niet afrekent met de Bulgaren. Na hun winst op Zweden zitten ze waarschijnlijk beter in hun vel dan het Nederlands Elftal.

De aftrap van Nederland - Bulgarije vindt plaats om 18:00 uur. De wedstrijd is live te volgen op NPO1; de voorbeschouwing begint om 17:10.