Vanmorgen zijn Spoorloos-presentator Derk Bolt en zijn collega vrijgelaten door hun ontvoerders in Colombia. Kort na de vrijlating deed hij zijn verhaal.

Article continues after the ad

Jungle

Na een bijna een week ontvoerd te zijn geweest door de guerrillabeweging ELN, kregen de journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender vandaag eindelijk hun vrijheid terug. Derk Bolt is natuurlijk dolblij dat zijn ontvoerders hem hebben laten gaan. Naar eigen zeggen is hij aan de dood ontsnapt. “We moesten vreselijke tochten door de jungle afleggen met de rebellengroep”, zegt de Spoorloos-presentator tegen De Telegraaf.

Leeg zwembad

De ontvoerders dachten dat hij en zijn cameraman Eugenio Follender van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA waren. Hierop werd het duo naar een plek diep in de jungle gebracht. De presentator dacht dat zijn laatste uur had geslagen: “We doken letterlijk de jungle in, alsof we een leeg zwembad in doken. Het was een rollercoaster.”

Losgeld

De ontvoering was niet alleen een geestelijk zwaar, maar ook lichamelijk. Doordat Bolt een paar keer hard is gevallen, heeft hij veel pijn aan zijn ribbenkast. “Ik ben één keer bijna op een tak gevallen die door me heen zou zijn gegaan.” Cameraman Follenders grootste angst was dat mensen niet door zouden hebben dat ze waren ontvoerd. De opluchting was dan ook groot toen ze zichzelf op televisie voorbij zagen komen. Naar verluidt is er geen losgeld betaald om het tweetal vrij te krijgen.