De 3FM-actie Serious Request van 2016 heeft ruim een half miljoen euro meer opgebracht dan in december werd gemeld.

De actie leverde in totaal ruim 9,25 miljoen euro op, zo blijkt uit de definitieve tellingen. Toen op 24 december vorig jaar de dj's Domien Verschuuren en Frank van der Lende het Glazen Huis in Breda hadden verlaten stond het bedrag op 8.744.131 euro.

Meer kinderlevens redden

"Dankzij deze hogere opbrengst kunnen we nog meer kinderlevens redden", zegt een woordvoerder van het Rode Kruis zaterdag. De hulporganisatie publiceerde zaterdag haar jaarrekening. De opbrengst van de actie gaat ieder jaar naar een zogenoemde stille ramp, in samenwerking met het Rode Kruis. 

Stille ramp

Dit keer koos de radiozender voor kinderen die dreigen te sterven aan longontsteking. In landen als Ivoorkust, Zambia en Ethiopië is de hulp inmiddels in volle gang. In november zullen 3FM en het Rode Kruis de eerste resultaten presenteren van hoe het geld is besteed.

LAK. door Tijn

Een speciaal woord van dank van de hulporganisatie is voor Tijn. De destijds zesjarige jongen, die aan terminale hersenkanker lijdt, stal het hart van heel bekend en onbekend Nederland. Met zijn nagellakactie wilde hij zoveel mogelijk geld ophalen voor 3FM Serious Request. Uiteindelijk werd dat meer dan 2,5 miljoen euro!

Kruis van Verdienste

Tijn werd onlangs nog gehuldigd voor zijn actie. Hij kreeg van het Rode Kruis een hoge onderscheiding: het Kruis van Verdienste. Hij kreeg zelfs een brief van de paus. Die schreef dat hij de zegen had uitgesproken over het jongetje. Ook stuurde paus Franciscus een borstkruis op en een foto van hemzelf.

Mindere opbrengst dan vorig jaar

Het Nederlandse Rode Kruis heeft vorig jaar in totaal 94 miljoen euro binnengehaald, 9 miljoen minder dan het jaar ervoor maar 11 miljoen meer dan begroot. Het jaar 2016 stond volgens het Rode Kruis ook in het teken van droogte in grote delen van Afrika, orkaan Matthew die een spoor van vernieling op Haïti achterliet en het conflict in Syrië dat slachtoffers bleef eisen.

Onmisbaar

In het jaarverslag staat de organisatie stil bij de vrijwilligers en donateurs die de hulp mogelijk maken. Directeur Gijs de Vries: "Wat die hulp precies oplevert, hebben we steeds beter in beeld. Want terecht wordt van ons gevraagd om die impact glashelder te maken. We beseffen dat we nog meer mensen kunnen motiveren ons te steunen of zich voor ons in te zetten als we nog beter laten zien wat onze inzet voor tal van mensen betekent. We zijn, helaas, nog altijd onmisbaar."

3FM Serious Request 2017

De 14e editie van 3FM Serious Request vindt dit jaar plaats in Apeldoorn. Het is de eerste keer dat het Glazen Huis in de provincie Gelderland wordt neergezet.

Coldplay heeft de trailer vrijgegeven voor de documentaire A Head Full Of Dreams, die op woensdag 14 november eenmalig in de bioscopen te zien is. Op zich is het niet zo boeiend als een band weer eens een docu uitbrengt, maar het bijzondere aan deze film is dat de regisseur de jongens ook echt vanaf het prille begin heeft gevolgd. En dat levert best wel hilarische oude beelden op!
 

 

Bleke slungel

Zo zien we beelden van eind jaren negentig met Chris Martin als een puisterig beugelbekkie dat bij wijze van grap roept dat Coldplay een ongelofelijk grote band gaat worden. Niet alleen zou deze slungelige aspirant-muzikant later ontzettend gelijk krijgen, ook is de Britse band groter geworden dan Chris in zijn wildste dromen gedacht had. En deze bleke grapjas kon toen ook nog niet vermoeden dat hij ooit nog eens een paar jaar getrouwd zou zijn met Gwyneth Paltrow. 

Toevallig begin

A Head Full Of Dreams is geregisseerd door Mat Whitecross, die eerder ook onder de goed ontvangen muziekdocu Oasis: Supersonic maakte, over dat bandje van de immer bekvechtende broertjes Liam en en Noel Gallagher. Toevallig zat Mat met de jongens van Coldplay op school, en begon hij ze toen al te volgen met een camera. Daar is hij de afgelopen twintig jaar steeds mee verder gegaan, zodat de film nu een mooi totaalplaatje geeft van de carrière van de band.

Het Hollywood-debuut van Penoza-regisseur Diederik van Rooijen

Vanuit het niets is hier ineens de trailer voor The Possession of Hannah Grace die je de stuipen op het lijf komt jagen. Vorige week riepen we nog dat horrorfilms echt moeten kappen met jump scares, maar na het zien van deze trailer die er stampvol mee zit moeten we daar misschien toch op terugkomen. Of misschien zeggen we dat wel omdat we gewoon trots zijn dat deze Hollywood-horror geregisseerd is door Penoza-regisseur Diederik van Rooijen.

Wie zegt dan ook ja tegen zo’n eng baantje?

De hoofdrol in The Possession of Hannah Grace is voor Shay Mitchell, die we kennen als Emily uit Pretty Little Liars. Haar personage Megan neemt het ongelukkige besluit om ja te zeggen tegen een baantje als nachtwaker in een mortuarium. Dat is vragen om problemen, zoals we weten uit onder meer de horrorfilm Nattevagten en de remake Nightwatch.

Herkansing na mislukt exorcisme

Als het lijk van ene Hannah Grace in het mortuarium wordt binnengebracht, wordt erbij verteld dat dit meisje overleed toen haar familie probeerde een geest uit te drijven die bezit van haar had genomen. De trailer legt vervolgens uit dat als zo'n ritueel niet wordt afgemaakt, een geest dan gewoon een nieuw lichaam zoekt. En aangezien Megan nou net de enige levende in het depot is, heeft de geest het op haar gemunt.

Benieuwd om te zien of Diederik van Rooijen inderdaad Nederlands Hollywood-hoop in bange dagen wordt? Dan kun je The Possession of Hannah Grace vanaf 29 november in de bioscopen zien. Als je durft.