John Mollo is overleden. Zijn naam zegt je misschien niets, maar zijn werk ken je vrijwel zeker. Mollo maakte o.a. het beroemde kostuum van Darth Vader en de storm troopers uit Star Wars!

Article continues after the ad

Mollo begon zijn carrière als costume designer van Star Wars. Van de storm troopers tot Darth Vader, tot Obi-Wan Kenobi en Han Solo; Mollo stak ze in de kleren. Het uiterlijk van de Star Wars-figuren werd al deels vastgelegd door concepttekenaar Ralph McQuarrie. John Mollo had de moeilijke taak om deze schetsen te veranderen in praktische kostuums. Iconische figuren als Darth Vader en de storm troopers hebben we dus aan John Mollo te danken!

Na Star Wars werkte John Mollo mee aan (onder anderen) Alien, The Empire Strikes Back, Gandhi, Chaplin en Event Horizon. Voor zijn aandeel in Star Wars en Gandhi won hij Oscars in de categorie Best Costume Design.

De ontwerper maakte gebruik van zijn kennis van militaire uniformen, om zijn kostuums zo praktisch en geloofwaardig mogelijk te maken. De storm troopers en Darth Vader waren geïnspireerd door Duitse helmen en gasmaskers uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

John Mollo werd 86 jaar.