2020 kan weleens het jaar worden dat Matthijs van Nieuwkerk stopt met De Wereld Draait Door. De presentator bevestigt in de nieuwe LINDA dat hij serieus overweegt het actualiteitenprogramma te verlaten. Zijn contract loopt volgend jaar af en de NPO wil zijn dikke salaris van bijna 6 ton terugschroeven naar een schamele 194.000 euro.

Article continues after the ad

Motivatie genoeg

Matthijs van Nieuwkerk kwam eerder al in opspraak vanwege zijn riante salaris voor een publieke omroepmedewerker. Dat lijkt dan ook de voornaamste reden te zijn dat de DWDD-ster een verhuizing naar de commerciëlen overweegt, waar veel dikkere salarissen zijn te krijgen. Aan zijn motivatie voor een nieuw seizoen DWDD ligt het niet.

“Ik ben er nog, klaar voor seizoen vijftien. Maar ik wik en weeg altijd, dat doe ik nu ook en ik heb het idee dat zoals er destijds een aantal redenen waren om bij DWDD te blijven, er nu een aantal redenen zijn om er in het voorjaar mee te stoppen.”

Nog niet met pensioen

Van Nieuwkerk zit dan 15 jaar aan de DWDD-tafel dus het is ook wel een mooi rond getal om mee te eindigen. Sowieso denkt de 58-jarige Matthijs nog helemaal niet aan zijn pensioen.

“Met pensioen? Ben je betoeterd. Ik heb echt geen idee. Misschien een tijdje in Rue du Bac wonen, misschien een bootje kopen, een paar reizen maken, eindelijk naar Buenos Aires, misschien iets bij de publieke omroep, misschien naar de commerciëlen. Chasing wild horses.”

Meer verdienen

Het staat of valt dus bij hoeveel Matthijs van Nieuwkerk nog mag verdienen voor De Wereld Draait Door. 194.000 euro is het plafond van de zogenaamde balkenendenorm; het maximale salaris dat overheidsmedewerkers mogen verdienen en waar NPO-personeel ook onder valt. Overigens vinden sommigen bij BNNVARA dat de presentator gerust meer mag verdienen als hij daardoor niet naar RTL gaat.

Er zijn ook geruchten dat Eva Jinek en Jeroen Pauw willen overstappen naar RTL.