We riepen het in juni al en nu is het ook officieel: Sir Patrick Stewart gaat opnieuw de rol spelen van Star Trek-kapitein Jean-Luc Picard. De 78-jarige acteur maakte dit zaterdag 4 augustus zelf bekend op de Las Vegas Star Trek Convention. Hij gaat de hoofdrol spelen in een nog titelloze nieuwe serie voor streamingdienst CBS All Access. Deze serie zal het verhaal vertellen van het volgende hoofdstuk in het leven van de kapitein uit Star Trek: The Next Generation.

Article continues after the ad

Verrassingsgast

De acteur verscheen in Las Vegas als verrassingsgast op het podium, waar hij een uitvoerige speech hield over hoe hij de iconische rol van Picard had bemachtigd, en wat deze voor hem betekende. Pas na een dikke negen minuten kwam Stewart ter zake en maakte hij het officieel: Jean-Luc Picard is back!

Nieuw leven

“Ik zal er altijd erg trots op zijn deel uitgemaakt te hebben van Star Trek: The Next Generation, maar toen we de laatste film afrondden in 2002, had ik echt het gevoel dat mijn tijd met Star Trek erop zat”, zo vertelt Stewart in een reactie. “Het is dan ook een onverwachte maar aangename verrassing om weer met net zoveel enthousiast en energie terug te keren naar de rol van Jean-Luc Picard, en om nieuwe dimensies met hem te gaan verkennen. Om een nieuw leven voor hem te vinden, terwijl ik dacht dat dat voorbij was”.

Zeven seizoenen lang en vier films

Sir Patrick Stewart voerde als Captain Jean-Luc Picard van 1987 tot 1994 zeven seizoenen lang het bevel over het ruimteschip USS Enterprise in de serie Star Trek: Next Generation. Hij speelde de rol ook in vier films, te weten Star Trek Generations (1994), Star Trek: First Contact (1996), Star Trek: Insurrection (1998) en Star Trek: Nemesis (2002). Ook dook hij in 1993 nog op in de pilotaflevering van Star Trek: Deep Space Nine.

Krasse kale knar

Voor de Britse acteur is de rol van Picard één van de twee beroemdste rollen uit zijn carrière. Zijn andere iconische rol is natuurlijk die van Professor Xavier uit de X-Men films. Recentelijk keerde hij ook tot twee keer toe terug in deze rol, in de films X-Men: Days of Future Past uit 2014 en Logan uit 2017. Op zijn ouwe dag bewijst Sir Stewart dus nog volop een krasse kale knar te zijn!

Voer voor Memes

Naast deze nieuwe serie rond Picard werd op de fanconventie in Las Vegas ook nog een tweede seizoen voor Star Trek: Discovery aangekondigd, en ook een vierdelige mini-serie genaamd Star Trek: Short Treks. Aangezien Captain Picard-memes de laatste jaren nogal een dingetje zijn geworden op social media, spreekt het voor zich dat Twitter na bekendmaking van het goede nieuws ontplofte van enthousiasme.