Het schaatsseizoen is gestart! En weer succes voor Nederland: shorttrackster Suzanne Schulting heeft haar tweede wereldbeker in Salt Lake City zilver veroverd op de 1000 meter.

Article continues after the ad

De negentienjarige rijdster uit Groningen kwam in de spannende eindsprint net tekort tegen de Zuid-Koreaanse Jiyoo Kim: 1.29,786 tegen 1.29,882. De wereldbekerwedstrijden in het Chinese Harbin zijn live te volgen bij NOS. 

Weer zilver

Voor Schulting was het haar tweede wereldbekermedaille op rij op deze afstand. Vorige week behaalde ze brons tijdens het openingstoernooi in Calgary. Schulting leidt nu in het wereldbekerklassement van dit nummer.

Jorien ter Mors ging in de finale van de 1500 meter vergeefs op jacht naar haar eerste individuele wereldbekermedaille in het shorttrack in drie jaar. De tweevoudig wereldkampioene op de lange baan liep tegen een straf aan en belandde daardoor in de finale op de zesde en laatste plaats. De Zuid-Koreaanse Minjeong Choi pakte goud op deze afstand.

Sjinkie Knegt strandde door eenstraf in de kwartfinales van de 1000 meter. Daan Breeuwsma eindigde op dezeafstand als negende.

Wereldrecord

In de halve finales van de aflossing op de 3000 meter reed de Zuid-Koreaanse vrouwenploeg een wereldrecord (4.04,222). In dezelfde race eindigde de Nederlandse formatie als tweede in de Nederlandse recordtijd van 4.04,853. Yara van Kerkhof, Rianne de Vries, Ter Mors en Schulting gaan zondag in de finale de strijd om de medailles aan. In Calgary won Oranje vorig weekeinde zilver achter Zuid-Korea.

Ook de Nederlandse mannenploeg haalde de finale van de aflossing over 5000 meter. Adwin Snellink, Itzhak de Laat, Breeuwsma en Knegt wonnen hun race in de halve eindstrijd. Het viertal gaat zondag in de finale voor goud. Nederland behaalde vorige week in Calgary zilver op dit onderdeel.