Het Sinterklaasjournaal stopt komend seizoen met de bontgekleurde pieten, vertelt mediadirecteur van de NTR, Willemijn Francissen, aan De Telegraaf.

Article continues after the ad

Vijftig tinten grijs (?)

“Het paste te weinig binnen de traditie en zag er niet leuk uit. We proberen de discussie een plek te geven en dat gaat soms met vallen en opstaan.” Hoe de pieterbazen er dit jaar dan wél uit gaan zien, wil Francissen nog niet kwijt. “Laat ik het zo zeggen: we gaan voor een soort vijftig tinten grijs, maar dan anders.”

Roetpieten

Wat dat hoogstwaarschijnlijk betekent? Roetpieten. “We weten allemaal dat je zwart wordt als je door een schoorsteen gaat en dat is wat pieten doen”, aldus Francissen. “Bij ons is zwart geen huidskleur, maar roet. Iedereen kan piet worden, of je nu wit, licht of donker getint bent.”

Sure

Volgens Francissen is de NTR op zoek naar een middenweg in het debat. De mediadirecteur denkt niet dat mensen die sterk voor of tegen Zwarte Piet zijn ooit tevreden zullen zijn. “Je kunt met hen ook geen debat meer voeren, want het gaat hen alleen nog maar om hun zin doordrijven. Wij zoeken de nuance.”