Rick and Morty Seizoen 4 op Netflix

Dit weekend ging Space Force in première op Netflix. Wij blikken terug (en vooruit) op de beste sciencefiction-sitcoms aller tijden!

1. Mork & Mindy (1978)

Voordat Robin Williams speelde in hitfilms als Dead Poets Society, Aladdin en Good Will Hunting, kregen we al een glimp van zijn talent te zien in Mork & Mindy. In deze spin-off van Happy Days speelt de geniale komiek een buitenaards wezen dat intrekt bij zijn beste menselijke vriendin. Naar verluidt improviseerde Williams zo veel van zijn teksten, dat de schrijvers expres ruimte lieten in het scenario waarin hij helemaal los kon gaan.


2. ALF (1986)

Yo, Willie!’, klonk het vier seizoenen lang in talloze huiskamers over de hele wereld. Dit was de catchphrase van ALF, een op aarde gestrande alien die om alle verkeerde redenen gek is op katten! Gelukkig vindt hij onderdak bij de familie Tanner. Maar de omgangsvormen in het burgerlijke gezinnetje stroken niet altijd met die van zijn thuisplaneet Melmac. In 1987 scoorde de legendarische Nederlandse producer Ben Liebrand een internationale hit met ‘Stuck on Earth’, een rapnummer opgebouwd uit samples van de sitcomklassieker.

Article continues after the ad


3. Red Dwarf (1988)

Red Dwarf was een van de eerste sf-comedyseries die zich ook echt in de ruimte afspeelde. In het ruimteschip uit de titel probeert de intergalactische mijnwerker Dave na een ongeluk terug te keren naar de aarde. Maar hoe treft hij zijn thuisplaneet aan na drie miljoen jaar te zijn ingevroren? Deze BBC-serie groeide al snel uit tot een internationale cultkraker en tot op de dag van vandaag verschijnen er nog altijd regelmatig vervolgen, specials en spin-offs!


4. 3rd Rock from the Sun (1996)

Net als in Mork & Mindy en ALF draait 3rd Rock from the Sun om de cultuurverschillen tussen aardbewoners en de (letterlijk en figuurlijk) wereldvreemde buitenaardse wezens. Het verschil is dat er deze keer een compleet onderzoeksteam naar onze planeet wordt getransporteerd. Zij doen zich voor als doorsnee gezin om menselijk gedrag in kaart te brengen. 3rd Rock from the Sun was een hit en in 1988 won deze sciencefiction-sitcom zelfs een Golden Globe voor beste comedyserie!


5. Futurama (1999)

Blijkbaar was Matt Groening wel redelijk uitgespeeld in de zandbak van The Simpsons (de serie ging rond de eeuwwisseling niet voor niets snel bergafwaarts) en dus bedacht hij een gloednieuw universum waarin hij helemaal los kon gaan: Futurama! In deze animatieserie ontwaakt een onnozele pizzabezorger uit 1999 in het Amerika van de verre toekomst. Daar maakt hij onder meer kennis met een robot met een drankprobleem, een sexy cycloop en een even gestoorde als geniale wetenschapper!


6. Rick and Morty (2013)

Ook Rick Sanchez is een uitvinder die even gek en geniaal is. Samen met zijn niet al te snuggere kleinzoon Morty belandt hij in het ene bizarre avontuur na het andere. Deze lekker ranzige animatieserie zit vol krankzinnige personages, puike popcultuurverwijzingen en bovenal vlijmscherpe grappen. Kortom, niet te missen! De nieuwste afleveringen van Rick & Morty: Seizoen 4 zie je iedere zondag op Netflix!


7. Missie Aarde (2015)

Nederlandse sciencefictionseries zijn zeldzamer dan Star Wars-fans die blij worden van The Rise of Skywalker. Maar in 2015 deed de VPRO een prima poging met Missie Aarde. In deze ruimtevariant op The Office volgen we de bemanning van de Tasman, die als opdracht heeft om nieuwe bewoonbare planeten te ontdekken. Missie Aarde heeft slechts twee seizoenen gelopen, maar gelukkig zijn alle afleveringen nog wel terug te kijken via de website van de VPRO.


8. The Orville (2017)

In deze vrolijke Star Trek-parodie krijgt Ed Mercer de leiding over het ruimteschip uit de titel. Samen met een bemanning bestaande uit aardbewoners en aliens verkent hij de verste uithoeken van het heelal. Maar het feit dat zijn overspelige ex-vrouw nu zijn rechterhand is op het dek van de Orville, maakt zijn nieuwe baan er niet gemakkelijker op. Seth Macfarlane, het brein achter animatiehits als Family Guy en American Dad, tekende niet alleen voor het scenario, maar ook voor de hoofdrol!


9. Space Force (2020)

Zeven jaar na de laatste aflevering van The Office US bundelen komiek Steve Carell en scriptschrijver Greg Daniels opnieuw de krachten voor een comedyserie. Hierin krijgt generaal Mark Naird de opdracht om een nieuwe legertak op te zetten: Space Force. Alsof dat nog niet uitdagend genoeg is, krijgt hij te maken met onder meer Russische spionnen, koppige wetenschappers en zijn rebelse tienerdochter. Het eerste seizoen van Space Force staat nu op Netflix!


Benieuwd geworden naar deze gloednieuwe Netflix-serie? Lees hier alvast onze recensie van Space Force!