Fotograaf
Summit Entertainment - Broadbandchoices
Sinister: de engste film ooit?

Slashers, body-horror, bovennatuurlijke thrillers: er zijn talloze films waarin je je af en toe halfdood schrikt. Onderzoekers hebben geprobeerd vast te stellen wélke horrorfilm het allerengst is, en het resultaat… is nogal verrassend!

De Britse telecomvergelijker Broadbandchoices liet 50 proefpersonen honderden uren enge films kijken, en sloot een hartslagmeter op ze aan. Door de verhoogde hartslag van het publiek te meten, maakten ze een ranglijst van de ‘engste films aller tijden’. Verrassend: de kijkers kregen het het benauwdst van… Sinister (2012)!

Gemiddeld had het publiek een hartslag van 65 slagen per minuut, maar tijdens Sinister steeg dit naar 86. Door een paar ‘jump scares’ bereikte het maximaal aantal slagen een indrukwekkende 131 slagen per minuut. Dat was trouwens niet het hoogste: tijdens Insidious (nummer twee op de lijst) steeg de gemiddelde hartslag even tot 133.

Article continues after the ad

De top tien van engste films bestaat verder uit The Conjuring, Hereditary, Paranormal Activity, It Follows, The Conjuring 2, The Babadook, The Descent en The Visit.

De engste horror ooit?

Hoewel het enorm grappig is om te bekijken, is het onderzoek natuurlijk niet waterdicht. Aan de beste horrorfilms denk je jaren later nog eens terug (en schrik je je wéér een hoedje!), en dat effect wordt niet meegerekend. Daarnaast zullen veel mensen sommige films al gezien hebben (of de trailer!), wat de resultaten ook beïnvloedt.

Dat de onderzoekers zelf het onderzoek ook met een korreltje zout nemen wordt helemaal onderaan duidelijk. “Engste is niet hetzelfde als beste! The Witch en Alien komen er bekaaid van af!” Als samenstellers van de lijst met 25 Beste Horrorfilms aller tijden, zijn we het daar hartgrondig mee eens! Ben je benieuwd welke enge films op Netflix te zien zijn? Dan moet je deze lijst er maar even op naslaan!