Deze week gaat Spider-Man: Into the Spider-Verse in première. Hierin kruipt Miles Morales in het kostuum van het geliefde webhoofd. Maar waar past deze nieuwe superheldenfilm in het alsmaar groeiende Spider-Versum?

7. The Amazing Spider-Man 2

Zelfs superheldenfilms ontkomen niet aan de wijsheid ‘less is more’. Aan de cast lag het niet: de chemie tussen Andrew Garfield en Emma Stone spatte van het scherm (de twee waren ook buiten de set om een setje) en Oscarwinnaar Jamie Foxx kreeg de rol van superschurk Electro. Jammer genoeg werden de getalenteerde hoofdrolspelers ondergesneeuwd door een wirwar van slecht uitgewerkte verhaallijntjes en dito personages.

6. Spider-Man 3

Spider-Man 3 is misschien niet de slechtste film in deze lijst, het is wel de meest teleurstellende. Na de eerste twee Spidey-films lag een hattrick voor regisseur Sam Raimi voor het grijpen. En dan zou ook nog fanfavoriet Venom zijn bioscoopdebuut maken! Helaas bleek Topher Grace nogal miscast als de anti-Spidey. En breek ons de bek niet open over ‘evil’ Tobey Maguire. Hopelijk komen Spider-Man en zijn nemesis binnenkort opnieuw tegenover elkaar te staan in een rematch!

 

5. The Amazing Spider-Man

Jammer dat Sam Raimi er geen zin meer in had, want ondanks het teleurstellende derde deel hadden we best nog een filmpje of twee met Tobey Maguire en Kirsten Dunst mee willen pikken. Deze reboot kwam wat ons betreft dan ook veel te snel. We hadden het tenslotte niet lang daarvoor allemaal eens eerder, en eerlijk gezegd beter, gezien. Maar los daarvan kijkt deze reboot lekker weg, niet in de laatste plaats dankzij de (toen al verliefde) Andrew Garfield en Emma Stone.

4. Spider-Man: Homecoming

In Spider-Man: Homecoming wordt ons favoriete webhoofd (de titel zegt het al) eindelijk het MCU ingeloodst. Dat resulteert onder meer in een belangrijke bijrol voor Tony ‘Iron Man’ Stark. Tom Holland is misschien wat jong voor de titelrol, maar dat maakt hij ruimschoots goed met zijn talent, charme en gevoel voor humor. Jammer genoeg speelt het scenario van Spider-Man: Homecoming het net iets te veel op safe om echt een verpletterende indruk te maken.  

 

3. Spider-Man 2

Spider-Man 2 overtreft in veel opzichten zijn voorganger. Zo zien de actiescènes er wat gelikter uit dan in het eerste deel en is er ook ruimte voor meer humor. Ook de speciale effecten zijn geweldig, waardoor de klassieke superschurk Doctor Octopus vol overtuiging zijn bioscoopdebuut maakt. Het feestje wordt alleen een beetje vergald door Tante May, die iedere scène waar ze in zit weet om te buigen tot een prekerige EO-film van de week.

2. Spider-Man: Into the Spider-Verse

Laat je niet misleiden door de timing: Spider-Man: Into the Spider-Verse is meer dan een zoethoudertje tot Spider-Man: Far from Home verschijnt. Veel meer zelfs! Meer dan alle andere films in deze lijst durft Into the Spider-Verse zijn eigen ding te doen, wat resulteert in de meest originele en innovatieve Spidey-film tot nu toe. Voeg daarbij de adembenemende animatiestijl, de hoge grapdichtheid en de heerlijke cast, en je hebt de beste superheldenfilm van het jaar!

1. Spider-Man

In 2002 maakte de klassieke Marvel-held eindelijk zijn debuut op het witte doek. En hoe! Tobey Maguire was perfect als de charmante klungel Peter Parker en dankzij Kirsten Dunst werden we allemaal weer stapelverliefd op Mary-Jane. De baanbrekende speciale effecten zorgden er daarnaast voor dat we Spidey voor het eerst op overtuigende wijze door New York zagen slingeren. Zo magisch als de eerste film zal het nooit meer worden, hoewel Spider-Man: Into the Spider-Verse verrassend dicht in de buurt komt!

 

Sinds die epische eerste Spider-Man: Far From Home trailer dinsdag dropte, vragen Marvel-fans zich eigenlijk maar één ding af: is dit een vervolg óf een prequel op Avengers: Endgame?

Screenrant ging op onderzoek uit en concludeerde dat het wel die eerste optie moet zijn. Maar eerst: hoezo is hier verwarring over? Iedereen weet toch wel dat alle helden die in Infinity War doodgingen, in Avengers: Endgame weer op een of andere manier terugkomen?
 


Nou, die verwarring kwam doordat de trailer ons keihard zat te teasen. De makers lieten bovenstaand shot zien van Peter Parkers paspoort. Aan zijn foto te zien, gaat het om een nieuw exemplaar. De datums op het paspoort laten echter alleen dagen zien, géén jaartallen – die zijn er vakkundig uit geshopt. Dus... misschien ging Peter wel tussen Homecoming en Infinity War op schoolreisje door Europa?
 

Toch een vervolg?

Het moet haast wel dat vele, zo niet álle, ‘gesnapte’ dode helden in Avengers: Endgame terug tot leven komen. Of misschien wist de film – door middel van timetravel – de gebeurtenissen uit Infinity War en gingen de helden in eerste instantie niet dood?
 

 

In ieder geval komt Spidey wel écht terug. MCU-opperbaas Kevin Feige zei in 2017 namelijk dat Spider-Man: Far From Home zich direct na – toen nog getiteld – Avengers 4 zou afspelen. Mede doordat Peter Parker de komende jaren steeds meer de hoofdpersoon van het Marvel-universum wordt. Eindelijk duidelijkheid! Al zijn we nu toch wel érg benieuwd naar het supergeheime verhaal van Avengers: Endgame

Spider-Man: Far From Home draait vanaf`4 juli in de bios. Hiervoor komen eerst nog Avengers: Endgame (24 april) en Captain Marvel (6 maart) uit.
 

Nederland krijgt geen genoeg van Bohemian Rhapsody: de Queen-biopic draait nog altijd in verschillende bioscoopzalen. Gitarist Brain May zet de hype nog even flink aan en zegt dat er misschien wel een vervolg komt. Wow!

“Who knows, there might be a sequel” zijn de letterlijke woorden van May, zo meldt Cinemablend. Hij reageert in een interview op het gerucht dat er ooit een Bohemian Rhapsody-script bestond waarin Freddie ergens in het midden dood zou gaan.
 


Complete bullshit

Onzin. Of zoals May zelf zegt: “Complete bullshit”. “This is all about Freddie, and I think Live Aid is a good point to leave it”, zegt de gitarist over het magistrale einde van de film. Sinds de release leeft May waarschijnlijk op een roze wolk: hij gaat weer toeren met Queen en zanger Adam Lambert, die stiekem een rolletje speelde in Bohemian Rhapsody, gaat weer mee.
 

Vervolg?

Ook al neemt deze biopic het niet altijd even nauw met de échte Queen-geschiedenis, er blijven genoeg feiten overeind. Een mogelijk vervolg heeft overigens genoeg om uit te putten: na Live Aid knalde Queen nog wel even door, voordat Freddie uiteindelijk overleed aan de gevolgen van aids. Nog genoeg (verdrietig) materiaal dat we moeten zien dus laat die sequel maar komen!