Filmsterren komen, en filmsterren gaan… soms te lang door. Kan iemand tegen één van deze acteurs zeggen dat het nu wel mooi is geweest?

Adam Sandler

Ja, het ís een usual suspect, maar Netflix blíjft de gemankeerde komiek maar nieuwe films aanbieden. Is het een soort performance-grap à la Andy Kaufman? Stopt het pas als iedereen zegt: ‘Hè, dát is nou leuk, zeg!'? 

Netflix! Stop!

Schwarzenegger en Stallone

In de jaren 80 en 90 kon je moeilijk om Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stallone heen. The Terminator, Rambo, Rocky: het tijdperk was een waar walhalla voor actiefilms. Tegenwoordig is dat een stuk minder het geval, en is het voor deze reuzen een stuk moeilijker om prominent te blijven, hoewel het Stallone nog aardig afgaat dankzij Rocky en Creed.

Hoewel de onderstaande scène uit The Expendables erg grappig is, maakt hij ook duidelijk dat Stallone en Schwarzenegger hun beste tijd wel gehad hebben...

Article continues after the ad

Nog een Terminatortje, een Rambo en een Rocky en dan stoppen. Goed?

Overleden acteurs

De ‘tribute’ van Furious 7 aan Paul Walker, die tijdens de opnames overleed, was uit het hart gegrepen, maar ook een beetje… creepy. In sommige shots ziet de hoofdrolspeler er nét niet helemaal lekker uit. 
 

Toch is het een mooi gebaar, en... praktisch gezien moest de film ook afgemaakt worden. In Rogue One was de onverwachte terugkeer van Grand Moff Tarkin (Peter Cushing) een stuk gekker!

De bekende horroracteur (en Sherlock Holmes!) overleed in 1994, maar keerde voor Rogue One terug als CGI-projectie. Hoewel het een technisch hoogstandje is, is Tarkin in de film nét geen mens. Wij mensen kunnen mensen zó goed herkennen, dat een we een imitatie (hoe goed ook) feilloos doorhebben.

Een schitterend moment voor Star Wars-fans, maar de scènes zijn toch nogal unheimisch. Cushing zelf had het overigens geweldig gevonden: in tegenstelling tot Alec Guinness (Obi-Wan Kenobi) vond Cushing de film bijzonder leuk, en had hij eigenlijk in meer Star Wars-films willen spelen.

Robert De Niro

Robert De Niro is een echte Hollywood-legende. De acteur won twee Oscars, voor zijn rollen als Vito Corleone (The Godfather Part II) en Jake LaMotta (Raging Bull).

Hij speelde de sterren van de hemel in o.a. Taxi Driver, Casino en Heat, maar rond het jaar 2000 ging het een beetje mis met Robert. Hij verscheen ineens in oerflauwe comedy’s als Analyze This, Meet The Parents (en de sequels) en het verschrikkelijke Dirty Grandpa.

Omdat hij nog steeds te zien is in serieuzere films geven we hem het voordeel van de twijfel. Hopelijk is zijn nieuwe film The Irishman (van Martin Scorsese) weer van het kaliber dat we van hem kennen!

Harrison Ford

Ford maakte zich een paar iconische filmrollen eigen, als Han Solo, Indiana Jones, Rick Deckard én Jack Ryan. Veel acteurs zouden zich al in hun handjes knijpen met één zo’n tijdloos personage.
 

In de jaren 90 leek het er op dat Ford besefte dat hij helemaal niet zijn best hoefde te doen om geld te verdienen, en werd zijn werk een stuk minder inspirerend. Hij heeft wel een klein beetje pech gehad: zo was Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull bijvoorbeeld sowieso geen goede film… Stop ermee nu je nog legendarisch bent, Harrison!

Het lijkt er gelukkig op dat Ford het zelf ook beseft. Han Solo kwam aan zijn eind in The Force Awakens, Deckard kreeg een schitterende zwanenzang met Blade Runner 2049 (wél een prima performance), en de geplande Indiana Jones-film is waarschijnlijk de laatste met Harrison. Tegen de tijd dat die verschijnt is de acteur al bijna 80!

Welke acteurs mogen van jullie met pensioen?