Het Groot Dictee der Nederlandse Taal heeft opnieuw fors minder kijkers getrokken. De nieuwe opzet met de finale lijkt niet aan te slaan.

Article continues after the ad

Groot Dictee

Gisteravond stemden slechts 368.000 kijkers af op de jaarlijkse taalwedstrijd tussen Nederland en Vlaanderen. Het programma wist ternauwernood een plekje te bemachtigen in de top 25 van de Stichting Kijkonderzoek (SKO). Vorig jaar volgden nog 594.000 kijkers de schrijfwedstrijd. De jubileumaflevering (de 25e editie) trok twee jaar geleden bijna twee keer zoveel kijkers als dit jaar: 722.000.

Vorig jaar kreeg het dictee een nieuwe opzet, een finale waarin Nederland en Vlaanderen het tegen elkaar opnemen. Om te zeggen dat dit voor de daling in kijkcijfers heeft gezorgd, is wel erg kort door de bocht, maar het tegenovergestelde is dus in ieder geval niet waar.

Vlaanderen

Vlaanderen won de editie van gisteren, nadat Nederland er vorig jaar met de winst vandoor was gegaan. De Vlaamse journalist Kristien Bonneure en lezer van De Morgen Marco Sanders versloegen in de finale het Nederlandse team van schrijver Gustaaf Peek en wildcard-deelnemer Roberto la Rocca. Het spellen van de finalewoorden ging aan beide zijden foutloos, en dus moest er een 'shoot-out' komen die Vlaanderen won: Nederland spelde balalajkaspeelster in plaats van balalaikaspeelster.

Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Wat vind jij van Superguide.nl? Vul onze enquête in!