De Oscars, de Golden Globes, het Gouden Kalf, filmmakers geven maar al te graag awards aan elkaar voor hun harde werk. En voor ons gewone filmkijkers op de bank is het vaak een feestje dat live gevolgd kan worden. Juist daarom kiezen acteurs er graag voor om gewaagde uitspraken te doen. Dit zijn de meest controversiële award speeches ooit!

Christian Bale bedankt satan als inspiratiebron voor zijn Dick Cheney-rol

We beginnen natuurlijk met degene die de Golden Globes deze maand ontvlamde. Christian Bale won de Award voor beste mannelijke hoofdrol voor zijn vertolking van Dick Cheney in de film VICE. Zoals gebruikelijk bedankte hij de filmmakers, zijn vrouw, vrienden en Go… SATAN?! Jawel, hij bedankte de duivel die hem inspiratie gaf voor voormalig vice-president Dick Cheney. Rechtse kijkers waren not amused, maar The Church of Satan keurde zijn uitspraak goed en noemde hem gelijk ook de beste Batman. Dit is echt

 

Marlon Brando blijft thuis en laat een indiaan voor hem speechen

Op de lijst hoort deze klassieker absoluut. In 1973 won Marlon Brando een Academy Award voor zijn meesterlijke rol als Vito Corleone in The Godfather. De acteur was echter thuisgebleven en liet Sacheen LittleFeather gaan, die pas op het podium vertelde dat Brando de award weigerde! In een 15 pagina’s lange speech van de acteur, stak ze af tegen de slechte behandeling van Native Americans door Hollywood en de regering. Ze mocht de speech na de show volledig voorlezen aan de pers en de indirecte "fuck you" van Marlon Brando is nooit meer vergeten!

 

Streaker Alert! Een naakte man rent het podium op!

Tja, als alle camera’s van de wereld op je podium gericht zijn, is een naakte rondrennende man best wel een dingetje. Zeker in 1974 toen het bij de Oscars gebeurde. Host David Niven doet lekker relaxt z’n zegje tussen 2 awards door en plotseling staart hij in de drie ogen van een streaker!

 

Michael Moore kan niet ophouden over hoe erg hij George W. Bush haat

De lucht is blauw, gras is groen en Michael Moore haat George W. Bush. Hij heeft meerdere documentaires gemaakt waarin de vloer wordt aangeveegd met de toenmalige president. In 2003 won hij met Bowling for Columbine de Oscar voor beste documentaire. Was dat reden om het even rustig aan te doen? Hahahaha… nope!

 

Jennifer Lawrence struikelt voordat ze haar Oscar kan vasthouden

J-Law won beste actrice in 2013 voor haar rol in Silver Linings Playbook. Wat ze zei in haar speech was niet de reden waarom iedereen het over haar had de volgende dag. Nee, het was omdat ze struikelde toen ze het podium betrad! Oh nooooo! Serieus, in die jurk én op hakken? Hoe zou jij het ervan afbrengen?

 

Mariah Carey accepteert dronken haar award

Of er ooit iemand dronken z’n award heeft geaccepteerd? Nou wie niet eigenlijk? Onze favoriet is absoluut Mariah Carey die in 2010 voor haar rol in Precious een award won bij het Palm Springs International Film Festival. Tuurlijk openden alle sites de volgende dag weer met haar bizarre speech, maar wij kunnen er wel om lachen dat ze duidelijk gezellig dronken is.

 

Het zijn net mensen, die acteurs en actrices! Ondanks dat ze weleens mensen in de gordijnen jagen met hun speeches, zouden wij het niet anders willen zien. Zo blijft het ieder jaar weer een reden om te kijken!

Jim Carrey wordt vandaag 57 jaar! De man met het rubberen gezicht zorgt al decennia voor de grappigste Amerikaanse komedies. Dit zijn de beste en slechtste Jim Carrey-film op een rij. Alllllrighty then!

1. Ace Ventura: Pet Detective

Ace Ventura: Pet Detective staat bekend als de grote doorbraak van Carrey. Ook wij Nederlanders rolden gillend van de bank om de excentrieke dierendetective, die een gekidnapte dolfijn moet terugvinden. Het verhaal an sich is standaard Hollywood-kost, maar de komediant doet er alles aan om iedere scène volledig te ontsporen. Nog steeds Jim Carreys handelsmerk!

