Kevin Spacey noemt Frank Underwood relevanter dan ooit

Met Donald Trump als president is de realiteit nog vreemder geworden dan de fictie van House of Cards. Kevin Spacey kan er nog om lachen en geeft een kijkje in de keuken.

More content below the advertising

Stranger than fiction

"De laatste keer dat je hier te gast was, zag de wereld en ons leiderschap er nog iets anders uit", valt Stephen Colbert maar met de deur in huis. "Is het niet vreemd om een serie te maken die minder bizar is dan de realiteit?" Een geestige vraag met een serieuze ondertoon, want House of Cards krijgt het keer op keer voor elkaar om actuele thema's aan te snijden waar Donald Trump zijn eigen krankzinnige sausje nog eens overheen giet.

Kevin Spacey heeft dan ook een serieus antwoord klaar, al is ook hier de humor niet ver weg: "Tussen de opnames en de uitzendingen in gebeuren steeds meerdere dingen die wij in de serie behandelen. Mensen denken dat wij de serie op de actualiteiten baseren, maar wij zijn juist eerst. (...) Ik denk wel dat wij betere schrijvers hebben dan Donald Trump."

5e seizoen House of Cards

Spacey noemt House of Cards en zijn personage Frank Underwood relevanter dan ooit. Over de momenten waarop Underwood de camera in kijkt, grapte de acteur ooit dat hij het op dat moment tegen Donald Trump heeft. "Maar sindsdien is duidelijk geworden dat hij niet luistert." Trump is namelijk een buitenstaander die het systeem lijkt te willen opblazen, terwijl Underwood precies het tegenovergestelde is, zei producer Melissa James Gibson eerder al eens.

Het vijfde seizoen van House of Cards is vanaf 30 mei te zien op Netflix. Naast Kevin Spacey keren ook Robin Wright, Michael Kelly, Jayne Atkinson en Neve Campbell weer terug. Nieuwe gezichten zijn die van Patricia Clarkson (The Green Mile) en Campbell Scott (The Amazing Spider-Man).

More content below the advertising

Eind 2016 werd al aangekondigd dat Paul Verhoeven’s scifi-klassieker Starship Troopers uit 1997 een reboot krijgt, nu heeft schrijver Edward Neumeier onthuld dat er ook plannen zijn voor een TV-serie. De bedoeling is dat hier oude castleden aan mee zullen doen, waaronder hoofdrolspeler Casper van Dien. “We zijn in gesprek over een tv-show die is gebaseerd op dat idee”, zo vertelt de scriptschrijver aan website HN Entertainment.

More content below the advertising

 

Maar laten we nog niet te snel enthousiast worden

Of dat reden tot juichen is valt vooralsnog te betwijfelen; Neumeier heeft door de jaren heen namelijk zowel hele goede als hele slechte scripts aangeleverd. Zo schreef hij de scenario's voor de eerste Starship Troopers en de eerste Robocop, maar die films waren vooral zo gaaf doordat Paul Verhoeven er zijn eigen zwart-komische draai aangaf. Neumeier schreef in 2004 en 2008 zelf nog twee Starship Troopers-sequels, die juist meteen op video uitkwamen en allebei zeer slecht zijn ontvangen.

Geen vertrouwen in de nieuwe reboot

De scenarist heeft in elk geval geen vertrouwen in de geplande reboot, die afkomstig zal zijn van hetzelfde team dat vorig jaar met weinig succes de reboot van Baywatch afleverde. “Soms kan je ergens een reboot van maken, maar soms voelt het gewoon niet goed”, aldus Neumeier. En daarmee drukt hij zich diplomatiek uit vergeleken met Paul Verhoeven, die het idee van een reboot in 2016 al met de grond gelijk maakte: “In het persbericht stond dat ze zich meer gaan richten op het oorspronkelijke boek. Wij probeerden juist zo ver mogelijk van het boek vandaan te blijven, omdat we vonden dat het een fascistisch en militaristisch was. Trouw blijven aan dat boek zou goed passen bij het tijdperk van het Trump-presidentschap”, aldus de Nederlandse regisseur die zich toch al nooit een blad voor de mond neemt.

Naast Casper Van Dien waren ook Denise Richards, Dina Meyer en Jake Busey te zien in de oorspronkelijke Starship Troopers. Het is maar de vraag in hoeverre deze castleden destijds in de gaten hadden wat voor valse satire Verhoeven eigenlijk van de film aan het maken was.

 

Na alle tam-tam over de nieuwe schurken die in de tweede helft van The Walking Dead seizoen 9 hun opwachting maken waren we al behoorlijk nieuwsgierig, maar een eerste glimp van deze Whisperers liet vorige maand al zien dat het hier inderdaad om hele smerige engerds gaat. Toen zagen we alleen beelden van Whisperers-leider Alpha, gespeeld door Samantha Morton. Nu heeft Fox nieuwe beelden vrijgegeven waar ook de rest van deze sicko's op te zien zijn, waaronder ook Alpha’s rechterhand Beta. Die wordt gespeeld door Ryan Hurst, die we nog kennen als Harry ‘Opie’ Winston uit Sons of Anarchy.

More content below the advertising

 

Zombiefluisteraars

Als je nu nog zegt “Huh? Whisperers? Wie of wat zijn dat?” dan heb je én niet goed opgelet de afgelopen maanden, én niet op de bovenstaande linkjes in de eerste alinea geklikt waar het allemaal uitgelegd wordt. Nog even kort dus: deze zombiefluisteraars sturen kuddes zombies aan door zich in zombiehuid te vermommen en zich zo onopvallende tussen de ondoden te begeven. Deze zieke geesten deinzen nergens voor terug en naar verluidt gaan zij het de nog levende personages erg lastig maken.

 

De trailer laat ons meekijken door de ogen van een Whisperer, die door zijn kijkgaten onder meer Daryl (Norman Reedus) in het vizier krijgt. Daarna voegt deze fluisteraar zich bij zijn ploeggenoten die er stuk voor stuk hartstikke goor uitzien.

 

Ook op social media heeft Fox deze week al wat korte teasers geplaatst met nieuwe Whisperer-beelden.

 

Fans moeten nog een maandje geduld hebben voor ze de gruweldaden van deze nieuwe engerds kunnen zien, want seizoen 9B van The Walking Dead gaat pas dinsdag 12 februari van start bij Fox.