Eva Jinek, Martien Meiland en Chantal Janzen

De voorgenomen fusie van RTL en Talpa zal, mocht 'ie daadwerkelijk doorgaan, voor een énorme verandering in tv-land zorgen, verwachten experts. Zo lijkt het erop dat de miljoenencontracten volledig verdwijnen.

Article continues after the ad

Eva Jinek liep flink binnen toen ze de NPO uitzwaaide voor RTL. De Meilandjes konden hun tv-inkomen flink opkrikken met hun vernieuwde Talpa-contract. En de heren van VI gingen er ook niet bepaald op achteruit toen ze overstapten van RTL naar Talpa. Dit soort 'spectaculaire contracten' "zijn spoedig een relikwie uit het verleden", zo schreef Telegraaf-journalist Rob Goossens.

Geen miljoenencontracten meer?

BNR-journalist Thomas van Groningen zat gisterenavond bij de heren van VI in De Oranjezomer. “Het zou slecht zijn voor de arbeidspositie van heel veel mensen", legde hij uit. "Goedkope journalisten bijvoorbeeld en grote sterren zoals jullie… Het tijdperk van de miljoenencontracten, Wilfred, is voorbij." Wilfred: "Ja, want er is geen andere partij meer! Hahaha! Dan hebben we er nog wel even van genoten dan."

BN'ers gaan minder verdienen

Contractverlengingen binnen de commerciëlen of een overstap van de NPO naar RTL/Talpa zal niet meer gepaard gaan met een flinke inkomensboost, verwacht ook Mediacourant. "Kleintjes als Discovery of TLC kunnen dit soort tv-sterren niet betalen en daardoor hoeft RTL straks alleen nog maar iets boven het NPO-plafond van 209.000 euro te bieden. Het is straks immers stikken of slikken: er is dan geen John de Mol meer die bij de uitgang van het Media Park met zijn portemonnee loopt te wapperen."

Gaan er zenders verdwijnen?

TV-columniste Angela de Jong kwam uiteraard ook aan het woord, op NPO Radio 1. Ze denkt dat er niet alleen contracten, maar ook zenders gaan sneuvelen. "Ik denk dat niemand zich kan voorstellen dat al die zenders blijven bestaan, vooral omdat er ook een behoorlijke overlap zit in de doelgroep die ze bedienen en het publiek wat ze willen bereiken." En je eigen zenders en sterren laten concurreren - not gonna happen. "Uiteindelijk gaat alles in elkaar schuiven en zullen een paar zenders afgestoten worden."

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.