2. Dumb and Dumber

Dumb and Dumber gaat over 2 losers die zo godsgruwelijk dom zijn, Mr. Bean is daarmee vergeleken Stephen Hawking! Jim Carrey is beter dan ooit als de ratelende Lloyd, compleet met bloempotkapsel en afgebroken voortand. Samen met Harry (een fantastische Jeff Daniels), reizen ze half Amerika af om een verloren koffertje terug te brengen. De reis erheen is al hilarisch maar de tweede helft, in een skiresort, is minstens zo grappig!

3. The Mask

In 1994 veroverde Jim Carrey echt de wereld. Ace Ventura, Dumb and Dumber én The Mask kwamen allemaal in dat jaar uit! The Mask is misschien wel Carreys beroemdste rol, want die creepy as fuck groene schedel wis je nooit meer uit je geheugen. Toch kon Carrey onder alle schmink en protheses nog steeds zijn gekke bekken trekken. Inclusief erg goede 3D special effects voor die tijd!

4. Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Eternal Sunshine of the Spotless Mind is definitief bewijs dat de komediant ook ‘serieus’ kan acteren. Carrey speelt de verlegen Joel Barrish die verliefd wordt op de spontane Clementine (Kate Winslet). Ze hebben echter jaren geleden al een relatie gehad, maar via een speciale firma hun herinneringen daarvan gewist. Awkward…

5. Truman Show

De hoogst beoordeelde Jim Carrey film volgens Metacritic, dus dan wéét je dat ie goed is! Carrey speelt Truman Burbank, een typische hardwerkende Amerikaan wiens leven EEN GROTE REALITYSHOW BLIJKT TE ZIJN! In de hedendaagse social media- en vlogcultuur de… uhm, realiteit. Maar voor 1998 was dit dit een verdomd controversieel! Truman weet er zelf helemaal niks van en Carrey speelt subtiel genoeg dat je af en toe echt te doen hebt met z’n personage, ondanks de cynische boodschap van de film.

Maar niet alles is goud waar Jim Carrey in schittert. Hier zijn z’n 3 slechtste films die wij absoluut niet kunnen aanzien!

 

Batman Forever

Jim Carrey staat dus bekend als een showsteler. Hij trekt letterlijk iedere scène naar zich toe en weet niet van ophouden. Dat werkt alleen niet goed als je film vernoemd is naar een ander personage, zoals… uhm… BATMAN! The Riddler is Jim Carrey op z’n irritantst.

Dumb and Dumber To

100 jaar na de eerste heerlijke film, ging Jim Carrey eindelijk met frisse tegenzin akkoord om een vervolg te maken. De magie van 1994 was helaas ver te zoeken in Dumb and Dumber To. Alsof je vader 30 jaar later weer z’n rockband van de middelbare school terugbrengt en meteen de Ziggo Dome afhuurt.

Number 23

In Number 23 speelt Jim Carrey een man geobsedeerd door… uhm, het getal 23. Hij denkt dat alles in de wereld verbonden is met dit getal en begint zelfs op de muren en z’n eigen lichaam rekensommen te kalken. Alleen leuk als je van wiskunde houdt en zelfs dán kunnen wij betere films bedenken!

Happy birthday, Jim Carrey! Dat we nog vele jaren om je kunnen lachen! 

Spider-Man schittert dit jaar niet alleen in Avengers: Endgame, hij krijgt ook zijn tweede eigen film onder de naam Spider-Man: Far From Home. Dit is het officiële vervolg van Spider-Man: Homecoming, waarin acteur Tom Holland voor het eerst de roodblauwe maillot aantrok. Check gauw de trailer!

Mysterio

De veel jongere Spider-Man gaat in de nieuwe film op schoolreisje door Europa, maar hij heeft weinig tijd om van de cultuur te genieten want de schurk Mysterio (Jake Gyllenhaal) staat in zijn weg. 

Dubbel zoveel Spider-Man

Spider-Man: Far From Home komt 4 juli naar de Nederlandse bioscopen. Voor die tijd kan je Spidey al zien in Avengers: Endgame die 24 april verschijnt. In 2019 moet hij dus twee keer de wereld zien te redden!