De 3FM-actie Serious Request van 2016 heeft ruim een half miljoen euro meer opgebracht dan in december werd gemeld.

More content below the advertising

De actie leverde in totaal ruim 9,25 miljoen euro op, zo blijkt uit de definitieve tellingen. Toen op 24 december vorig jaar de dj's Domien Verschuuren en Frank van der Lende het Glazen Huis in Breda hadden verlaten stond het bedrag op 8.744.131 euro.

Meer kinderlevens redden

"Dankzij deze hogere opbrengst kunnen we nog meer kinderlevens redden", zegt een woordvoerder van het Rode Kruis zaterdag. De hulporganisatie publiceerde zaterdag haar jaarrekening. De opbrengst van de actie gaat ieder jaar naar een zogenoemde stille ramp, in samenwerking met het Rode Kruis. 

Stille ramp

Dit keer koos de radiozender voor kinderen die dreigen te sterven aan longontsteking. In landen als Ivoorkust, Zambia en Ethiopië is de hulp inmiddels in volle gang. In november zullen 3FM en het Rode Kruis de eerste resultaten presenteren van hoe het geld is besteed.

LAK. door Tijn

Een speciaal woord van dank van de hulporganisatie is voor Tijn. De destijds zesjarige jongen, die aan terminale hersenkanker lijdt, stal het hart van heel bekend en onbekend Nederland. Met zijn nagellakactie wilde hij zoveel mogelijk geld ophalen voor 3FM Serious Request. Uiteindelijk werd dat meer dan 2,5 miljoen euro!

Kruis van Verdienste

Tijn werd onlangs nog gehuldigd voor zijn actie. Hij kreeg van het Rode Kruis een hoge onderscheiding: het Kruis van Verdienste. Hij kreeg zelfs een brief van de paus. Die schreef dat hij de zegen had uitgesproken over het jongetje. Ook stuurde paus Franciscus een borstkruis op en een foto van hemzelf.

Mindere opbrengst dan vorig jaar

Het Nederlandse Rode Kruis heeft vorig jaar in totaal 94 miljoen euro binnengehaald, 9 miljoen minder dan het jaar ervoor maar 11 miljoen meer dan begroot. Het jaar 2016 stond volgens het Rode Kruis ook in het teken van droogte in grote delen van Afrika, orkaan Matthew die een spoor van vernieling op Haïti achterliet en het conflict in Syrië dat slachtoffers bleef eisen.

Onmisbaar

In het jaarverslag staat de organisatie stil bij de vrijwilligers en donateurs die de hulp mogelijk maken. Directeur Gijs de Vries: "Wat die hulp precies oplevert, hebben we steeds beter in beeld. Want terecht wordt van ons gevraagd om die impact glashelder te maken. We beseffen dat we nog meer mensen kunnen motiveren ons te steunen of zich voor ons in te zetten als we nog beter laten zien wat onze inzet voor tal van mensen betekent. We zijn, helaas, nog altijd onmisbaar."

3FM Serious Request 2017

De 14e editie van 3FM Serious Request vindt dit jaar plaats in Apeldoorn. Het is de eerste keer dat het Glazen Huis in de provincie Gelderland wordt neergezet.

More content below the advertising

Eind 2016 werd al aangekondigd dat Paul Verhoeven’s scifi-klassieker Starship Troopers uit 1997 een reboot krijgt, nu heeft schrijver Edward Neumeier onthuld dat er ook plannen zijn voor een TV-serie. De bedoeling is dat hier oude castleden aan mee zullen doen, waaronder hoofdrolspeler Casper van Dien. “We zijn in gesprek over een tv-show die is gebaseerd op dat idee”, zo vertelt de scriptschrijver aan website HN Entertainment.

More content below the advertising

 

Maar laten we nog niet te snel enthousiast worden

Of dat reden tot juichen is valt vooralsnog te betwijfelen; Neumeier heeft door de jaren heen namelijk zowel hele goede als hele slechte scripts aangeleverd. Zo schreef hij de scenario's voor de eerste Starship Troopers en de eerste Robocop, maar die films waren vooral zo gaaf doordat Paul Verhoeven er zijn eigen zwart-komische draai aangaf. Neumeier schreef in 2004 en 2008 zelf nog twee Starship Troopers-sequels, die juist meteen op video uitkwamen en allebei zeer slecht zijn ontvangen.

Geen vertrouwen in de nieuwe reboot

De scenarist heeft in elk geval geen vertrouwen in de geplande reboot, die afkomstig zal zijn van hetzelfde team dat vorig jaar met weinig succes de reboot van Baywatch afleverde. “Soms kan je ergens een reboot van maken, maar soms voelt het gewoon niet goed”, aldus Neumeier. En daarmee drukt hij zich diplomatiek uit vergeleken met Paul Verhoeven, die het idee van een reboot in 2016 al met de grond gelijk maakte: “In het persbericht stond dat ze zich meer gaan richten op het oorspronkelijke boek. Wij probeerden juist zo ver mogelijk van het boek vandaan te blijven, omdat we vonden dat het een fascistisch en militaristisch was. Trouw blijven aan dat boek zou goed passen bij het tijdperk van het Trump-presidentschap”, aldus de Nederlandse regisseur die zich toch al nooit een blad voor de mond neemt.

Naast Casper Van Dien waren ook Denise Richards, Dina Meyer en Jake Busey te zien in de oorspronkelijke Starship Troopers. Het is maar de vraag in hoeverre deze castleden destijds in de gaten hadden wat voor valse satire Verhoeven eigenlijk van de film aan het maken was.

 

Na alle tam-tam over de nieuwe schurken die in de tweede helft van The Walking Dead seizoen 9 hun opwachting maken waren we al behoorlijk nieuwsgierig, maar een eerste glimp van deze Whisperers liet vorige maand al zien dat het hier inderdaad om hele smerige engerds gaat. Toen zagen we alleen beelden van Whisperers-leider Alpha, gespeeld door Samantha Morton. Nu heeft Fox nieuwe beelden vrijgegeven waar ook de rest van deze sicko's op te zien zijn, waaronder ook Alpha’s rechterhand Beta. Die wordt gespeeld door Ryan Hurst, die we nog kennen als Harry ‘Opie’ Winston uit Sons of Anarchy.

More content below the advertising

 

Zombiefluisteraars

Als je nu nog zegt “Huh? Whisperers? Wie of wat zijn dat?” dan heb je én niet goed opgelet de afgelopen maanden, én niet op de bovenstaande linkjes in de eerste alinea geklikt waar het allemaal uitgelegd wordt. Nog even kort dus: deze zombiefluisteraars sturen kuddes zombies aan door zich in zombiehuid te vermommen en zich zo onopvallende tussen de ondoden te begeven. Deze zieke geesten deinzen nergens voor terug en naar verluidt gaan zij het de nog levende personages erg lastig maken.

 

De trailer laat ons meekijken door de ogen van een Whisperer, die door zijn kijkgaten onder meer Daryl (Norman Reedus) in het vizier krijgt. Daarna voegt deze fluisteraar zich bij zijn ploeggenoten die er stuk voor stuk hartstikke goor uitzien.

 

Ook op social media heeft Fox deze week al wat korte teasers geplaatst met nieuwe Whisperer-beelden.

 

Fans moeten nog een maandje geduld hebben voor ze de gruweldaden van deze nieuwe engerds kunnen zien, want seizoen 9B van The Walking Dead gaat pas dinsdag 12 februari van start bij Fox.