Kevin Spacey noemt Frank Underwood relevanter dan ooit

Met Donald Trump als president is de realiteit nog vreemder geworden dan de fictie van House of Cards. Kevin Spacey kan er nog om lachen en geeft een kijkje in de keuken.

Stranger than fiction

"De laatste keer dat je hier te gast was, zag de wereld en ons leiderschap er nog iets anders uit", valt Stephen Colbert maar met de deur in huis. "Is het niet vreemd om een serie te maken die minder bizar is dan de realiteit?" Een geestige vraag met een serieuze ondertoon, want House of Cards krijgt het keer op keer voor elkaar om actuele thema's aan te snijden waar Donald Trump zijn eigen krankzinnige sausje nog eens overheen giet.

Kevin Spacey heeft dan ook een serieus antwoord klaar, al is ook hier de humor niet ver weg: "Tussen de opnames en de uitzendingen in gebeuren steeds meerdere dingen die wij in de serie behandelen. Mensen denken dat wij de serie op de actualiteiten baseren, maar wij zijn juist eerst. (...) Ik denk wel dat wij betere schrijvers hebben dan Donald Trump."

5e seizoen House of Cards

Spacey noemt House of Cards en zijn personage Frank Underwood relevanter dan ooit. Over de momenten waarop Underwood de camera in kijkt, grapte de acteur ooit dat hij het op dat moment tegen Donald Trump heeft. "Maar sindsdien is duidelijk geworden dat hij niet luistert." Trump is namelijk een buitenstaander die het systeem lijkt te willen opblazen, terwijl Underwood precies het tegenovergestelde is, zei producer Melissa James Gibson eerder al eens.

Het vijfde seizoen van House of Cards is vanaf 30 mei te zien op Netflix. Naast Kevin Spacey keren ook Robin Wright, Michael Kelly, Jayne Atkinson en Neve Campbell weer terug. Nieuwe gezichten zijn die van Patricia Clarkson (The Green Mile) en Campbell Scott (The Amazing Spider-Man).

Coldplay heeft de trailer vrijgegeven voor de documentaire A Head Full Of Dreams, die op woensdag 14 november eenmalig in de bioscopen te zien is. Op zich is het niet zo boeiend als een band weer eens een docu uitbrengt, maar het bijzondere aan deze film is dat de regisseur de jongens ook echt vanaf het prille begin heeft gevolgd. En dat levert best wel hilarische oude beelden op!
 

 

Bleke slungel

Zo zien we beelden van eind jaren negentig met Chris Martin als een puisterig beugelbekkie dat bij wijze van grap roept dat Coldplay een ongelofelijk grote band gaat worden. Niet alleen zou deze slungelige aspirant-muzikant later ontzettend gelijk krijgen, ook is de Britse band groter geworden dan Chris in zijn wildste dromen gedacht had. En deze bleke grapjas kon toen ook nog niet vermoeden dat hij ooit nog eens een paar jaar getrouwd zou zijn met Gwyneth Paltrow. 

Toevallig begin

A Head Full Of Dreams is geregisseerd door Mat Whitecross, die eerder ook onder de goed ontvangen muziekdocu Oasis: Supersonic maakte, over dat bandje van de immer bekvechtende broertjes Liam en en Noel Gallagher. Toevallig zat Mat met de jongens van Coldplay op school, en begon hij ze toen al te volgen met een camera. Daar is hij de afgelopen twintig jaar steeds mee verder gegaan, zodat de film nu een mooi totaalplaatje geeft van de carrière van de band.

Het Hollywood-debuut van Penoza-regisseur Diederik van Rooijen

Vanuit het niets is hier ineens de trailer voor The Possession of Hannah Grace die je de stuipen op het lijf komt jagen. Vorige week riepen we nog dat horrorfilms echt moeten kappen met jump scares, maar na het zien van deze trailer die er stampvol mee zit moeten we daar misschien toch op terugkomen. Of misschien zeggen we dat wel omdat we gewoon trots zijn dat deze Hollywood-horror geregisseerd is door Penoza-regisseur Diederik van Rooijen.

Wie zegt dan ook ja tegen zo’n eng baantje?

De hoofdrol in The Possession of Hannah Grace is voor Shay Mitchell, die we kennen als Emily uit Pretty Little Liars. Haar personage Megan neemt het ongelukkige besluit om ja te zeggen tegen een baantje als nachtwaker in een mortuarium. Dat is vragen om problemen, zoals we weten uit onder meer de horrorfilm Nattevagten en de remake Nightwatch.

Herkansing na mislukt exorcisme

Als het lijk van ene Hannah Grace in het mortuarium wordt binnengebracht, wordt erbij verteld dat dit meisje overleed toen haar familie probeerde een geest uit te drijven die bezit van haar had genomen. De trailer legt vervolgens uit dat als zo'n ritueel niet wordt afgemaakt, een geest dan gewoon een nieuw lichaam zoekt. En aangezien Megan nou net de enige levende in het depot is, heeft de geest het op haar gemunt.

Benieuwd om te zien of Diederik van Rooijen inderdaad Nederlands Hollywood-hoop in bange dagen wordt? Dan kun je The Possession of Hannah Grace vanaf 29 november in de bioscopen zien. Als je durft.